x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Perspectiva - Trambulina spre UE

Perspectiva - Trambulina spre UE

de Irina Munteanu    |    03 Feb 2006   •   00:00
Perspectiva - Trambulina spre UE

In ultimii trei ani au depus dosare de redobandire a cetateniei roma-ne 28.528 de moldoveni. Aceasta le va permite accesul la piata fortei de munca din UE.

In anul 2005 au redobandit cetatenia romana 1.590 de cetateni ai Republicii Moldova. Au asteptat ani buni, facand zeci de drumuri la Bucuresti, cheltuind bani pe bilete de tren si pe legalizari de acte dar, pana la urma, si-au vazut visul implinit. Au redevenit "copiii patriei-muma Romania" si acum privesc increzatori spre o familie mult mai generoasa: UE.

Biroul Cetatenie analizeaza in acest moment de-abia cererile depuse in anul 2002. Zilnic, la acest birou, aflat pe Strada Episcop Radu nr. 3 din Bucuresti, vin basarabeni fie pentru a-si depunde dosarul de redobandire a cetateniei romane, fie pentru a intra in audienta la directorul Alin Visan si a afla ce se mai intampla cu dosarul lasat acolo cu multa vreme in urma. Multi traiesc de mai bine de zece ani pe teritoriul Romaniei; uneori muncesc la negru, pentru ca nu au dreptul la carte de munca, nefiind cetateni romani. Altii vin tocmai de la Chisinau; ii recunosti dupa fetele trase, ochii obositi si un accent mai pronuntat decat al celorlalti. Fiecare are o poveste diferita, dar motivele pentru care vor sa devina cetateni romani, cum le-au fost o data "buneii", sunt aceleasi: aici isi pot gasi locuri de munca mai bine platite, dar, mai mult, in 2007 vor avea dreptul de a munci in Uniunea Europeana.

DESCURAJANTA BIROCRATIE. Practic, toti cei care dovedesc faptul ca un parinte sau un bunic a fost cetatean roman ar trebui sa devina cetateni romani. Lista de acte cuprinde insa mai mult decat aceasta dovada. Cu certificatul de nastere al bunicului trebuie sa te duci la primaria din satul in care s-a nascut si sa obtii de acolo o adeverinta ca satul a fost pe teritoriul romanesc. Certificatele sunt scrise in caractere slavone si trebuie transcrise in caractere latine. Daca functionarul care a primit dosarul nu a observat ca pe un act e scris "Mihai", iar pe altul "Mihail", solicitantul trebuie sa o ia de la capat. In plus, e nevoie de o declaratie personala autentificata de un notar in care negi ca ai fi terorist si asiguri ca nu vii in Romania cu intentia de a face rau tarii. Cazierul trebuie reinnoit de mai multe ori, pe parcursul acestor tergiversari, "pentru a face dovada ca in intervalul de timp care a trecut de la data depunerii cererii si pana la examinarea acesteia solicitantul nu a savarsit nici o infractiune". O gramada de bariere de natura birocratica, parca special ridicata pentru a descuraja solicitantii. "N-a mai ramas decat sa ne lege la detectorul de minciuni", comenteaza unul dintre ei.

"ROMANI PRIN EREDITATE". Cand aud ca vreau sa scriu despre problemele lor, privirea li se lumineaza; se intristeaza la loc, atunci cand ii intreb cum ii cheama. Majoritatea se tem sa-si spuna numele; cred ca daca oficialitatile ar afla ca au vorbit, nu mai obtin in veci cetatenia. Doamna masiva, cu palton crem si palarie maro, ma cerceteaza cu o privire taioasa; imi spune ca e secret si numele ei si locul unde a lucrat in Chisinau si, de aceea, mi-o imaginez in uniforma, plimbandu-se pe culoarele unei inchisori. "Nu mi-am depus dosarul mai devreme, pentru ca, daca se afla asta acolo unde lucram, as fi avut mari probleme. Am asteptat mai intai sa ies la pensie. Pentru mine e o mandrie ca sunt romanca; prin ereditate neam de neamul meu a fost roman."

