x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prefectul Cenzura

Prefectul Cenzura

12 Mar 2004   •   00:00

Prefectul de Satu-Mare, Gheorghe Ciocan, a instituit in judet cenzura totala asupra Jurnalului National si televiziunii Antena 1. Sute de cititori ne-au semnalat ca ziarul nostru se "volatilizeaza" la chioscuri, iar abonamentele nu mai ajung la destinatari.

Nici nu am demarat campania propriu-zisa impotriva mafiei satmarene ca reactiile celor care se simt cu musca pe caciula au si aparut. Jurnalul National dispare subit de la chioscurile satmarene de difuzare a presei, iar relatarile postului Antena 1 au fost intrerupte in zona Negresti-Oas si Certeze, unde gruparea Ciocan isi are "centrul de comanda". EDUARD PASCU EUGEN CIUFU

In randul gruparii coordonate de Gheorghe Ciocan s-a instaurat panica. Din informatiile noastre reiese ca se incearca cu disperare sa se afle la care dintre afacerile lor ne vom referi in campania noastra. Pana atunci insa se actioneaza brutal pentru blocarea accesului opiniei publice satmarene la articolele noastre si la relatarile tv ale Antenei 1. Marti si miercuri dimineata, la prima ora, satmarenii nu au mai gasit nici un "Jurnalul National" pe tarabe. Ziarul a fost interzis chiar si abonatilor nostri, care au sunat toata ziua sa ne intrebe ce se intampla. Mai mult, miercuri seara, dupa ce a fost difuzat promo-ul Antenei 1 pentru reportajul ce urma sa intre la "Observator", despre afacerile bosilor satmareni, aceasta emisiune nu a putut fi urmarita in zona Negresti-Oas si Certeze, din cauza unor subite defectiuni tehnice al companiei de cablu tv, SC PANCRIS TV, din Negresti-Oas, condusa de un anume Florin Miclaus, nimeni altul decat patronul postului NORD-VEST TV, "subordonat" prefectului. Insa satmarenii au avut acces nelimitat la ziarele locale aservite prefectului, care nu s-au sfiit sa execute "articole" incriminatorii la adresa ziarului nostru pentru ca a indraznit sa deranjeze afacerile conducatorilor locali.

Amenintari si demagogie

Surse din Prefectura ne-au marturisit ieri ca prefectul Gheorghe Ciocan a recurs la amenintari fatise fata de toti cei pe care ii suspecteaza ca "uneltesc" impotriva sa. Dar, pentru ca a ajuns sa suspecteze pe toata lumea, tuturor le spunea sa se teama de razbunarea sa. Contactat de "Jurnalul National", prefectul a negat ca ar fi amenintat pe cineva, ba a incercat chiar sa fie diplomat, spunandu-ne ca suntem oricand bine veniti la Satu-Mare. "Imi pare rau ca cei care v-au informat v-au informat foarte gresit. Eu sunt un om cu frica de Dumnezeu si sunt alaturi de toti cei care au nevoie de mine. Imi pare rau ca s-a ajuns pana aici", ne declara Gheorghe Ciocan. Numai ca afirmatiile acestuia se contrazic chiar cu cele rostite public.

Ghinion

Coincidenta a facut ca unul dintre articolele ziarului nostru sa apara chiar de ziua sa, 10 martie. Acesta nu a putut sa se abtina nici cu aceasta ocazie, rabufnind chiar in timpul speach-ului rostit in fata celor aproape 100 de sefi de institutii care au venit sa-i "pupe inelul". Multumindu-le pentru urarile "sincere", Ciocan a profitat de acest moment "public" pentru a se apara ascunzandu-se in spatele cetatenilor. "Au aruncat cu noroi, nu in Gheorghe Ciocan, ci in locuitorii judetului, in munca noastra, a intregii echipe de conducere a judetului, pentru ca tot ceea ce am facut si fac in calitate de prefect, fac in interesul judetului, al locuitorilor judetului si pentru ca Satu-Mare si judetul nostru sa ocupe locul pe care il merita. Voi fi bucuros ca, dupa ce Satu-Mare va deveni resedinta de regiune, sa ma intorc acolo de unde am venit si anume in lumea afacerilor ", perora Ciocan. Oricum, deocamdata el nu trebuie sa fie ingrijorat, pentru ca "la centru" se pare ca are in continuare sustinere, fiind felictat de ziua sa, printre altii, chiar de ministrul de Interne, Ioan Rus...

