x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ploiesti - Condamnarea spatiilor verzi

Ploiesti - Condamnarea spatiilor verzi

de Adrian N. Ionescu    |    17 Noi 2005   •   00:00
Ploiesti - Condamnarea spatiilor verzi

Parcurile din Ploiesti cad secerate pentru a face loc unor supermarketuri sau sedii de firme.

Sute de ploiesteni protesteaza impotriva hotararilor Consiliului Local, prin care spatiile verzi din cartierele lor urmeaza sa fie ocupate de un supermarket si de o cladire fara identitate.

Peste 1.100 de cetateni ploiesteni au semnat proteste impotriva unor hotarari ale consiliului local, care ameninta spatiile verzi din doua locatii apropiate de centrul municipiului. Ei ii acuza pe edili de dispret pentru sanatatea unui oras recunoscut pentru aglomerarea de constructii, ai carui locuitori nu au la dispozitie decat un singur parc in toata puterea cuvantului, un altul mult mai mic, amenintat de ofensiva restaurantelor, celebrul bulevard cu castani bolnavi si, ici-colo, scuaruri neingrijite, petice de verdeata vizate de retrocedari de teren.

Potrivit datelor detinute de Agentia de Protectie a Mediului Prahova (APM), dar care provin tot de la administratia locala, in 2002, un locuitor al orasului beneficia de 10 mp de spatii verzi, fiind pusa la socoteala si iarba dintre trotuare si carosabil. Protestatarii au calculat doar 3,2 mp/locuitor.

INTERESELE. Firma Willis SRL, a deputatului William Branza, vrea sa inghesuie o cladire de sapte etaje pe un teren din zona Jianu, intre podul pe unde se intra, practic, in zona traditional selecta a orasului si blocurile limitrofe. Deputatul a refuzat sa participe la o dezbatere publica pe tema in cauza pe motiv ca si-ar fi cesionat participarea la firma, potrivit unui responsabil al ONG Altphel, care a organizat dezbaterea.

Directia generala de dezvoltare urbana a Primariei Ploiestiului nu stie inca anume ce cladire se va construi acolo (birouri sau hotel), dar autorizatia de constructie a fost deja emisa (nr. 433/2004). Deputatul Branza este cunoscut ca proprietar, printre altele, de firma de taximetrie si, mai ales, de televiziune locala, ceea ce-l face foarte eligibil pentru prietenia primarului Emil Calota, extrem de atent la mediatizare. Willis va plati numai 99.797 euro, pe parcursul a 10 ani, pentru 4.335 mp.

Cu 200 de metri mai aproape de centru si la departare de alte cateva sute de acesta, in zona Piata Anton se afla parculetul caruia i-au pus gand rau aceeasi primarie si Rewe Proiectwicklung Romania SRL. Aceasta din urma vrea neaparat parculetul, cu toate ca la numai cateva zeci de metri distanta se afla un teren viran cu fundatii de bloc parasite de 15 ani. Firma vrea sa construiasca un supermarket tip "penny market".

ANTECEDENTE. Cu cativa ani in urma, administratia condusa tot de primarul Emil Calota a scandalizat o buna parte dintre ploiesteni si mai ales pe locuitorii cartierului Nord, unde aproape un intreg parc a fost ocupat de un hipermarket si de parcarile aferente. Edilii ploiesteni, condusi de maiestria mediatica a primarului Emil Calota, bun manuitor de paradoxuri, au reusit sa amuteasca locuitorii din zona tocmai prin dezbateri publice in salile orasului si sa-i abureasca pe ecranele televiziunilor prietene. Alte benzinarii, restaurante, de la cele de lux la fast-food, magazine s-au construit cam la fel.

Acelasi sistem este incercat acum in privinta celor doua spatii verzi amintite. Primaria le-a condamnat deja. A concesionat locatia din Zona Jianu firmei deputatului Branza, iar pentru parculetul din Zona Anton a aprobat planul urbanistic de detaliu pentru constructia supremarketului, cu toate ca situatia juridica a terenurilor este neclara.

Coincidenta (?!) face ca, anterior, o mare companie petroliera a vrut sa-si amplaseze o benzinarie in acelasi parculet Anton si s-a apucat de defrisari, chiar daca nu avea nici o autorizatie. A fost amendata, dar cetatenii care au protestat si atunci nu cred ca abuzul companiei nu a fost incurajat verbal de reprezentantii Primariei.

