Graba cu care a fost intocmit un rechizitoriu de Parchetul Militar Timisoara si insuficienta probelor din dosar au condus totusi la arestarea si condamnarea unui politist acuzat de vatamare corporala. Flavius Bloanca, agent principal in cadrul Politiei Municipiului Timisoara, Detasamentul Politiei pentru Interventie Rapida, sustine ca a fost acuzat si judecat pe nedrept in baza unor probe neconcludente.
ANDREEA TUDORICA
Povestea este simpla. In seara zilei de 12 mai 2001, Bloanca impreuna cu alti colegi au primit un telefon la sediul politiei sa se echipeze si sa urmareasca un autoturism cu numar strain, precum si sa retina pasagerii acestuia, suspecti, posibili urmariti generali periculosi din Arad. Masina a fost reperata pe str. Liviu Rebreanu din Municipiul Timisoara si au urmarit-o atent pana in fata Spitalului Judetean. Cand autoturismul cu numere franceze a virat dreapta in parcarea spitalului, cele doua masini de interventie l-au blocat in fata si spate, trecand la identificarea pasagerilor.
Ce a urmat
In cele din urma politistii si-au dat seama ca cei cinci pasageri ai autoturismului nu erau cei urmariti, dar i-au condus la sediul politiei pentru amprentare si fotografiere. Celor cinci li s-a permis apoi sa plece acasa. La scurt timp, unul dintre ocupantii autoturismului, Daniel Ianos, a acuzat dureri violente la nivelul abdomenului ca urmare a unor lovituri primite de la Bloanca in timpul misiunii. In 15 mai 2001 Ianos a fost internat in spital, suferind o interventie chirurgicala in urma careia i-a fost extirpata splina. In 17 mai, in timp ce Ianos se afla in convalescenta, dupa operatie, Parchetul Militar Timisoara primeste o plangere din partea lui Ianos in care acesta descrie ca a fost lovit cu pumnul in stomac, in cap si cu portiera masinii in umarul drept de catre politistul Flavius Bloanca, cu care anterior avusese un conflict.
Dosarul
Asa s-a nascut dosarul nr. 192/P/2001 al Parchetului Militar Timisoara, repartizat maiorului magistrat Radu Ilina. Dosarul, asa cum a fost el inaintat la instanta, consta in declaratii ale martorilor, ale inculpatului si partii vatamate, precum si un raport medico-legal si biletul de internare al lui Ianos. Bloanca spune in declaratia sa data magistratilor ca pe tot parcursul prezentei celor cinci in sediul politiei "noi le-am asigurat cu randul paza si de aceea retin ca Ianos acuza dureri abdominale si statea mai mult in pozitie ghemuit. Ne-a si solicitat, de altfel, in cateva randuri pastile pentru afectiuni stomacale, afirmand ca are ulcer si dorea sa mearga des la grupul sanitar". Declaratia lui Bloanca a fost confirmata si sustinuta de cele ale colegilor sai. Mai mult, plt. Laurentiu Bica sustine ca Bloanca era conducator auto si le asigura protectia, astfel fiind exclusa lovirea lui Ianos. Potrivit unor surse judiciare, procedura aplicata in astfel de cazuri este standard si anume: soferul sta in spatele masinii cu pistolul atintit catre persoanele legitimate si perchezitionate pentru a oferi acoperire colegilor sai. Aceasta teorie confirma astfel modalitatea, corecta am spune noi, in care au actionat membrii echipajului DPIR.
