x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Placerile interzise

Placerile interzise

13 Apr 2004   •   00:00

In 1989, economia Romăniei intruchipa proprietatea „socialista" de stat si cooperatista, cu centralizare excesiva, planificare rigida, eficienta scazuta.

In acea vreme, cănd produsele straine aveau mare cautare, unii romani isi permiteau sa-si procure, pe sub mana, de la cunostinte sau prin alte mijloace, coniacul albanez Skanderberg (cumparat pentru ocazii sau spagi), cristalul de Bohemia, pantofii nemtesti de piele, produsele cosmetice Helen Rubinstein, Max Factor sau Revlon.

LA MARE CAUTARE. Bunica are si acum o masina de cusut germana Singer cu suveica si pedala, cu sapte sertare. Imi aduc aminte, de parca ar fi fost ieri, de ciocolata neamteasca Ritter sau Milka, de caramelele bulgaresti cumparate de la talcioc sau de parfumul bulgaresc de trandafir, care iti muta nasul din loc. „Luati din spiritul Bulgariei", striga dintr-un loc dosit al talciocurilor cate un bisnitar mai curajos, ridicand sticlutele din lemn cu modele nationale de la sud de Dunare. In caminele studentesti gaseai mai de toate. De la creioanele cehesti Koh-i-Nor, cafeaua Alvorada sau Columbia, pana la tigaretele BT, Kent sau St. Moritz, blugii Western si Winchester sau produsele Rexona, Fa, Obao, Bac, QuickFresh. Tuburile goale de deodorante straine ajungeau, de multe ori, pe rafturile bibliotecilor in locul bibelourilor autohtone cu forme de balerina, de peste multicolor sau de cal cabrat.

300 DE LEI. Pantofii de piele italienesti marca Leonardo se gaseau, cu greu, in magazinele de stat. O pereche costa intre 250 si 300 de lei, in functie de calitatea sau culoarea pielii.

Monica Preda

×
Subiecte în articol: special