Maria, o alta femeie care asteapta sa intre in audienta, e tot din Chisinau. "Mi-am luat concediu sase zile sa vin la Bucuresti sa solutionez problema baiatului", spune Maria. A depus actele in august 2002, pentru ea, fiica si baiat; ele au obtinut ce doreau, baiatului nu i s-a dat inca nici un raspuns. Mihaela e in Romania din 1991, a facut liceul aici, apoi facultatea de Filologie. A fost casatorita cu un roman, are si o fetita de 4 ani. Anual, isi reinnoieste permisul de sedere; si-a depus dosarul pe 13 septembrie 2003 si locuieste la Brasov. Nu se mai poate intoarce in Moldova, pentru ca viata ei e aici, dar nu beneficiaza de drepturile unui cetatean roman. "Daca nu ai buletin, esti un nimeni."

Veronica asteapta de doi ani o veste buna de la Biroul Cetatenie; initial i s-a spus ca intr-un an si jumatate va fi fericita posesoare a cetateniei romane. A facut facultatea aici, un masterat, iar acum il face pe al doilea, pentru a avea dreptul sa ramana pe teritoriul tarii. "O sa fac si doctoratul..." O explicatie pentru reticenta celor care vin la Biroul Cetatenie de a-si spune numele ar putea fi aceasta: "Moldova nu a acceptat dubla cetatenie, fortand intrarea in ilegalitate a celor care au dobandit cetatenia romana; in urma negocierilor cu Romania a fost adoptata in mai 2000 alta lege, care permitea dubla cetatenie. Voronin introduce in 2003 care legalizeaza dubla cetatenie" (Irina Culici, sociolog). In perioada 2002-2005, au depus dosare de redobandire a cetateniei 28.528 de cetateni modoveni; doar 1.942 de cazuri de redobandire a cetateniei romane au fost rezolvate.

"CU TOTII LA MUNCA IN ITALIA". "Suntem patrioti, suntem romani, de asta ne dorim cetatenia!", afirma exaltata Maria. Apoi, revine cu picioarele pe pamant si completeaza: "Romania o sa intre in UE si mai rau pentru romani n-o sa fie!". Unii dintre ei admit adevarata miza a redobandirii cetateniei romane: in 2007 spera sa devina cetateni europeni cu tot ceea ce inseamna asta - drept la munca in statele bogate ale Uniunii, drept la libera circulatie si la a locui oriunde pe teritoriul Uniunii. "Mergem cu totii la munca in Italia si uitam si de Romania si de Moldova!", declara cu sinceritate Maria. Spre deosebire de ea, care locuieste la Chisinau, Veronica traieste aici si nu vede cetatenia romana ca o rampa de lansare catre Europa. Vrea sa munceasca in Romania si se teme ca, in 2007, toti cei care nu sunt cetateni romani vor fi expulzati din tara. "Cred ca voi fi bunica atunci cand voi obtine cetatenia."

TRAMBULINA SPRE UNIUNEA EUROPEANA
SPERANTA. "Romania o sa intre in UE si mai rau pentru romani n-o sa fie!"
Doctor Irina Culic, de la Facultatea de Sociologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, crede ca "motivele cererii cetateniei romanesti sunt covarsitor materiale, intrucat aceasta permite accesul sporit la piata fortei de munca din Europa Centrala si de Vest (UE) si mobilitate". Ea spune ca, dupa date neoficiale si declaratii ale oamenilor politici, sunt peste 300.000 moldoveni care au dobandit cetatenia romana. Sunt intre 600.000 si 1 milion de moldoveni la munca in strainatate, volum enorm pentru o tara cu 4 milioane si ceva de locuitori. Majoritatea dintre acestia lucreaza ilegal in tari din UE, cum ar fi Italia, Spania, Portugalia, Germania. "In principal, cetatenia romana nu a fost folosita pentru a intra pe piata fortei de munca din Romania, ci ca trambulina de a ajunge pe piata tarilor din UE."

RETICENTE
"In perioada 2000 - iunie 2002, solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane intra in competenta altor organe ale statului si erau aplicabile dispozitiile art. 35 din Legea nr. 21/1991. Procedura de redobandire a cetateniei romane a fost, intre timp, preluata de catre Ministerul Justitiei prin Biroul Cetatenie", afirma responsabilii Justitiei. Pe de alta parte, teama partii comunitare este ca cetateni care traiesc practic in afara granitelor UE vor primi pasaport european, ceea ce le-ar permite sa calatoreasca liber in spatiul comunitar. Aceasta rezerva nu a fost exprimata de UE doar in cazul Romaniei, ci si in al Ungariei, atunci cand s-a pus problema adoptarii de catre aceasta tara a legii privind cetatenia maghiarilor din afara granitelor", ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Integrarii de la Bucuresti.
×