Postul Pastilor, numit si Paresimile sau Patruzecimea ori Postul Mare, este cel mai lung si mai aspru dintre toate posturile de peste an. La inceputurile crestinismului, catehumenii care urmau sa primeasca Botezul la Sfintele Pasti tineau post sever, Patruzecimea fiind randuita totodata si ca mijloc de pregatire sufleteasca a credinciosilor pentru intampinarea cu vrednicie a comemorarii Invierii Mantuitorului. Sfantul si Marele Post ne aduce aminte insa, in mod special, de postul de patruzeci de zile pe care L-a tinut Mantuitorul Iisus Hristos in pustie, inainte de inceperea misiunii mesianice.
Postul Pastilor incepe anul acesta la 27 februarie si se incheie la 14 aprilie, fiindca la 15 aprilie credinciosii primesc Lumina Cereasca, prin Sarbatoarea sarbatorilor – Invierea Domnului.
Marele Post tine sapte saptamani si este totodata cel mai vechi, mai lung si mai important dintre posturile de peste an. Fiind un post aspru, nu se consuma peste, untdelemn, nu se bea vin. Biserica a randuit dezlegare la untdelemn si vin sambata si duminica, iar la peste la praznicele Bunei Vestiri si Intrarii Domnului in Ierusalim (Floriile).
Prima saptamana din Postul Pastilor este de mare insemnatate. Este numita si "Saptamana Sfanta" sau "Saptamana Duhovniceasca", interval de referinta pentru toate celelalte saptamani. Primele doua zile ale Postului Mare sunt aliturgice, nefiind savarsita Sfanta Liturghie. Credinciosii au grija ca in aceste doua zile sa tina post uscat, doar seara consumand paine si apa. Bolnavii, cu ingaduinta duhovnicului, pot sa manance bucate cu untdelemn si sa bea putin vin in Postul Mare.
Totodata, in primele patru zile, de luni pana joi, in timpul slujbei Pacevernita Mare (ce se tine dupa Vecernie), se citeste Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, care evoca intreaga istorie a mantuirii, de la Adam – pana la jertfa pe cruce a Domnului. Insa toate slujbele savarsite in aceasta saptamana ne indeamna sa luam aminte la toate cele pe care Domnul Iisus Hristos le-a indurat pentru mantuirea noastra. "In limba ebraica Iisus inseamna Mantuitor, iar in limba greaca, Cel care vindeca. Caci El este doctorul sufletelor si al trupurilor si tamaduitorul celor tinuti de duhurile rele. El vindeca si ochii orbilor, dar lumineaza si mintile. Este doctorul schiopilor, dar indreapta si picioarele pacatosilor spre pocainta". (Sf. Chiril al Ierusalimului, Cateheze baptismale, X, 13)
Postul Pastilor trebuie tinut prin rugaciune si smerenie, pentru ca, asa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur, "postul potoleste trupul, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta".
Vorbind despre Post, Parintele Ilie Cleopa spunea: "De felul cum trebuie sa postim ne invata Insusi Mantuitorul (...) sa postim dupa puterea fiecaruia, dar in taina si cu bucurie, iar nu cu tristete. Mantuitorul ne-a poruncit nu numai postul sa-l facem in ascuns, spre a scapa de slava oamenilor, ci si milostenia, si rugaciunea, si toate faptele bune, ca iata ce zice: «Luati aminte ca faptele dreptatii voastre sa nu le faceti inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altfel nu veti avea plata de la Tatal vostru Cel din ceruri (Matei 6, 1).
Deci, cand faci milostenie, nu trambita inainta ta, cum fac fatarnicii in sinagogi si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni; adevarat graiesc voua ca isi iau plata lor. Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta sa fie intr-ascuns si Tatal tau care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Iar cand va rugati, nu fiti tristi ca fatarnicii carora le place, prin sinagogi si prin colturile ulitelor, stand in picioare, sa se roage ca sa se arate oamenilor; adevarat graiesc voua ca isi iau plata lor. Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie (Matei 6, 2- 6). (...)
