x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poetesa cu fundiţe, micuţa Da Vinci a Iaşiului

Poetesa cu fundiţe, micuţa Da Vinci a Iaşiului

de Cristinel C. Popa    |    12 Iun 2012   •   14:18
Poetesa cu fundiţe, micuţa Da Vinci a Iaşiului

Poetesa, pictorita, pianista si redactor de revista culturala la numai 11 ani. La varsta la care alte fetite dorm cu papusele in pat si se joaca cu avioane de hartie, Elleny Pendefunda citeste Verlaine, Rebreanu, Dumas sau Jerome K. Jerome. Pe cand ceilalti copii intreprind nevinovate jocuri copilaresti in tarana adolescentei aceasta poetesa cu fundite improvizeaza piese de teatru in care se distribuie singura. Le schimba 'scenariul', le imbunatateste. Inoveaza noi acte cu doua personaje din casa, papusile Barbie si Tereza, care ii plac foarte mult.

Deseneaza cuvinte si picteaza poezii. Se joaca cu poemele. Isi imagineaza poezia, ca si pictura, ca pe un imens turn de cuvinte la care se ajunge doar prin intermediul viselor. Cartile ei contin nu doar catrene reusite, ci si imagini cu tablourile sale. Pentru ea, universul e format din soapte lirice: improvizeaza reusite opere de arta, 'canta' la sevalet si schiteaza la pian frumoase imnuri inchinate vietii, o viata imaginata de un copil de doar 11 ani. Iubeste foarte mult animalele, oamenii, natura. Insa are o gandire profunda, fiind o fire artistica, meditativa. De aici si denumirile picturilor sale: Catedrala in amurg, Neantul, Nisipul, Lumina din adanc, Ingerul meu, Canicula.

Shakespeare cu papusi Barbie si Verlaine in limba franceza pentru Pendefunda, poetesa cu fundite
Totul a inceput cu circa patru ani in urma, cand a invatat sa citeasca si apoi, la putin timp, sa scrie. 'Invatase la un moment dat o poezie de Otilia Cazimir, a venit la mine si m-a intrebat daca nu poate face ceva asemanator', a povestit tatal sau, medicul si poetul Liviu Pendefunda. La fel s-a intamplat si cu pictura si muzica. Eleva a Scolii Junior a Universitatii Al. I. Cuza Iasi, Elleny Pendefunda a debutat cu un volum de poezii pe cand avea doar noua ani. Urmeaza pictura in clasa Elena Cristina Potop si pianul in clasa Petruta Ignat. A publicat poezii, schite, povestiri si cronica plastica in reviste literare si de cultura din tara. A fost tradusa in mai multe limbi de circulatie si este membra in redactiile revistelor Junior si Contact international. Dupa numeroase expozitii colective, Elleny a avut parte de vernisaje individuale la Iasi, Barlad si Focsani. Intre cele mai importante momente ale carierii sale se numara decernarea Marelui Premiu la Concursul international de arta plastica 'N.N.Tonitza' si Medalia 'Sf. Luca'.

'A participat la lecturi publice, festivaluri, lansandu-si cartile in numeroase orase din Romania si Republica Moldova', ne-a spus Julieta Pendefunda, mama sa. Acum, Elleny Pendefunda a fost invitata sa participe cu o expozitie personala de pictura si sa lanseze volumul 'Ingerul meu/ Angel Heart' la Galeriile de Arta 'Horia Bernea' de la Memorialul Ipotesti pe 15 iunie in cadrul Zilelor Mihai Eminescu. La eveniment vor participa nume de rezonanta ale culturii romane.

Studiaza arta dupa Rembrandt, Dali, Klimt si Da Vinci si citeste Dumas sau Jerome K. Jerome pentru a compune opere literare
'Elleny are o personalitate accentuata. Sta ore in sir intr-o expozitie, indiferent ca e la Galeriile de arta Dana ori Cupola din Iasi sau la muzeele din Viena, Paris ori Cracovia. Urmareste compozitia, tehnica de lucru, combinatia cromatica. Ii plac Rembrandt, dar si Dali, da Vinci ori Gustav Klimt. Citeste Dumas dar si Jerome K. Jerome. In schimb printre jocuri de rime si mici schite pe orice fel de coli de hartie aflate la indemana, construieste puzzle-uri cat mai mari sau 3D, descoperind pe Internet locurile unde pot fi vizitate monumentele realizate din carton. Are pe dulapuri fragmente din orasele lumii, printre care papusi de mici dimensiuni ce o reprezinta ca turista. Peretii camerei sale si ferestrele sunt pline de ingeri, fluturi si zane sau printese Disney. E copilaroasa in joaca pe care nu a parasit-o, iubind badmingtonul si ciclismul, de-a v-ati ascunselea si desenele pe asfalt. Cealalta Elleny e foarte serioasa cand corecteaza un articol de revista sau citeste versurile poetilor romani sau straini. E foarte mandra cand finalizeaza un tablou sau participa la cenaclu ori la lecturi publice, constientizand ca mai are mult de lucru pentru a fi la nivelul celor pe care-i are ca model' a spus mama sa, Julieta Pendefunda.

Poetii romani indragiti de Elenny sunt Nicolae Labis, Nichita Stanescu si Otilia Cazimir. De asemenea, ii place foarte mult sa asculte direct in franceza poeti ca Prevert si Verlaine.

×