x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poliţişti admişi cu alba-neagra

Poliţişti admişi cu alba-neagra

de Mara Raducanu    |    17 Aug 2007   •   00:00
Poliţişti admişi cu alba-neagra

Viitorii ofiţeri şcoliţi la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" sunt invăţaţi de mici cu falsurile. Locul unde corectitudinea ar trebui să fie literă de lege este transformat intr-o afacere in care primează tot felul de interese. La examenul din acest an s-au incălcat regulile impuse de metodologia de admitere, iar pe borderouri, candidaţii care ar fi trebuit declaraţi respinşi au fost trecuţi admişi.Â
Examenele de admitere la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti sunt de căţiva ani buni suspectate de tot felul de aranjamente. Locul unde corectitudinea ar trebui să fie literă de lege, deoarece aici sunt pregătiţi viitori oameni ai legii, se transformă intr-o afacere in care primează tot felul de interese. Iar rectorul Costică Voicu nu este străin de toate acestea. Â


Nici examenul desfăşurat anul acesta in sesiunea din iulie nu a făcut excepţie. S-au incălcat regulile impuse de metodologia de admitere a facultăţii, s-au completat (cu sau fără voie) greşit borderourile de examen, iar candidaţii care ar fi trebuit, conform timpilor obţinuţi la probele sportive, să fie declaraţi respinşi au fost trecuţi admişi. Toate acestea, sub privirile aprobatoare şi indulgente ale rectorului facultăţii şi implicit preşedintele Comisiei Centrale de Admitere, prof. univ. dr. Costică Voicu. Aflat la al doilea mandat de patru ani, chestorul Voicu, zis şi "Inamovibilul", pare a fi cel care taie şi spănzură pe la Academie.


BUBE MAI VECHI. Istoricul neregulilor de la Academia de Poliţie are o "tradiţie" mai veche şi nu puţine au fost scandalurile de corupţie apărute şi semnalate de multe ori chiar in presă. Urmare acestora, Ministerul de Interne s-a văzut nevoit să dispună căteva controale de verificare prin ograda academicilor. Astfel, in perioada septembrie-octombrie 2005, Corpul de Control al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a desfăşurat o inspecţie la Academia de Poliţie, ocazie cu care de catedra de educaţie fizică şi sport a fost delegat să se ocupe comisar-şef dr Mihai Vişan. Verificările făcute de acesta au scos la iveală o serie de nereguli, rezultatele demonstrănd că "in ceea ce priveşte examenul de admitere la disciplina Educaţie fizică, atăt in sesiunea august 2004, căt şi in cea din august 2005, s-au constatat incălcări ale normelor metodologice stabilite. La vremea respectivă, pe baza probelor găsite in urma controlului, profesorul Vişan a cerut suspendarea din funcţie a şefului de catedră, cms. şef Mihai Chirilă, pentru activitatea neperformantă şi a stilului de muncă neprofesionist.


DIN RĂU IN MAI RĂU. Nimic nu pare insă să se fi schimbat de atunci. Cel puţin, nu in bine. Au trecut doi ani de la controlul ministerului şi iată că istoria se repetă. Nici examenul de la probele de aptitudini sportive (de altfel eliminatorii) din sesiunea iulie a acestui an nu a făcut rabat de la obiceiurile deprinse de la mai-marii Academiei.


Caz concret: Dragoş Catrinoiu (şi nu este singurul!), candidat venit din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vălcea. Deşi aspirase la unul dintre locurile de viitor student al Academiei, a devenit dimpotrivă o victimă a sistemului. Cu timpul de 4’20’’ tănărul a picat proba de rezistenţă (baremul minim fiind 3’48’’), mărturisind insă că intreaga desfăşurare a probelor fizice eliminatorii "a fost o adevărată bătaie de joc la adresa candidaţilor". "Am dat proba, iar la sfărşit am auzit cum profesorul a strigat timpul 3’ 20’’. Cănd m-am dus să semnez am văzut că-mi trecuse doar zecimale, fără cifra din faţă. Am intrebat, iar cel care completa borderoul m-a luat că nu e treaba mea şi că aşteaptă la rănd şi alţi candidaţi şi să mă mişc mai repede. Şi uite aşa m-am trezit cu 4’ 20’’ fără să pot face sau spune nimic."


