DEZBATERI • PENSIILE POT CREŞTE ŞI POT FI PLĂTITE DE LA 1 IANUARIE 2009, RETROACTIV.
Punctul de pensie s-ar putea majora după aprobarea bugetului pe 2009 la
45% din salariul mediu brut pe economie, iar plata s-ar putea face
retroactiv, de la 1 ianuarie.
Sindicatele susţin că reprezentanţii Guvernului au acceptat deja majorarea punctului de pensie până la 45% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2009. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, spune însă că toate propunerile sindicatelor, printre care se numără şi aceasta, sunt în continuare la stadiul de discuţii în cadrul grupului de lucru format la Ministerul Muncii. "Majorarea punctului de pensie este o treabă pe care o discutăm în continuare săptămâna viitoare. Acesta este punctul lui de vedere, că se va plăti retroactiv de la 1 ianuarie. Comisia lucrează în continuare, iar aceasta a fost propunerea sindicatelor. Marţi va avea loc o discuţie finală, urmând a se analiza toate propunerile", a declarat ministrul Marian Sârbu pentru Jurnalul Naţional.
ÎN AŞTEPTARE. Pensionarii mai au deci de aşteptat până la aprobarea bugetului, pentru a afla dacă vor avea venituri cu 9% mai mari şi din ce lună se va întâmpla asta. Una dintre cerinţele sindicatelor acceptate şi susţinute de ministrul Muncii este asigurarea unei pensii minime de 350 de lei. "Această măsură este inclusă în programul de guvernare. Eu văd posibilă introducerea în aplicare a acestei măsuri chiar de anul acesta. Este o măsură bună în favoarea pensionarilor cu venituri foarte mici. Nu este un efort foarte mare, pentru că este vorba despre o diferenţă până la suma de 350 de lei. Sunt 1.900.000 de pensionari în această situaţie în toată ţara", spune ministrul Marian Sârbu.
SOLUŢII PENTRU ŞOMERI. Sindicatele mai negociază cu Guvernul câteva avantaje pentu cei care vor intra în şomaj anul acesta şi pentru salariaţii din sistemul bugetar, însă majorările preconizate nu sunt nici pe departe cele revendicate în vara anului trecut. Una dintre propuneri este majorarea valorii indemnizaţiei de şomaj, aceasta urmând a reprezenta 75% din ultimele trei salarii, fără să poată depăşi salariul mediu pe economie. Este posibil ca şomerii să beneficieze începând din acest an de plata indemnizaţiei timp de 12 luni. Printre măsurile anticriză negociate de sindicate se mai numără facilitarea plăţii salariaţilor pentru companiile care trimit personalul în şomaj tehnic. Aceste sume nu vor mai fi considerate venituri salariale şi, implicit, vor fi scutite de la plata impozitului. Guvernul a acceptat şi propunerea de a se acorda tichete de vacanţă ca măsură de acompaniament social.
SALARII MAI MARI. Bugetarilor li s-ar putea mări salariile diferenţiat, astfel încât cei care câştigau până la 700 de lei ar putea primi cu 10% mai mult, în timp ce restul mai trebuie să aştepte. În cadrul aceluiaşi grup de lucru de la Ministerul Muncii s-a discutat majorarea salariilor în două tranşe, prima urmând a se face în lunile februarie, martie sau aprilie, în funcţie de cât de repede va fi aprobat bugetul de stat. Cea de-a doua tranşă va avea loc, probabil, în toamnă, în lunile septembrie sau octombrie. Creşterea fondului de salariu pentru bugetari se va face proporţional cu indicele preţului de consum. Dacă reprezentanţii Guvernului şi partenerii sociali vor cădea de acord săptămâna viitoare în privinţa proiectului de buget, iar Parlamentul va aproba mai repede bugetul pe acest an, majorările s-ar putea face mai rapid.
Citește pe Antena3.ro