x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Potlogarii marca Petromservice

Potlogarii marca Petromservice

de Veronica Micu    |    11 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL/ANCHETA

SRL-ul sindicalistilor de la Petrom, controlat de Liviu Luca, e o capusa care se adapa cu bani publici. Deturnarile de fonduri de la Buzau si tranzactiile dubioase de la Doljchim sunt retetele dupa care se ingrasa capusa. SC PETROM SERVICE SA, firma sindicalistilor din SNP si-a umplut conturile cu peste zece miliarde de lei, deturnate de Constantin Boscodeala, primarul Buzaului, de la destinatia lor initiala. Edilul a obtinut in mod nelegal un imprumut de zece miliarde de lei pentru majorarea de capital al unei firme la care Consiliul local este patron. Apoi a folosit banii nu pentru marirea capitalului, ci pentru reabilitarea unor active ale societatii cu pricina. Potrivit legii, aceasta este deturnare de fonduri.

In vara anului 2003, Consiliul Local Municipal din Buzau (CLM) a devenit actionarul majoritar al SC PIETE TARGURI SI OBOARE SA (SC PTO SA), prin transferarea pachetului majoritar de la APAPS catre autoritatea locala administrativa. Actionarul minoritar al firmei de stat este SIF Transilvania. La scurt timp dupa aceasta preluare, CLM a hotarat sa modernizeze megasocietatea buzoiana care este alcatuita din doua componente importante: Piata Centrala si Piata de pasari. In vederea materializarii investitiei mentionate, CLM Buzau a identificat rapid doua surse de finantare. Prima a presupus vanzarea spatiilor comerciale din Piata Centrala. Prin a doua masura, si cea mai ciudata, s-a majorat capitalul social al SC PTO SA cu un aport in numerar de zece miliarde de lei. Si pentru ca bani nu erau, in expunerea de motive semnata de primarul Boscodeala acesta cere Consiliului local sa aprobe un imprumut de 20 de miliarde de lei de la Sucursala Bancii Comerciale "Ion Tiriac" SA. Majoritatea membrilor CLM Buzau, apartinand PSD, a aprobat proiectul in hotarare si l-a mandatat pe Boscodeala sa perfecteze contractul de imprumut si garantie. In ciuda faptului ca, potrivit legii, CLM nu avea voie sa imprumute bani pentru o majorare de capital.

LICITATIE À LA PETROM SERVICE. Evenimentele s-au petrecut fulgerator: CLM a inceput delegatiile pentru obtinerea imprumutului, iar primaria si-a vazut intr-un timp record conturile pline cu banii luati de la Banca "Ion Tiriac". Sucursala buzoiana a bancii amintite este condusa de Aurel Gubandru, deputat PSD de Buzau si vicepresedinte al judetenei de partid. Vazandu-se stapanul absolut al celor 20 de miliarde, primarul Boscodeala s-a apucat sa plateasca in mod direct facturile emise de firma PETROM SERVICE - Sectia Berca, filiala coordonata de un consilier judetean PSD. Aceasta a castigat o pseudo-licitatie inaintand o oferta de 26 de miliarde de lei pentru lucrarile de reabilitare a ansamblului Pietei Centrale din Buzau. Foarte ciudat este ca pentru aceasta operatiune investitia a fost demarata fara proiect. Lipsa acestuia atrage, in mod logic, si pe cea a caietului de sarcini. Si inexistenta ultimului document face imposibila organizarea unei licitatii.

PRIMA DETURNARE. Ca nu a existat absolut nici un proiect in momentul demararii lucrarilor este dovedit de faptul ca la momentul inaugurarii celor doua piete (Centrala si de Pasari) ele nu aveau nici sistem de alimentare cu apa si nici de alimentare cu energie electrica.

De altfel, intr-un interviu acordat presei locale, Constantin Iosef, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al SC PTO SA, recunoaste cu seninatate aceste aspecte. Iosef a fost consilier municipal PSD pana la intrarea in vigoare a pachetului de legi anticoruptie, iar fratele sau, Gheorghe Iosef, face parte si el din CA al SC PTO SA. Revenind la primarul Boscodeala, acesta a dispus ca prima plata, in valoare de 1,6 miliarde lei, sa i se faca firmei de proiectare CONS TOTAL SA, controlata de Viorel Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, pentru un proiect pe care aceasta nu l-a realizat niciodata. Amintim in acest context ca Viorel Constantinescu este fratele lui Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom. De aceea, nu ne-a mirat cand am aflat ca firma sindicalistilor din SNP Petrom a castigat doua licitatii in cadrul programului SAPARD de reabilitare a drumurilor rurale in doua comune buzoiene.

