DOAR ADEVARUL
Anatomistul Grigore T. Popa este un nume mare al medicinii romanesti. A fost persecutat politic pentru ca s-a
ridicat impotriva regimurilor
totalitare.
MIRELA CIMPOI
Gr.T. Popa s-a nascut in 1892 in satul vasluian Suranesti. Dupa ce face primele patru clase in satul natal, Grigore T. Popa urmeaza studiile liceale si universitare la Iasi. In anul al III-lea este numit preparator la Institutul de Anatomie al Facultatii de Medicina din Iasi. Dupa absolvire, a fost asistent si sef de lucrari la aceeasi institutie, iar in 1938 ajunge decan al Facultatii de Medicina din Iasi, functie detinuta pana in 1940. Gr.T. Popa a creat si consolidat la Iasi o adevarata scoala de conceptie anatomica functionala, concentrand in jurul sau tineri care au devenit profesori sau practicieni. In 1925 obtine o bursa Rockefeller de studii la Universitatea din Chicago. De asemenea, a lucrat la Universitatea din Londra.
In 1942 se muta in Capitala, ajunge la Catedra de Anatomie si Embriologie din Bucuresti, iar trei ani mai tarziu este ales decan al Facultatii de Medicina din Bucuresti. Cercetarile sale referitoare la sistemul de reglare vasculara hipofizara sunt deosebit de importante. Pionier al neuroendocrinologiei, Grigore T. Popa a evidentiat pentru prima data in lume a doua capilarizare intracerebrala, la nivelul hipotalamusului a venelor tijei hipofizare. A tinut cursuri si demonstratii de specialitate la universitati din SUA si Anglia, a participat la congrese internationale si reuniuni stiintifice. Impreuna cu M. Sadoveanu si M. Codreanu a infiintat publicatia "Insemnari iesene".
FERMITATE. La lectia de deschidere a Universitatii din Bucuresti in 1945, tinuta in prezenta regelui Mihai, a combatut ideea de cultura de masa. Discursul public de la Ateneul Roman despre Morala Crestina si timpurile actuale", i-a semnat sentinta. A spus atunci ca "Lenin, Mussolini si Hitler, fiecare in felul sau, au exercitat o dictatura". Pentru ca a spus mereu ceea ce gandea a fost persecutat, fugarit, dat afara din functia de decan al Facultatii de Medicina din Bucuresti si exclus din Academia Romana, al carei membru corespondent era din 1936.
Citește pe Antena3.ro
Marilena isi aminteste cu mandrie despre "tati", cum ii spune anatomistului. Fiind cea mai mica dintre copii, Marilena era preferata tatalui. Are si un nume de alint. "Imi spunea "englezoaica tatii" pentru ca am fost conceputa in Anglia, unde lucrau parintii. Am fost o aparitie neasteptata, nu au planuit sa mai aduca pe lume si al treilea copil", spune amuzata fiica savantului. Dupa cum povesteste femeia, Gr.T. Popa a fost un tata deosebit. Chiar daca autoritar, era de un calm deosebit. "Nu l-am vazut niciodata incruntat sau sa ridice vocea. Se macina in interior", spune Marilena DâAlbon.
AJUTORUL STUDENTILOR
Si in timpul regimului Antonescu, medicul iesean reprezenta o amenintare. Insa si de aceasta data a scapat. Nici pe vremea comunistilor nu a trait fara probleme. Pentru simplul fapt ca se exprima liber, se opunea regimurilor totalitare. In 1947, patru agenti ai Sigurantei Statului, insotiti de jandarmi s-au dus la Facultatea de Medicina din Bucuresti, unde Gr.T. Popa locuia ca decan, sa-l aresteze. Sute de studenti si de la toate facultatile, au sarit in ajutorul anatomistului. Militienii si jandarmii nu au reusit sa treaca de zidul facut de studenti, si intr-un tarziu s-au retras. Gr.T. Popa a fost scos din facultate printr-o iesire ascunsa, care dadea in Strada Carol Davila. De atunci si pana la moarte a fost pe fuga. Demoralizat. Suferea de scleroza renala, care i-a grabit sfarsitul pentru ca timp de un an s-a ascuns de fostul regim si nu s-a putut trata. "Era si demoralizat. Nu-i venea sa creada ce se intampla in Romania. Chiar daca ar fi putut sa ajunga sa-si trateze boala in strainatate, a refuzat sa paraseasca tara", spune cu regret fiica medicului iesean. Ultimii ani din viata lui Gr.T. Popa au fost grei. Cu cateva luni inainte de a trece in lumea celor drepti, anatomistul era vizitat zilnic de aghiotantul regelui Mihai, care se interesa de starea de sanatate a barbatului.
Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)
Pionierii
Nu se moare de batranete, ci de boala
Adversarul lor a fost moartea
Doctori la cap
Copilaria pediatriei
Cavalerul condamnat de comunisti
Babes, parintele a 50 de microorganisme
Mostenirea uitata a familiei Minovici
Persecutatul
Parintele cardiologiei
Modele
Transplantatii
Inspiratii