IJP Satu-Mare isi da cu stangu’-n dreptu’

Seful IJP Satu-Mare, subcomisarul Ioan Tibil, a ordonat purtatorului de cuvant al institutiei pe care o conduce sa conceapa un drept la replica, vizavi de faptele semnalate de noi privind cazul subofiterului Matei Margarit, furturile si traficul de combustibil, precum si cazul celor doua vagoane-container furate. Pe scurt, ni se promite ca flagrantul realizat de noi in Depoul Satu-Mare a intrat in atentia lucratorilor IJP, demarandu-se lucrarea penala cu nr. 61905/08.03.2004, inregistrat cu autori necunoscuti. Vizavi de acuzele aduse de fostul agent principal de politie, Matei Margarit, se mentioneaza ca "motivele care au stat la baza incetarii raporturilor de serviciu nu au nici o legatura cu dosarul containerelor ", incercandu-se acreditarea ideii ca chiar politistul ar fi fost implicat in furtul acestor containere, fapta care nu a fost nici pana astazi dovedita. In ceea ce priveste aplicarea sanctiunii de "amanarea promovarii in grade profesionale sau functii superioare pe o perioada de doi ani, masura luata prin dispozitia inspectorului general al Politiei Romane, nr. S/3879, din 10.11.2003", comunicatul IJP invoca o serie de fapte care ar fi fost comise de fostul politist, fapte care insa nu au fost nici ele dovedite pana in prezent. In fine, aflam ca Matei Margarit a fost cercetat pentru furtul "a patru bucati conserva pate ficat, in valoare de 10.000 de lei, din magazinul "Somes" din Cluj-Napoca, la data de 30.01.1997". Printre alte acuzatii de acest gen, mai suntem informati ca una dintre "faptele comise" de Matei Margarit este "primirea sumei de 1.000 de marci germane, la data de 26.01.1999, de la mecanicul de locomotiva S.I. si de la M.G., pe care i-a depistat in timp ce sustrageau motorina din locomotiva de manevra deservita de primul, in scopul de a nu intocmi dosar penal". Acuzatie grava care daca ar fi fost reala ar fi trebuit ca azi fostul politist sa fie in puscarie. Putem deduce astfel ca fapta sa ori a fost acoperita de IJP Satu-Mare, ori este vorba de o "insailare" cu scop denigrator. Asadar, putem spune ca e ceva putred la IJP Satu-Mare.

Ciocan: "Autorii articolelor si-au facut datoria"

Prefectul judetului Satu-Mare, Gheorghe Ciocan, a raspuns ieri, intr-o conferinta de presa, acuzatiilor ce i-au fost aduse in Jurnalul National. Acesta a declarat ca a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor sa trimita in judet o echipa a Corpului de Control pentru a face verificari si pentru a fi eliminate astfel suspiciunile care planeaza asupra sa. "In consecinta, ministerul a trimis miercuri in judet o echipa formata din doua persoane, care a continuat si azi (ieri - n.r.) verifica rile", a specificat prefectul. Gheorghe Ciocan a negat toate acuzatiile, preciz.nd ca este vorba despre o dezinformare, dar a apreciat, totusi, autorii articolelor pentru ca "si-au facut datoria ". "Nu am nici o legatura cu afacerile relatate in presa. Nu stiu nimic despre licitatiile la care se facea referire si nici despre cele doua containere. Cei interesati pot sa ia legatura la Bucuresti cu organizatorii licitatiei. Eu nu organizez licitatii", a declarat prefectul. In privinta casei din Certeze, prefectul a spus ca o are de mai bine de 20 de ani, mai exact din 1981, fiind una dintre cele mai vechi din localitate. El a precizat ca i-a adus .mbunatatiri, dar o considera modesta fata de celelalte case din zona. (Crina Dunca)

Presiunile si intimidarile continua

Ieri, ex-politistul Matei Margarit a castigat in instanta, la Judecatoria Satu-Mare, cauza in care el a fost transferat, pe nedrept, din orasul de resedinta, Carei, la Satu-Mare. Insa desi acesta castiga in instante, familia sa nu isi poate gasi linistea, fiind supusa la presiuni si intimidari. De exemplu, ieri dimineata, doi politisti s-au prezentat la apartamentul ex-politistului cu mandat de perchezitie. Acesta a aflat ca nimeni din cadrul Parchetului Satu-Mare nu a emis un ordin de perchezitie pe numele ex-politistului.

"Imobilul situat pe Strada Podului nr. 8 (vila prezentata de Jurnalul National in urma cu doua zile - n.n.) apartine familiei Bud Mihai, tatal sotiei mele, unde m-am mutat dupa casatorie. Casa este construita pentru doua familii, partea dinspre nord fiind folosita de fratele sotiei mele, iar in partea sudica, impreuna cu socrii mei, locuiesc eu cu familia: sotia si cei doi copii - pe o suprafata de aproximativ 25% din suprafata imobilului. Autoturismul Audi A4 apartine IJP Satu-Mare" Subcomisar Ioan Tibil, sef al IJP Satu-Mare

×
Subiecte în articol: special satu-mare ciocan prefectul