Sunt o parte din crestini care spun: "Eu nu pot posti, ca sunt bolnav!». Sau, daca totusi postesc o zi-doua, se arata tristi, indispusi si chiar agitati. In aceasta privinta, fratii mei, trebuie sa stiti ca «Biserica nu este omoratoare de oameni ci de patimi». Postul de mancare de dulce si chiar de vin este randuit de Biserica pentru toti, dar dupa putere. El este necesar tuturor, mai ales celor tineri, ca sa-i opreasca de la pacate si de la patimile trupesti. Iar daca cineva este bolnav, batran sau neputincios sa asculte de duhovnicul lui si sa posteasca dupa cat poate."
Tot despre post, Sfantul Ioan Gura de Aur ne-a lasat importante povete: "Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, nu intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hrapire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine... Gura trebuie sa posteasca de sudalme si de alte vorbiri rusinoase".
Patruzecimea se incheie de asemenea cu post desavarsit, cu ajunare.
Rugaciune care se citeste la inceputul postului
Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt departe, pe mare, Cel ce mai inainte ai randuit prin Legea cea veche si cea noua aceste patruzeci de zile, la care ne-ai invrednicit sa ajungem; de la Tine cerem si Tie ne rugam, intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intr-insele cu buna nevointa, spre slava numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, pentru omorarea patimilor si starpirea a tot pacatul, pentru ca prin pocainta, impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne sculam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca Tie Ti Se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru, si Tie se cuvine slava sa inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului, bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Rugaciune de pocainta (a Sf. Efrem Sirul)
Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie (o metanie mare).Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau (o metanie mare). Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin! (o metanie mare).
Rugaciune pentru izbavirea de vrajmasi
Doamne, invata-ma sa-Ti cunosc marirea si bunatatea. Da-mi inima curata si lesne iertatoare si cainta pentru supararile ce-am facut altora. Fa sa am dragoste crestineasca si sa pot rabda cu pace toate necazurile ce-mi vin din partea lor, facand porunca Ta. Ma fagaduiesc sa nu mai fac rau celor ce-mi fac rau, pe cel ce ma blesteama, il voi binecuvanta. De va flamanzi vrajmasul, ii voi da paine, iar de va inseta, il voi adapa. De va cadea, il voi ridica si de se va rataci, il voi povatui.
Doamne, eu nu sunt decat om neputincios. De aceea, ajuta-ma cu darul Tau sa fiu statornic in poruncile Tale. Trimite binecuvantarile Tale peste vrajmasii mei si intoarce inima lor cu dragoste asupra mea. Alunga suferintele si neodihna ce-mi vin de la ei si ne impaca pe noi. Da-mi pacea Ta, Doamne, ca sa putem sa vietuim pe pamant cu pace, cu bucurie, si
sa-i zicem in unire, cu fata senina si cu inima curata: "Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri". Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchinarea in veci. Amin!
CALENDAR POSTUL PASTILOR
Februarie
27 L Sf. Cuv. Marturisitori Procopie si Talaleu (Inceputul Postului Sfintelor Pasti – Zi aliturgica)
28 Ma Sf. Cuv. Vasile Marturisitorul; Sf. Sfintit Mc. Nestor, Episcop de Maghid (Zi aliturgica)
29 Mi † Sf. Cuv. Ioan Casian si Gherman din Dobrogea
Martie
1 J Sf. Cuv. Mc. Evdochia; Sf. Cuv. Domnina; Sf. Mc. Antonina
2 V Sf. Sfintit Mc. Teodot, Episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Isihie si Nestor
3 S Sf. Mc. Eutropie, Cleonic si Vasilisc (Pomenirea mortilor – Sambata Sfantului Teodor)
4 D Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel si Iuliana, sora lui (Duminica Intai din Post, a Ortodoxiei)
5 L Sf. Mc Canon din Isauria si Canon Gradinarul; Sf. Mc Iraida
6 Ma Sf. 42 de Mucenici din Amoreea; Sf. Mc. Eufrosin