Citește pe Antena3.ro
Expertiza
Raportul medico-legal intocmit la 23 mai 2001 de medicul Claudiu Firu la solicitarea procurorilor militari timiseni conchide ca leziunile de care a suferit Ianos si in urma carora a fost nevoie de extirparea splinei "pot data din 12 mai 2001 si pot fi rezultatul lovirii indirecte cu un corp dur". La data examenului medical, adica noaptea de 12-13 mai, mai exact ora 1:35, medicul care l-a consultat a crezut ca nu este o urgenta chirurgicala, considerand ca pacientul se poate deplasa la domiciliu. Bloanca in declaratia sa sustine ca leziunile lui Ianos ar fi putut interveni in aceeasi zi, in alte imprejurari. "Stiu ca Ianos juca permanent fotbal, chiar legitimat la un club si era posibil ca in acele zile sa se fi accidentat in timpul unui meci", spune Bloanca.
Conflict vechi
Ianos, la randul sau, a declarat atat in fata anchetatorilor, cat si a judecatorilor ca a fost batut de Bloanca. "Am resimtit atunci o lovitura puternica venita din partea stanga si apoi o lovitura de pumn in obrazul drept. Am vazut ca le primisem de la un politist pe care l-am recunoscut in persoana lui Flavius, chiar daca purta o cagula pe fata. Aceasta deoarece in urma cu aproape doi ani am avut un incident cu respectivul intr-o discoteca din cartierul Fraidor, cand ne-am lovit reciproc. (â¦) De aceea, dupa ce toti am fost dusi in sediul Politiei, unde am fost amprentati, verificati si fotografiati, acest politist a si afirmat: "Nu ai fost programat pentru acum, insa nu am uitat si asa s-a potrivit!". Desi din raportul medico-legal rezulta ca Ianos a fost internat in perioada 15-22.05 2001, acesta declara anchetatorilor ca a fost internat la Spitalul Judetean in data de 14 mai. Cele sustinute de Ianos in declaratie au fost confirmate si de ceilalti pasageri ai autoturismului.
Procesele
Flavius Bloanca a fost astfel trimis in judecata de procurorii timiseni Radu Ilina si Romeo Balan, seful acestuia, care a si confirmat rechizitoriul, in baza a unor declaratii de parte vatamata si martori si a doua acte medicale, trecand de la agonie la extaz si iar la agonie. Astfel, Tribunalul Timis l-a condamnat pe Bloanca la opt luni de inchisoare pentru purtare abuziva si la doi ani jumatate pentru vatamare corporala grava. In cele din urma Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 23 martie 2004 il condamna la doi ani si jumatate pe Bloanca, obligandu-l prin aceeasi sentinta la plata a doua sute de milioane de lei despagubiri morale. In aceasta situatie Bloanca se vede nevoit sa faca un recurs in anulare.
Hibele
Intrucat demersul nostru jurnalistic nu se vrea a fi partizan al vreuneia dintre parti, am contactat alti magistrati care, cu probele din dosar in fata, analizandu-le au constatat ca dosarul "este slabut". Ba mai mult, unul dintre ei chiar a spus hotarat ca in baza respectivelor probe nu ar fi trimis "in veci" dosarul in instanta. Astfel, a reiesit ca un element important al anchetei ar fi trebuit sa fie reconstituirea de la fata locului, in urma careia urma sa se constate pozitia fiecarui "actor" in respectiva "scena" si care era rolul lui Bloanca in acea misiune, de a conduce masina in fata obiectivului urmarit sau de a imobiliza persoanele. De asemenea, ar fi fost necesara expertizarea medico-legala a partii vatamate in sensul stabilirii dinamicii agresiunii si modalitatea de ranire a splinei. Relevante in acest dosar ar fi fost si confruntarile dintre partea vatamata si inculpat precum si inculpat-martori, parte vatamata-martori.
OMITERE
"Ignorarea probatoriului administrat in favoarea mea, ignorarea cererilor in aparare formulate, precum si depasirea atributiilor instantei prin aceea ca a interpretat acte medicale reprezinta o grava eroare de fapt comisa de instanta de judecata. (â¦) Condamnarea a fost data doar pe baza sustinerilor victimei care a recunoscut ca imi este ostila si nu pe baza unor dovezi concrete si obiective" - plt. Flavius Bloanca