x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa germană a relatat despre „Revolta din azilul săracilor din Europa”

Presa germană a relatat despre „Revolta din azilul săracilor din Europa”

de Istvan Deak    |    01 Feb 2012   •   21:00
Presa germană a relatat despre „Revolta din azilul săracilor din Europa”

Inca de la declansarea lor, presa germana a stat cu ochii pe manifestatiile de la Bucuresti si din alte orase ale Romaniei, relatand despre mania din strada care n-a fost temperata decat de gerul naprasnic si de viscol. Mai jos, o sinteza a relatarilor din presa germana despre Romania.

n) Heise Online: Portalul de ana­liza politica Telepolis a realizat o sinteza ampla a protestelor din Romania. Cu titlul 'Revolta in azilul sa­ra­ci­lor din Europa', analistul politic Tomasz Konicz noteaza: 'Mizeria eco­nomica continua si stilul dictatorial de a conduce al presedintelui Basescu au provocat neliniste in Ro­ma­nia. De mai bine de un deceniu, Ro­mania nu s-a mai confruntat cu pro­teste de o asemenea anvergura. Pro­testatarii cer demisia presedintelui Basescu din cauza draconicelor ma­suri de austeritate impuse po­pu­la­tiei. Protestele au inceput datorita im­plicarii presedintelui in reforma din sanatate. El se considera consi­lier pentru toate domeniile de activitate. Desi Constitutia nu ii confera nici un drept de a se implica in astfel de ini­ti­a­tive, Basescu si-a construit biroul pre­zidential, in cei sapte ani de mandat, drept centrul puterii absolute in Romania. El controleaza Guvernul si Parlamentul'.

n) Spiegel: 'Demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, echi­valeaza cu prima victorie a pro­testatarilor din Romania. Politicia­nul democrat-liberal i-a numit pe protestatari – popor prostit cu televizorul si huligani inarmati, iar pentru asta a fost inlaturat din functie. De mai multe saptamani, mii de oameni ies pe strazile Romaniei si protesteaza impotriva masurilor de austeritate adoptate de Guvernul de centru-dreapta. In capitala Romaniei, Bucuresti, protestatarii cer demisia presedintelui Traian Basescu. Desi au inceput ca o reactie la inlaturarea subsecretarului de stat, Raed Arafat, pr­o­testele s-au extins rapid din Bu­cu­resti in toata tara. Si in orase precum Craiova, Timisoara sau Constanta, oa­menii au iesit in numar mare ca sa pro­testeze impotriva Guvernului con­dus de Emil Boc. Nu au lipsit ciocnirile violente intre fortele de or­dine si un grup de protestatari, catalogati drept huliganii anumitor echi­pe din fotbalul romanesc. «Ma­fi­o­tule», «Mincinosule» si «Jos Gu­­vernul!» au fost lozincile au­zi­te in mai toa­te ora­se din Romania'.

n) Neues Deu­ts­chland: Cu titlul 'Fulgere deasupra Ro­ma­niei', portalul de stiri prezinta tra­i­ri­le a doi protestatari romani , Andrei Stuparu, un me­canic auto de 45 de ani, iesit in Piata Universitatii pentru o viata mai buna, si Matei Avramescu, pensionar de 62 de ani din Pitesti. 'In 1989 am iesit in strada impotriva lui Ceausescu. Era normal sa ies si acum. In 1989 am iesit impreuna cu sute de mii de romani, fiind convins ca vom schimba Romania cu totul. In realitate, lucrurile s-au schimbat doar pentru politicieni si pentru aceia care erau in stransa legatura cu Securitatea. Acestia, in mai putin de doi ani de la caderea regimului dictatorial, au ajuns milionari', spune Stuparu.

Mii de oameni ca Andrei Stuparu au iesit in strada, in Romania, pentru a pro­testa impotriva Guvernului si pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu. Protestele s-au extins in pes­te 20 de orase din Romania, chiar si in Pitesti. 'Dupa 38 de ani de mun­ca primesc o pensie de 680 de lei, din care 160 se duc pe medicamente. Pentru fiecare medic care se uita la mi­ne, mai trebuie sa dau ceva in plus. Desi Guvernul a retras proiectul de re­forma a sanatatii, eu raman in stra­da si voi continua protestele. Pana cand? Pana pleaca Basescu si banda lui. Nici macar pe vremea lui Ceau­ses­cu nu era asa', spune fostul vatman Avramescu, originar din Pitesti.

