x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pedepsirea tractoriștilor fără permis corespunzător, amânată până la vară

Pedepsirea tractoriștilor fără permis corespunzător, amânată până la vară

de Monica Cosac    |    18 Oct 2023   •   07:30
Pedepsirea tractoriștilor fără permis corespunzător, amânată până la vară

Conducerea unui tractor fără permis sau neînregistrat reprezintă infracțiune, începând din această vară, când au intrat în vigoare modificările aduse Codului Penal ce reglementează circulația tractoarelor pe drumurile publice.

Această modificare legislativă în plină campanie agricolă a afectat grav activitatea fermierilor, susțin doi senatori, care vor, printr-un nou proiect legislativ, să amâne incriminarea tractoriștilor fără carnet corespunzător până în vara anului 2024. Măsura nu îi vizează însă și pe tractoriștii care nu au niciun fel de permis auto. 

Începând din luna iulie 2023, Codului Penal i s-au adus mai multe modificări, legislația penală stabilind acum, printre altele, că punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat se pedepsește inclusiv cu închisoare. Tot închisoare riscă și cei care conduc pe drumurile publice un tractor cu toate că n-au permis de conducere.

Mai exact, conform art. 335 din Codul Penal, constituie infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere (iar în acest caz, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani) sau care are un permis de conducere de altă categorie decât cea solicitată de lege pentru conducerea unui asemenea vehicul (în această situație, pedeapsa poate fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă).

Acum, nu pot ajunge în câmp fără să riște închisoarea

Un proiect de lege pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul Rutier), pus în dezbatere la Senat, la începutul acestei săptămâni, urmărește tocmai amânarea incriminării celei de-a doua categorii de tractoriști - adică cei cu permise necorespunzătoare categoriei de vehicul pe care îl conduce - până la 1 iulie 2024. 

Propunerea legislativă este inițiată de doi senatori - George Scarlat (PNL), președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală, și Ion Rotaru (PSD), membru în aceeași comisie -, care spun că intrarea în vigoare a noilor reglementări din Codul Penal „s-a făcut abrupt, în plină campanie agricolă” și i-a afectat pe fermieri. 

„Motivul pentru care aceste noi prevederi ale Codului Penal impactează activitatea agricolă a fermierilor o reprezintă faptul că, pe de o parte, anterior intrării în vigoare a acestor reglementări, jurisprudenţa în materie a statuat că nu reprezintă o faptă prevăzută de legea penală conducerea unui tractor fără carnet şi/sau fără categoria corespunzătoare, iar pe de altă parte, legea penală nu a prevăzut un termen ulterior satisfăcător, pentru intrarea în vigoare, pentru ca producătorii agricoli să se poată pună în legalitate prin îndeplinirea condiţiilor solicitate de lege şi care să preîntâmpine săvârşirea unor infracţiuni”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege. 

„În acest moment, o mare parte a operaţiunilor agricole mecanizate care se realizează de către operatori de utilaje și care nu deţin carnete de conducere sau deşi au carnet de conducere, nu sunt în posesia categoriilor corespunzătoare pentru utilajele agricole şi a căror activitate agricolă este grav afectată de noua reglementare, întrucât aceştia nu pot ajunge la bazele lor din câmp fără să se expună sancţiunilor penale”, explică inițiatorii legii.

Ce categorii de permise pot avea 

Prin urmare, cei doi senatori din Comisia pentru Agricultură. propun ca art. 23 din Codul Rutier să asigure unui termen de tranziție de câteva luni până când să se aplice efectiv măsura din Codul Penal, pentru ca cei afectați să-şi rezolve situaţiile fără a le fi perturbată activitatea. 

„Dreptul de a conduce un autovehicul ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie. Pentru a conduce tractor agricol sau forestier, permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehicolul (sic!) va fi obligatoriu de la 01.07.2024, dar este obligatoriu de a deţine permis de conducere din celălalte (sic!) categorii: B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D. DE sau Tr”, prevede proiectul de lege propus de cei doi senatori. 

Conform Codul Rutier, categoria numita Tr include tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări și permite conducerea unui astfel de vehicul indiferent de greutatea sa. Cei care au permis din altă categorie pot conduce doar tractoare mai mici. 





 

×
Subiecte în articol: tractoristi pedepse permis