MILIARDE REDIRECTIONATE. Platile directe au curs neincetat catre PETROM SERVICE, la ordinul primarului Boscodeala, in baza contractului pe care aceasta firma l-ar fi incheiat cu SC PTO SA. Pana si pentru un ochi neavizat toate acestea reprezinta deturnari de fonduri flagrante, pentru ca banii aveau cu totul alta destinatie. Si anume de majorare a capitalului SC PTO SA, nicidecum de reabilitare a activelor ei. Aurel Gubandru, directorul bancii care a imprumutat primaria, nu a urmarit destinatia reala a celor 10 miliarde de lei, rezumandu-se sa trimita aceasta suma la Trezorerie si atat.

Primarul a redirectionat zece miliarde de lei catre PETROM SERVICE, firma care la nivel national este condusa de un alt coleg de partid al lui Boscodeala. Directorul general al societatii, Mihai Sorin, a candidat la Consiliul Judetean Prahova pe listele PSD. Liviu Luca, seful sindicatului din SNP Petrom, controleaza, de fapt, aceasta firma, care pe zi ce trece castiga licitatii pe banda rulanta si preia din ce in ce mai multe operatiuni ale SNP.

ACOPERIREA INGINERIEI. Dupa ce banii au fost varati in conturile PETROM SERVICE, fara nici o acoperire legala si fara nici un contract semnat, in anul 2004, AGA a SC PTO SA hotaraste majorarea capitalului social tot cu zece miliarde de lei, reprezentand creante transformate in actiuni si care apartin Primariei Buzau. Numai ca, pe buna dreptate, reprezentantului SIF Transilvania (actionarul minoritar al SC PTO SA) ii sare tandara. Cum era de asteptat, omul s-a opus ingineriei aratand ca prevederile legii privind functionarea societatilor comerciale sunt incalcate la modul grosolan. Drept urmare, SIF i-a dat in judecata, procesul fiind pe rol la Inalta Curte de Casatie. Cu toate acestea, Registrul Comertului a aprobat, in martie 2004, majorarea capitalului social la SC PTO SA cu creanta de zece miliarde platite ilegal de Boscodeala. Scopul? Frauda din septembrie 2003 trebuia acoperita cu orice pret.

BOMBOANA DE PE COLIVA. Este bine de retinut ca Lazar Sorinel, directorul Registrului Comertului Buzau, este consilier municipal din partea PSD. In plus, judecatorul delegat de la Tribunalul Judetean Buzau pentru validarea escrocheriei este Ieremia Eugen, fostul presedinte al Biroului Electoral Judetean. Ieremia este unul dintre apropiatii lui Gheorghe Pana, presedintele Tribunalului. Despre acesta din urma v-am povestit, intr-unul din numerele ziarului, ca face parte din anturajul prefectului de Buzau, Ion Vasile. Si daca tot am adus vorba de prefectul-baron local, trebuie sa va spunem ca si acesta este usor sensibil la acest subiect, deoarece cuscra lui, Elena Mihalcea, este director economic al SC PTO SA.

In data de 14 mai 2004, "primarele" Buzaului a platit alte trei miliarde catre PETROM SERVICE peste cele zece achitate deja, invocand tot marirea de capital social la SC PTO SA. Care, dincolo de lege, s-a incheiat in martie 2004! Ordinul de plata semnat de Boscodeala a fost eliberat, deci, fara aprobarea CLM, pentru ca nu exista nici o hotarare in acest sens. Conform legislatiei in vigoare, aceasta se numeste deturnare de fonduri si fals in acte publice.

MILIARDE CADOU

Firma privata PETROM SERVICE SA Bucuresti s-a ales cu miliarde frumusele in urma unor tranzactii dubioase incheiate cu Sucursala Doljchim a SNP Petrom. Descoperirea apartine inspectorilor Directiei de Finante Dolj si a fost facuta in timpul unui control efectuat la combinatul craiovean. Si anume, inspectorii au descoperit ca Doljchim a umflat conturile SC Petrom Service SA Bucuresti - firma a angajatilor companiei - desi aceasta din urma societate ii datora bani. "Cu toate ca cea mai mare parte a creantelor Combinatului Doljchim fata de Petrom Service SA Bucuresti si sucursalele teritoriale erau neincasate, in perioada 05.01-31.05. 2004 SNP Petrom SA Bucuresti a efectuat plati prin decontari bancare catre SC Petrom Service SA, avand drept motivatie plati in contul obligatiilor Combinatului Doljchim in suma de 18.544.557.000 lei" - se mentioneaza in Informarea facuta de Directia de Finante Dolj. Asadar, SNP Petrom Bucuresti a facut cadou firmei Petrom Service mai bine de 18,5 miliarde de lei, chipurile in contul datoriilor pe care le avea Sucursala Doljchim catre cea din urma firma, cand, de fapt, combinatul craiovean avea de incasat de la beneficiara banilor nu mai putin de 122,493 miliarde de lei. "Informarea" in cauza a Directiei de Finante Dolj a fost transmisa catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie competenta sa dispuna masuri. In aceeasi "Informare" a Directiei de Finante Dolj sunt mentionate si alte nereguli crase descoperite la Doljchim. (CRISTIAN VASILCOIU)
×