x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Plăţi cash pentru foştii proprietari

Plăţi cash pentru foştii proprietari

de Elena Stan    |    02 Noi 2007   •   00:00
Plăţi cash pentru foştii proprietari

După 15 noiembrie, foştii proprietari, cărora nu li se mai pot restitui in natură averile confiscate, vor primi despăgubirile in numerar. In luna octombrie, ANRP a primit circa 1.500 de dosare.


După 15 noiembrie, foştii proprietari, cărora nu li se mai pot restitui in natură averile confiscate, vor primi despăgubirile in numerar. In luna octombrie, ANRP a primit circa 1.500 de dosare.


Persoanele deposedate abuziv in regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui in natură averile confiscate, vor incasa primele despăgubiri in bani, de la Fondul Proprietatea, de la mijlocul lunii noiembrie. "Aproximativ 1.400 de foşti proprietari de imobile deposedaţi in timpul regimului comunist vor primi, de la 15 noiembrie, despăgubiri in valoare maximă de 500.000 de lei", a declarat Varujan Vosganian, Ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF). Guvernul a alocat luna aceasta zece milioane de euro pentru despăgubirea persoanelor care au solicitat bani in loc de acţiuni la Fondul Proprietatea. Banii vor fi acordaţi in tranşe anuale unui număr total de 3.000 de astfel de solicitanţi, suma urmănd a fi achitată in maximum doi ani. Persoanele care trebuie să primească despăgubiri pot opta pentru plata acestora in numerar, pănă la contravaloarea a maximum 500.000 de lei, iar valorile aferente despăgubirilor care depăşesc această sumă vor fi convertite automat in acţiuni la Fondul Proprietatea. Pănă in prezent s-au emis decizii de peste 2 miliarde de lei (circa 590 de milioane de euro), iar acest cuantum va creşte pănă la sfărşitul anului, conform ANRP.


DOSARE. Perioada in care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) primeşte dosare de la foştii proprietari, in vederea despăgubirii in bani sau acţiuni la Fondul Proprietatea, a inceput la 1 octombrie anul acesta şi se va incheia la sfărşitul lunii martie 2008. "Opţiunile persoanelor cărora li s-au emis titluri de despăgubire de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor se pot depune intr-un termen de 6 luni, incepănd cu data de 1 octombrie 2007, la sediul ANRP din Calea Floreasca nr. 202, Sector 1 Bucureşti", conform informaţiilor furnizate de ANRP. De la data de 1 octombrie pănă miercuri, 31 octombrie, au fost inregistrate 1.480 de dosare cu solicitări privind acordarea de despăgubiri.


PROBLEME. Din cauza unor neinţelegeri intre autorităţile centrale, acţionarii Fondului Proprietatea din toată ţara bat drumul la Bucureşti pentru a obţine Atestatul de acţionar, o hărtie necesară intocmirii dosarului pentru despăgubirea in bani. "La 1 octombrie aveam 220 de Atestate pe care poşta le-a returnat la noi. Acum mai avem circa 160. Pe măsură ce oamenii se decid să depună dosarul pentru despăgubirea in bani, vin la noi pentru ridicarea atestatului sau pentru intocmirea unui extras de cont, care are aceeaşi valoare ca şi atestatul", a explicat reprezentantul Depozitarului Central. "Nu cunoaştem motivele pentru care anumite atestate sau extrase de cont nu au ajuns la destinaţia solicitanţilor. Pentru obţinerea extraselor de cont se pot prezenta titularii conturilor sau persoanele imputernicite de către aceştia. Extrasele de cont pentru Fondul Proprietatea se pot obţine numai de la sediul Depozitarului Central din Bucureşti", a explicat Ştefan Băiaşu, şeful biroului de presă din cadrul Depozitarului Central.


ATESTATUL. Numărul persoanelor care nu au primit atestatul este de ordinul miilor deoarece au fost emise numai 2.878 de atestate, iar numărul persoanelor din cele 4.000 de decizii emise pănă in prezent este de 7.000. Conform acestor date, cel puţin 4.000 de persoane din toată ţara sunt forţate de imprejurări să vină la Bucureşti pentru a-şi ridica extrasul de cont, necesar intocmirii dosarului. "Pănă in prezent au fost emise aproximativ 4.000 de decizii pentru circa 7.000 de persoane", conform ANRP. "Pănă la data intrării in vigoare a Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2007, ordonanţa ce a modificat procedura prevăzuta de Titlul VII, Depozitarul Central a emis un număr de 2.878 de atestate", conform datelor transmise de MEF.


Dividendele se plătesc de ieri

Incepănd de ieri acţionarii Fondului Proprietatea (FP) primesc dividendele aferente anului trecut. Distribuirea acestora, in valoare brută de 0,002533334 lei pe acţiune, se face prin unităţile CEC. Suma totală alocată pentru plata dividendelor insumează 36 milioane de lei, reprezentănd 50% din profitul aferent anului trecut, de circa 72 milioane de lei. Anul trecut, Fondul a inregistrat venituri de 81,02 milioane de lei şi cheltuieli de 8,87 milioane de lei. In bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, veniturile sunt estimate la 225 milioane de lei, iar cheltuielile la 40 de milioane de lei, potrivit lui Vosganian. Situaţiile financiare aferente anului trecut, distribuirea dividendului şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an au fost aprobate, la finele lunii septembrie, de acţionarii Fondului. FP avea in octombrie 2.476 acţionari persoane fizice.

×