x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 10 ani de pușcărie pentru „abuzuri psihice” asupra copilului

10 ani de pușcărie pentru „abuzuri psihice” asupra copilului

de Monica Cosac    |    31 Mai 2024   •   07:20
10 ani de pușcărie pentru „abuzuri psihice” asupra copilului

Părinții care-și abuzează copiii și le pun în primejdie dezvoltarea, prin orice formă de violență fizică sau psihică, vor putea fi pedepsiți cu până la zece ani de închisoare, față de șapte ani, cât este în prezent, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Inițiativa legislativă care vizează modificarea Codului Penal include pedepse și mai mari, de până la 12 ani de închisoare, dacă infracțiunile au loc atunci când cei care ar trebui să le poarte de grijă copiilor sunt sub influența drogurilor. 

Codul penal urmează să fie modificat, potrivit unui proiect de lege pus zilele acestea, pe masa senatorilor, de actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă și deputatul PNL Gabriel Andronache. 

Orice persoană care are minori în grijă riscă aceleași sancțiuni penale 

Iniţiativa legislativă are ca scop, în primul rând, redefinirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului”, astfel încât sancţiunile penale să fie aplicate și pentru abuzurile care afectează dezvoltarea psihică a copiilor – nu doar fizică, intelectuală și morală -, precum și majorarea pedepselor actuale. 

„Prin inițiativa legislativă propunem înăsprirea sancțiunilor penale pentru persoanele având calitate calificată, sub aspect penal, care săvârşesc abuzuri şi aplică tratamente inadvertente din punct de vedere juridic față de copii”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Concret, „punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice sau psihice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de către orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, stipulează inițiativa legislativă.

În prezent, pedeapsa pentru rele tratamente aplicate minorului este de închisoare de la trei la șapte ani.

12 ani de închisoare pentru cei care sunt sub influența drogurilor

De asemenea, inițiatorii propun sancţionarea cu un grad de severitate sporită în situaţiile în care abuzurile şi relele tratamente aplicate minorilor sunt săvârşite de către părinți sau de către persoanele care îi au în grijă, care au consumat substanţe psihoactive. Practic, părintele sau tutorele care a consumat droguri poate primi o pedeapsă de la 7 la 12 ani de închisoare şi interzicerea exercitării unor drepturi, pentru infracțiunea de rele tratamente, mai prevede propunerea legislativă.

Proiectul legislativ de înăsprire a pedepselor aplicate în aceste situații apare în contextul în care, potrivit inițiatorilor măsurii, „anul trecut, pentru infracțiunea de rele tratamente erau 1.690 de dosare în lucru”. 

„Au fost soluționate 358 dosare, 16 dosare fiind soluționate prin rechizitoriu. 31 de inculpați au fost trimiși în judecată și 9 arestați preventiv”, conform expunerii de motive. 

Inițiatorii mai precizează că, în anul 2009, prin adoptarea noului Cod penal, pedeapsa pentru rele tratamente aplicate minorului a scăzut de la 15 ani la 7 ani, urmărindu-se prioritizarea intervențiilor de natură civilă asupra celor care maltratează copiii și mai puțin aplicarea unor pedepse dure pentru aceste situații. 

„Optica legiuitorului nu a fost însă confirmată în viața reală, unde formele de abuz asupra copiilor s-au diversificat şi a crescut gradul de pericol social prin tratamentele pe care le creează”, subliniază aceștia.

Prin această inițiativă legislativă „se dorește ca statul, garant al unei normale și bune dezvoltări fizice şi psihice a copiilor şi protector firesc al acestora, să aplice politici publice reale, nedubitative care să ducă la asanarea protecției juridice oferite de stat copiilor prin o politică penală severă față de persoanele care săvârșesc abuzuri, exploatări (inclusiv exploatare prin muncă sau alte forme), trafic de copii sau orice alte acțiuni”, conform expunerii de motive.

Nicolae Ciucă: „Am urmărit eliminarea suspendării pedepsei”

Fostul premier Nicolae Ciucă spune că, prin această majorare a sancțiunilor penale pentru „agresorii de copii”, vrea să elimine posibilitatea suspendării pedepsei pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului. 

„Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Pentru punerea în primejdie gravă a vieții sau a integrității unui minor se vor executa 5-10 ani de închisoare, față de 3-7 ani cât este prevăzut în legislația actuală. Prin această majorare, am urmărit eliminarea suspendării pedepsei, permisă de sistemul judiciar dacă sentința este de maximum 3 ani.

Am scris proiectul de lege gândindu-mă la efectul dezastruos pe care îl are asupra copilului un părinte sau tutore care consumă droguri. Această situație devine o circumstanță agravantă, ce majorează sentința la 7-12 ani închisoare. Obiectivul meu: descurajarea consumului de substanțe psihoactive de către persoanele responsabile de copii”, a scris Ciucă, pe Facebook. 

„Copiii noștri au dreptul la un viitor liniștit, un mediu sigur. Prin noul proiect de lege semnat alături de președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, și de colegul meu, Andronache Gabriel, descurajăm faptele de agresiune față de copii. Pentru o copilărie fără violență! Cei care ar trebui să le poarte de grijă și nu o fac trebuie să știe ce riscă”, a spus și Alina Gorghiu.

×