PROCEDURI. Tactica faptului implinit pas cu pas este preferata de administratia locala ploiesteana. Consiliul local a aprobat planul urbanistic de detaliu ("PUD") pentru constructia supermarketului din piateta Anton, chiar daca terenul necesar este inca fie proprietate particulara, fie revendicabil. Ba chiar hotararea Consiliului Local de aprobare a PUD si certificatul de urbanism, eliberat in sco-pul concesionarii, se contrazic. Partea de teren care apartine municipalitatii figureaza ba in proprietate privata a acesteia, ba in cea publica.

Simona Munteanu, directoarea Directiei de dezvoltare urbana a Primariei, spune ca regimul terenului este neclar tocmai pentru ca este revendicabil de fosti proprietari. "De altfel, sunt sceptica privind soarta parcului, pentru ca mai devreme sau mai tarziu Rewe va cumpara terenurile de la noii proprietari si-si va construi supermarketul", adauga Munteanu. Cat priveste aprobarea unui PUD, arhitecta-sefa a orasului explica scopul acestuia: sa verifice amplasamentul eventualei cladiri si accesul la retelele de utilitati si de strazi, nu sa autorizeze constructia. PUD-ul se mai poate schimba. Certificatele de urbanism pot fi eliberate in cascada, pentru fiecare faza a procesului de achizitie si investitie, iar Simona Munteanu le minimalizeaza importanta. Rewe a cumparat deja o casa adiacenta, a cerut si obtinut certificat de urbanism ca s-o darame. Usor de inlocuit sau nu, fie si acoperite de legi si reglementari, actele amintite seamana a "avans", "aconto", "aldamas" si demonstreaza cel putin bunavointa cu care primaria priveste distrugerea micilor spatii verzi care au mai ramas neatinse in Ploiesti.

MEDIUL. "Pentru autorizarea unei constructii este nevoie si de acordul de mediu, care nu se poate da decat dupa ce beneficiarul prezinta un studiu de impact si organizam o dezbatere publica, anuntata cu 40 de zile inainte", declara Gabriela Munteanu de la APM Prahova. Simona Munteanu, de la Directia de urbanism, atrage insa atentia ca daca APM nu se autosesizeaza, autorizatia poate fi eliberata si fara avizul respectiv.

Or, tocmai efectele asupra mediului sunt cele mai acuzate de cei peste 1.100 de ploiesteni afectati de proiectele respective. Nici unul dintre proiecte nu are acord de mediu. Inca.

SCEPTICISM
"De altfel, sunt sceptica privind soarta parcului, pentru ca mai devreme sau mai tarziu Rewe va cumpara terenurile de la noii proprietari si-si va construi supermarketul" - Simona Munteanu, directoarea Directiei de dezvoltare urbana a Primariei

DEZBATERE
"Pentru autorizarea unei constructii este nevoie si de acordul de mediu, care nu se poate da decat dupa ce beneficiarul prezinta un studiu de impact si organizam o dezbatere publica, anuntata cu 40 de zile inainte" - Gabriela Munteanu sef Serviciu de autorizare si control din cadrul APM Prahova

AUTORIZATII
Probabil cu acelasi statut preliminar, Primaria a emis pentru firma deputatului Branza autorizatia de constructie amintita mai sus, pe terenul pe care cladirea de sapte etaje va darama cateva leagane ale copiilor blocurilor din "Jianu", desi APM Prahova nu a avizat nici o constructie. Nici aici si nici in parculetul din zona Anton, potrivit Gabrielei Munteanu, sefa Serviciului de autorizare si control din APM. Autorizatia pentru Willis SRL a fost emisa doar pentru organizarea de santier, explica arhitecta Simona Munteanu.

Autorizarea organizarii de santier pentru o constructie inca neautorizata - si aceasta este o procedura demna de proza absurda a lui Kafka. Willis a afisat si numele contructorului si pe cel al proiectantului. Adica nu are nici o indoiala ca va construi acolo cladirea visata si si-a tras gard de imprejmuire, pentru care directoarea de urbanism a trebuit sa intocmeasca proces-verbal de amenda, gardul inchizand si o suprafata neconcesionata, muscand fara mila din parcul din fata blocurilor de lucuinte si chiar terenul de sub pod.
×
Subiecte în articol: special zonă verzi munteanu simona munteanu