x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O decizie a Înaltei Curți golește minele

O decizie a Înaltei Curți golește minele

de Adrian Stoica    |    04 Mai 2023   •   08:00
O decizie a Înaltei Curți golește minele

În Monitorul Oficial a fost publicată motivarea Înaltei Curții de Casație și Justiție pe Legea 197/2021, care stabilește pensionarea anticipată cu 13 ani a angajaților din minerit și din companiile producătoare de energie electrică și termică pe bază de cărbune și care au minimum 25 de ani de stagiu de cotizare realizat în aceste activități. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea recent că noua lege va aduce un val de pensionări în sistem, numai de la Complexul Energetic Oltenia urmând să se retragă din activitate circa 4.000 de angajați din cei 11.000 pe care îi are societatea.

 Dintre aceștia, jumătate sunt trecuți de 52 de ani.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este foarte importantă, după ce luni întregi instanțele judecătorești au dat diverse interpretări Legii 197, fapt ce multor angajați din sistem le-a blocat ieșirea la pensie. Legea a generat mari tensiuni, pentru că ea nu preciza dacă ia calcul perioada de muncă de dinaintea apariției sale. În aceste condiții, în dosare identice, instanțele au dat decizii diametral opuse. De exemplu, cei care s-au adresat Tribunalului Hunedoara, ei fiind angajați și foști salariați ai Complexului Energetic Hunedoara, au avut câștig de cauză, judecătorii dispunând anularea deciziilor Casei Județene de Pensii și obligând-o pe aceasta să emită noi decizii în favoarea oamenilor. În schimb, cei care s-au adresat Tribunalului Gorj s-au trezit că cererile lor au fost respinse de cele mai multe instanțe, în timp ce altele le-au admis, deși dosarele erau identice. Una dintre explicațiile pentru modul diferit în care instanțele din cele două județe au judecat aceleași spețe este că la Complexul Energetic Hunedoara se închidea Termocentrala Mintia și personalul oricum era disponibilizat, aici vorbind despre circa 700 de angajați. În plus, aici erau în proces de închidere mai multe mine, iar acest lucru înseamnă oricum disponibilizări de personal. 

 

Vechimea, recunoscută și înainte de 2021

 

Miza aplicării Legii 197/2021 era foarte mare, pentru că, ținându-se cont de stagiul de cotizare de dinaintea intrării în vigoare a legii și recunoscându-se grupele de muncă pentru anumite categorii de personal, mii de persoane din zona de producere a energiei electrice și termice pe bază de cărbune se vor putea pensiona la 52 de ani. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție face ordine în acest caz și dă drumul la pensionări anticipate în minerit și în sistemul energetic pe bandă rulantă în perioada următoare. 

 

Pensiile oferite golesc sistemul termoenergetic

 

Aplicarea Legii 197 după clarificările aduse de Înalta Curte de Casație și Justiție va duce la o creștere a pensilor din minerit cu circa 20% odată cu reducerea stagiului de cotizare, a declarat pentru Jurnalul președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. În prezent, aceste sunt de circa 6.000 de lei pentru mineritul subteran și de circa 5.000-6.000 pentru mineritul în cariere. „Toți vor dori să iasă la pensie după Legea 197 și ne vom trezi cu o mare penurie de specialiști pe zona termo, unde foarte multe persoane au peste 57 de ani. Reducerea stagiului de cotizare va face ca din acest sector să plece multe persoane. Pe de altă parte, odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare pe care Executivul spune că o pregătește, calculul se va schimba și vor apărea diferențe în jos și de 2.000 de lei”, potrivit lui Dumitru Pârvulescu.

 

 

În luna februarie a acestui an, Guvernul a decis să acorde CE Oltenia un nou grant de 453 de milioane de lei de la buget, ca ajutor de restructurare, echivalentul a 90,7 milioane de euro. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea certificatelor de emisii de CO2 până în luna mai.

 

Se închid patru cariere la CE Oltenia

 

În perioada imediat următoare, CE Oltenia va încheia un contract de achiziții publice pentru realizarea „Planului tehnologic pentru încetarea activității la Jilț Nord, Jilț Sud, Tismana I și Tismana II”, se arată în anunțul publicat de companie pe e-licitație.ro. Contractul de achiziții publice este în valoare de 368.000 de lei și se va derula pe o perioadă de 12 luni. Complexul Energetic Oltenia are în curs de implementare un plan de restructurare agreat cu Comisia Europeană. De la 1 ianuarie 2024 se va opri activitatea de producție și la carierele Lupoaia, Peșteana și Husnicioara, potrivit liderului de sindicat Dumitru Pârvulescu. După 2026, la Complexul Energetic Oltenia vor rămâne funcționale doar carierele Roșia, Pinoasa și Roșiuța, acestea fiind și cele mai mari. 

×