CUI II PASĂ DE REGULI? Cele patru probe (viteză, săritura in lungime, aruncare minge medicinală şi rezistenţă) au un anumit barem minim impus de metodologia facultăţii. Cu toate acestea, pe borderoul cu rezultatele la probele sportive, primit de Dragoş Catrinoiu chiar de la secretariatul Academiei (asta după ce chipurile fusese verificat de o armată de oameni "competenţi"), situaţia nu este foarte limpede. La poziţia 28, un anume Cercel Cătălin, venit din partea Inspectoratului de Poliţie Bacău, cu legitimaţia de concurs numărul 426, care obţinuse la proba de rezistenţă timpul 3’55’’ era declarat admis, deşi baremul minim este de 3’48’’. "Scăpare" nesesizată insă de Mihai Chirilă, preşedintele Comisiei pentru Verificarea Aptitudinilor Fizice, acesta trecăndu-şi semnătura la sfărşitul borderoului. Acelaşi Chirilă asupra căruia au planat numeroase suspiciuni la controalele anterioare ale ministerului.


LOCURI PENTRU NOI ŞI AI NOŞTRI!
Deşi la ora actuală imaginea Academiei de Poliţie nu este una dintre cele mai bune, chestorul Costică Voicu priveşte situaţia oarecum relaxat. Contactat in legătură cu acest incident, Voicu a tratat problema cu destulă lejeritate, considerăndu-şi "impărăţia" ca fiind una lipsită de bube şi de nereguli. "Sunt la curent cu cazul candidatului Cercel. A fost o simplă neatenţie, dar am sesizat-o la timp şi l-am scos de pe lista pentru probele scrise. A greşi este omenesc!" Deşi pledoaria "maestrului" Voicu s-ar dovedi convingătoare pentru un necunoscător, mi-am permis totuşi să-l mai deranjez cu o intrebare: cum se face că pe listele cu candidaţii afişaţi pentru probele scrise (la romănă, engleză şi istorie) apare şi "impricinatul" Cătălin Cercel. Devenind dintr-o dată ceva mai agitat, chestorul Voicu mi-a arătat borderourile cu rezultatele finale ale examenului de admitere. Din nou, surpriză! De data aceasta Cătălin Cercel dispăruse cu desăvărşire. Nu era trecut nici pe borderoul admişilor, nici pe cel al respinşilor. Un alt exemplu de adevărat profesionalism!

Pănă una-alta, deşi există probe concludente, pe cei din minister, al căror locşor este momentan călduţ, nu pare a-i interesa soarta acestor tineri "sacrificaţi" pentru interesele altora. Fără implicarea acestora, cu siguranţă la anul, la renumita Academie de Poliţie ne vom confrunta cu aceleaşi personaje controversate şi cu aceleaşi probleme.


"Inamovibilul" chestor Costică Voicu

Prof. univ. dr. şi chestor principal de poliţie Costică Voicu este din 2000 rectorul Academiei de Poliţie "A.I. Cuza". După ce a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, viitorul rector a bifat un curs de specializare al aceleiaşi facultăţi, iar apoi un curs de specializare organizat la Exter - Marea Britanie. Intre 1995-1999 a absolvit cursurile de specializare organizate la Bucureşti de FBI. Dacă ne găndim că Voicu a reuşit să supravieţuiască epocilor a cinci miniştri de interne - Dudu Ionescu, Ioan Rus, Marian Săniuţă, Vasile Blaga şi Cristian David inseamnă că renumele de "inamovibilul" i se potriveşte de minune!

NEREGULĂ . Deşi baremul minim la rezistenţă este de 3’48’’, candidatul Cercel (cu 3’55’’) a fost declarat admis. Şi ca el mai sunt mulţi alţii! - foto

×
Subiecte în articol: special politie voicu costică voicu