Portalul german a continuat pre­zentarea protestelor din Romania. Cu titlul 'Romania tremura si pro­tes­teaza', Neues Deutschland in­for­meaza asupra faptului ca, in ciuda fri­gu­lui si a ninsorii care au cuprins Romania, oamenii continua protestele din strada.

n) Kolnischer Rundschau: 'Pro­tes­te­le continua in Romania de mai bine de trei saptamani. Romanii protesteaza impotriva presedintelui si a Guvernului si solicita alegeri anticipate'.

n) Tagesschau: Pagina online a celui mai titrat post de televiziune german, ARD, a comentat protestele din Romania astfel: 'Victorie pentru protestatarii romani – Dupa un val de proteste, medicul Raed Arafat a fost repus in functie. Chiar si 13.000 de romani au iesit in strada pentru a protesta impotriva reformei din sanatate, a inlocuirii subsecretarului de stat Raed Arafat. Protestele pasnice au fost tensionate de implicarea huliganilor echipelor de fotbal, care au provocat violenta fortelor de ordine. Mii de oameni au iesit si in alte orase ale Romaniei, protestand impotriva coruptiei si a conditiilor mizere de trai'.

n) Der Westen: 'Noi proteste la Bucuresti. In ciu­da temperaturilor sub limita in­ghe­tu­lui, demons­tran­­tii con­tinua pro­­testele pe stra­zile capitalei Ro­ma­niei. «Libertate!», se aude pe stra­zi­le Bu­cu­res­tiului. Si in alte ora­­se con­tinua pr­o­tes­tele. Dar ce se in­tampla in Ro­ma­nia? De ce ies oa­me­nii in stra­da? Raspunsul poate fi dorinta Ro­ma­ni­ei de a introduce euro din 2015 si masurile de austeritate im­puse pana atunci. Oamenii s-au sa­tu­rat si vor sa opreasca cursul acestei guvernari. Manifestantii cer de­mi­sia presedintelui Traian Basescu si soli­cita alegeri anticipate'.

n) Nordbayern.de: 'Pentru pre­se­dintele Basescu, de profesie capitan de vas, furtuna vine direct din fata. Su­pa­rarea romanilor izvoraste din ma­surile de austeritate ale Guvernului, iar scanteia care a declansat pro­tes­te­le a fost modul in care a fost tratat eroul poporului: Raed Arafat'.

'Protestele escaladeaza in Romania'. 'Impotriva coruptiei si a sa­ra­ci­ei, proteste incendiare in Romania', 'Jos Guvernul se aude pe strazile Bu­cu­res­tiului', 'Razboaie de strada in Bucuresti' sunt alte cateva titluri folosite de jurnalistii nemti.

n) Welt Online: 'Oamenii ies zi de zi in strada si cer demisia presedintelui Traian Basescu si alegeri anti­cipate. Protestele au inceput spontan, fara implicare politica, si reliefeaza nemultumirea populatiei din Romania fata de nivelul de trai si masurile de austeritate adoptate de Guvern. Incepute la Bucuresti, protestele s-au extins repede pe tot teritoriul Romaniei'.

n) Abendblatt. 'Oamenii s-au sa­tu­rat de politica Guvernului Boc si cer alegeri anticipate. Ei vor demisia Guvernului pentru masurile de austeritate din ultimii doi ani si demisia pre­sedintelui Basescu pentru com­por­tamentul dictatorial de care da do­vada. Dupa Bucuresti, protestele s-au extins in mai multe orase industriale sau universitare, precum Cluj, Constanta, Timisoara, Iasi sau Craiova'.

n) Stern: 'Marirea TVA de la 19% la 24% i-a scos pe romani in strada. Ei protesteaza impotriva presedintelui si a primului-ministru, soli­citand demisia celor doi. Incepute pasnic, protestele au escaladat in violente de strada, dar au redevenit pasnice'.

n) Die Zeit: 'Proteste, lupte de strada si arestari in Romania. Dupa doi ani de reduceri salariale, scumpiri, impozite si taxe majorate, romanii au iesit in strada. Momentul ales de presedintele Traian Basescu pentru a se impune in fata sefului SMURD, Raed Arafat, a fost un pas greu de suportat pentru romani. De la demisia lui Arafat, romanii pro­tes­tea­za pe strazile Romaniei. Chiar daca acesta a fost repus in functie, protestele continua in orasele din Romania, iar atentia lor se indreapta, mai nou, spre masurile de austeritate adoptate de Guvernul Boc'.

×
Subiecte în articol: special