7 Mi Sf. Sfintiti Mc. Episcopi din Cerson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Capiton, Elpidie si Eterie
8 J Sf. Ier. Marturisitori Teofilact, Episcopul Nicomidiei si Pavel, Episcopul Bitiniei
9 V †) Sf 40 Mucenici din Sevastia; Sf. Mc. Urpasian
10 S Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie si cei impreuna cu dansii (Pomenirea mortilor)
11 D Sf. Ier. Sofronie, Patriarhul Ierusalimului; Sf. Mc. Trofim si Talu (Duminica a doua din Post, a Sf. Grigorie Palama)
12 L Sf. Cuv. Teofan Marturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog
13 Ma Aducerea moastelor Sf. Ier. Nichifor, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Hristina din Persia
14 Mi Sf. Cuv. Benedict de Nursia; Sf. Mc. Alexandru preotul
15 J Sf. Mc. Agapie, Plisie si Timolau
16 V Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Anin
17 S Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu; Sf. Mc. Marin (pomenirea mortilor)
18 D Sf. Ier. Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului;
Sf. Mc. Trofim (Duminica a treia din Post, a Sfintei Cruci)
19 L Sf. Mucenici Hrisant, Daria si Ilaria
20 Ma Sf. Cuv. Mucenici din Manastirea Sf. Sava cel Sfintit; Sf. Ier. Nichita Marturisitorul, Episcopul Bitiniei
21 Mi Sf. Ier. Iacob Marturisitorul si Toma, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Serapion
22 J Sf. Sfintit Mc. Vasile, preotul din Ancira
23 V Sf. Cuv. Nicon si cei 199 ucenici ai lui
24 S Inaintepraznuirea Bunei Vestiri; Sf. Cuv. Zaharia; Sf. Ier. Artemon episcopul (Pomenirea mortilor)
25 D (†) Buna Vestire (dezlegare la peste); (Duminica a patra din Post, a Sfantului Ioan Scararul)
26 L Odovania Praznicului Bunei Vestiri; Soborul Sf. Arhanghel Gavriil;
Sf. Mc. Montanus preotul si sotia sa Maxima
27 Ma Sf. Mc. Matrona din Tesalonic; Sf. Prorooc Anania; Sf. Mc. Filit si Lidia
28 Mi Sf. Cuv Ilarion cel Nou si Stefan, facatorul de minuni (Denie – Canonul cel Mare)
29 J Sf. Sfintiti Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, si Chiril diaconul
30 V Sf. Cuv. Ioan Scararul; Sf. Prorooc Ioad; Sf. Cuv. Euvula, mama Sf. Pantelimon (Denie – Acatistul Bunei Vestiri)
31 S Sf. Sfintit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei; Sf. Ier. Acachie Marturisitorul, Episcopul Melitinei; Sf. Mc. Veniamin diaconul (Pomenirea mortilor)
Aprilie
1 D Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Marturisitorul (Duminica a cincea din Post, a Sfintei Maria Egipteanca)
2 L Sf. Cuv. Tit, facatorul de minuni; Sf. Mc. Amfian si Edesie
3 Ma Sf. Cuv. Nichita Marturisitorul; Sf. Mc. Elpidifor
4 Mi Sf. Cuv. Iosif, scriitorul de cantari, Gheorghe din Maleon, Zosima si Platon
5 J Sf. Mc. Teodul si Agatopod
6 V Sf. Sfintit Mc. Irineu, Episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Platonida
7 S Sf. Ier. Gheorghe Marturisitorul, Episcopul Mirilenei; Sf. Mc. Caliopie si Achilina (Pomenirea mortilor – Sambata lui Lazar)
8 D (†) Intrarea Domnului in Ierusalim (Denie) (Duminica a sasea din Post, a Floriilor) (Dezlegare la peste)
9 L Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Sf. Cuv. Vadim (Denie)
10 Ma Sf. Mc. Terentie, Pompie, African, Maxim si Macarie; Sf. Dima (Denie)
11 Mi †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica;
Sf. Sfintit Mc. Antipa, Episcopul Pergamului (Denie)
12 J †) Sf. Mc. Sava de la Buzau; Sf. Ier. Vasile Marturisitorul; Sf. Antuza (Denia celor 12 Evanghelii)
13 V Sf. Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul (Denia Prohodului Domnului – Zi aliturgica)
14 S †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului;
Sf. Ier. Martin Marturisitorul, Episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida
15 D (†) Invierea Domnului (Sfintele Pasti) (Duminica Sfintei Invieri. Toate ale Praznicului)
16 L (†) Sfintele Pasti; Sf. Mc. Fecioare: Agapia, Irina si Hionia
17 Ma (†) Sfintele Pasti ; Sf. Sfintit Mc. Simeon, Episcopul Persiei; Sf. Ier. Acachie, Episcopul Melitinei