x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Peleșul și-a restrâns activitatea, când avea 2.000 de turiști pe zi. Castelul experimentează turismul la 0 grade

Peleșul și-a restrâns activitatea, când avea 2.000 de turiști pe zi. Castelul experimentează turismul la 0 grade

de Diana Scarlat    |    04 Dec 2024   •   08:20
Peleșul și-a restrâns activitatea, când avea 2.000 de turiști pe zi. Castelul experimentează turismul la 0 grade

Castelul Peleș poate fi vizitat doar parțial, din cauza unei avarii majore la alimentarea cu apă și a lucrărilor de reabilitare. În această perioadă, muzeul primea, în mod normal, peste 2.000 de turiști pe zi, iar mulți vizitatori și-au cumpărat deja bilete, online.

Pe lângă restrângerea activității și neplăcerile create grupurilor de turiști, angajații sunt cei mai afectați, pentru că sunt obligați să lucreze în condiții greu de imaginat, la temperaturi care se apropie de zero grade Celsius, în interiorul castelului și fără grupuri sanitare funcționale. Nu se știe când s-ar putea finaliza lucrările, pentru a se putea relua vizitarea castelului în integralitate.

Începând de astăzi se mai poate vizita doar expoziția principală, de la parterul castelului, conform unui anunț făcut de instituție, unde li se explică vizitatorilor și ce trebuie să facă pentru a-și lua înapoi banii plătiți pentru biletele cumpărate. Sala de Concerte și Salonul Turcesc, unde înainte se organizau și evenimente culturale, sunt închise de pe 23 noiembrie. Nici toaletele muzeului nu mai sunt funcționale. 

„Începând cu data de 4 decembrie 2024, având în vedere avaria majoră la rețeaua de apă, la Castelul Peleș se va putea vizita doar expoziția de bază (parter). Persoanele care au achiziționat bilete online pentru tururile opționale sunt rugate să completeze formularul bilete.peles.ro/cerere-de-returnare-a-contravalorii-biletului pentru a se returna contravaloarea biletelor. Având în vedere lucrările din curtea interioară, biletele de intrare pentru Castelul Peleș pot fi achiziționate de la casa de bilete a Castelului Pelișor sau online, pe bilete.peles.ro”. 

Condiții insuportabile pentru angajați

La Peleș lucrează 120 de angajați care deja nu mai pot suporta condițiile, iar conducerea muzeului ar fi cerut intrarea în șomaj tehnic sau reducerea programului de lucru la patru ore pe zi. Ambele soluții înseamnă și bani mai puțini pentru angajații care și acum au printre cele mai mici salarii din România.

Conform Legii salarizării, un muzeograf debutant are salariul 3.950 de lei brut, adică 2.375 de lei net, în contextul în care salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 4.050 de lei lunar începând cu 1 ianuarie 2025, față de 3.700 de lei, cât este în prezent. 

Dacă vor fi trimiși în șomaj tehnic, angajații muzeului care deja au salarii mai mici decât minimum pe economie, de la 1 ianuarie, vor rămâne cu 75% din totalul pe care îl încasează acum, iar la un program de 4 ore, suma se reduce la jumătate și își pierd inclusiv celelalte drepturi - contribuțiile la sistemul de pensie și asigurări sociale, pilonul II de pensii private, voucherele acordate de guvern pentru anumite categorii de angajați, precum tichetele de masă sau cele de vacanță.

Anchetă a Corpului de Control

Ca și cum nu ar fi fost suficiente probleme la Peleș, în această perioadă se derulează și o anchetă amplă a Corpului de Control al Ministerului Culturii care face audieri printre angajați, după ce s-a aflat că se vindeau biletele de mai multe ori, banii intrând în buzunarele unora dintre ghizi, ilegal. Corpul de Control a cerut documente și situații financiare până la nivelul anului 2018.

Până acum ar fi fost audiați mai mulți șefi de compartimente. Pentru a se preîntâmpina astfel de situații, Ministerul Culturii vrea să introducă un sistem electronic de acces cu turnichete, dar pentru a se implementa e nevoie de mai mulți bani. 

Prioritare sunt acum lucrările de reabilitare și reparațiile necesare pentru alimentarea cu apă. Problemele au început în noiembrie 2024, când avaria la conducta de apă a fost identificată în Curtea de Onoare a castelului. De atunci, lucrările de reparație au fost întârziate, iar termenul de finalizare este incert. 

Lipsa finanțării a agravat situația

Finanțarea pentru lucrările care se fac acum la Peleș, pentru plata facturilor și a angajaților vin de la bugetul Ministerului Culturii, pentru că instituția administrează muzeul, deși familia Regală este proprietara castelului și a domeniului Peleș, primind de la stat circa 72.000 de lei pe an din încasările pentru biletele de intrare la muzeu. Castelul Peleș e vizitat anual de aproximativ un milion de turiști din întreaga lume. 

La 1 martie 2007, castelele Peleș şi Pelişor au reintrat în posesia Regelui Mihai I, dar acesta a decis ca domeniul regal de la Sinaia să rămână în administrarea statului român. În anul 2010, statul a vrut să cumpere domeniul Peleș, de la Casa Regală, pentru 30 de milioane de euro, dar nu s-a putut, din cauza lipsei banilor de la buget, în plină criză economică.

Prin protocolul încheiat cu Casa Regală a României, în anul 2010 și reînnoit în anul 2012, statul român, reprezentat de Ministerul Culturii, și-a asumat obligația ca pe perioada în care va administra Muzeul Național Peleș să investească în lucrări de punere în siguranță și punere în valoare a Complexului Peleș, prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, având ca sursă de finanțare Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. Ministerul trebuie să gestioneze acum toate problemele Castelului Peleș, iar gravitatea lor provine mai ales din lipsa finanțării pentru reparațiile care erau necesare după anul 2010.

×
Subiecte în articol: peleş activitate turişti