x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Peste două milioane de fişiere, în casa pedofilului olandez

Peste două milioane de fişiere, în casa pedofilului olandez

de Carmina Pricopie    |    05 Dec 2022   •   08:00
Peste două milioane de fişiere, în casa pedofilului olandez

2,3 milioane de fişiere au găsit anchetatorii în casa pedofilului olandez care, în urmă cu 3 ani, a răpit şi ucis o fetiţă din Dâmboviţa.

 Mihaela Adriana Feraru avea 11 ani când a fost furată de pe stradă, din localitatea Gura Şuţii. Şi nu a fost singura victimă a pedofilului. Deşi au crezut mult timp că olandezul făcea parte dintr-o reţea de pedofili, procurorii au clasat subit dosarul.

 Johannes Visscher, zis Joop, avea 47 de ani. Era un cetăţean olandez care, în septembrie 2019, a devenit cel mai căutat individ din România. Era principalul suspect al asasinării unei copile în vârstă de 11 ani de la Gura Şuţii. Şi ar fi făcut totul după un plan bine pus la punct. A fugit din România înainte ca poliţiştii să pună mâna pe el. Şi, în mod ciudat, a murit la scurt timp după ce a aterizat la Amsterdam. Oficial, autorităţile olandeze au comunicat că Visscher a intrat intenţionat cu maşina într-un camion. Dar înainte şi-a şters aproape toate conturile din reţelele de socializare, din google şi din aplicaţii. Iar anchetatorii aveau să afle că tot el este cel care, în 2016, a ademenit o fetiţă cu gumă de mestecat, în celălalt capăt de ţară, la Iaşi. De aici a pornit o anchetă complexă, pentru că era clar că olandezul venise de mai multe ori în ţara noastră după copii. 

 

Pedofilul nu era în nicio bază de date comună cu România

 

Într-un răspuns oficial, la o interpelare a Camerei Reprezentanţilor Statelor Generale, miniștrii Afacerilor Externe și ai Justiției și Securității din Olanda au scris că Visscher nu era introdus într-o bază de date comună europeană, deşi era un prădător sexual condamnat în Olanda pentru asta. „Doar când România ar fi solicitat informații în contextul screening-ului de angajare sau în scopuri de drept penal, Olanda ar fi acționat preventiv şi ar fi trimis documentație judiciară în România," se arată în răspunsul primit de Camera Reprezentanților Statelor Generale, la întrebarea „Ce informații au avut autoritățile române sau ar fi putut să aibă autoritățile române?”. 9 întrebări le-au fost adresate miniştrilor, iar răspunsurile au fost transmise cu greu, în 3 săptămâni. La întrebarea numărul 6, „Johannes V. era deja un infractor sexual cunoscut în Țările de Jos şi puteţi să indicați pentru ce a fost condamnat și ce pedeapsă a primit?” răspunsul oficialilor a fost unul cel puţin lacunar: „El a fost cunoscut ca un infractor sexual și are pedepsele și tratamentul lui pentru infracţiunile sale anterioare. Nu voi intra în sentințele sau pedepsele exacte pe care Johannes V. le-a primit mai devreme”.

 

140 de sisteme informatice, analizate de experți

 

Procurorul de la Parchetul General al României a emis 3 ordine europene de anchetă, iar omologii din Olanda i-au percheziţionat casa lui Visscher din Olanda. 140 de sisteme informatice și suporturi de stocare a datelor informatice au fost ridicate şi analizate de experţi, în căutarea unor complici. „Existând posibilitatea ca sistemele informatice și suporturile de stocare a datelor ridicate de la locuința inculpatului Visscher Johannes să conțină date relevante care sa documenteze întreaga activitate infracțională desfășurată de către inculpatul Visscher Johannes pe teritoriul României, inclusiv informații apte să conducă la identificarea unor alți participanți, coautori sau complici, la faptele ce fac obiectul prezentei investigații, Tribunalul București a încuviințat efectuarea a trei percheziții informatice asupra a mai mult de 140 de sisteme informatice și suporturi de stocare a datelor informatice,” se arată într-o încheiere de şedinţă a Tribunalului Dâmboviţa (rejust.ro). Peste 2,3 milioane de fişiere au fost vizionate de specialişti. „(...) în perioada noiembrie 2019 - ianuarie 2021 au fost analizate peste 2,3 milioane fișiere. Totuși în ceea ce privește două medii de stocare s-a constatat că este criptat conținutul acestora, fiind necesar a se folosi parole. Cunoștințele tehnice la nivel european nu au permis accesarea și decriptarea acestor medii de stocare”, se precizează în acelaşi document. 

În acelaşi timp, poliţişti din toată ţara au verificat peste două mii de firme care închiriază maşini, pentru a-i stabili rutele de deplasare ale olandezului la fiecare excursie în România. 

În martie anul acesta, la doi ani şi jumătate de la asasinarea Adrianei, Parchetul General a clasat dosarul, motivul fiind decesul olandezului. „(...) dosarul care face obiectul interesului dumneavoastră a fost soluționat prin ordonanța de clasare din data de 15 martie 2022, motivul fiind decesul inculpatului”, este răspunsul Parchetului General din România.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pedofil olandez fişiere