x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa internationala despre referendumul din Romania

Presa internationala despre referendumul din Romania

de Andy Stanescu    |    19 Mai 2007   •   00:00
Presa internationala despre referendumul din Romania

Agentia Reuters apreciaza ca romanii au inceput sa voteze in cadrul referendumului ce l-ar putea mentine pe "presedintele reformist Traian Basescu in functie, oferindu-i un mandat popular pentru a revigora cruciada sa anticoruptie".

Agentia Reuters apreciaza ca romanii au inceput sa voteze in cadrul referendumului ce l-ar putea mentine pe "presedintele reformist Traian Basescu in functie, oferindu-i un mandat popular pentru a revigora cruciada sa anticoruptie". Reuters citeaza surse diplomatice care afirma ca Romania risca sanctiuni ce vor reduce ajutoarele din partea UE. "Unii incep sa creada ca am admis Romania prea repede, pentru ca acum nu mai are nici un stimulent sa continue reformele", ar fi declarat un inalt oficial de la Bruxelles.

La randul sau, France Presse subliniaza faptul ca, la mai putin de cinci luni dupa intrarea in UE, Romania voteaza, dar nu pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European, cum fusese programat initial, ci intr-un referendum privind destituirea presedintelui suspendat. „Ipoteza cea mai probabila, conform analistilor occidentali, este ca Basescu isi va relua functia ocupata in urma alegerilor din decembrie 2004".

Associated Press noteaza ca Basescu, fost capitan de nava si primar al Bucurestiului, va catiga probabil fara probleme referendumul, citand sondajele de opinie care indica faptul ca mai mult de 70 la suta dintre romani se opun destituirii acestuia. AP adauga ca Uniunea Europeana a urmarit cu nervozitate disputele politice ce risca sa incetineasca reforme esentiale pentru integrare.

BBC reaminteste cauza actualei crize politice de la Bucuresti, lupta pentru putere dintre Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. „Campania a fost dura si a polarizat electoratul", iar apelurile la retinere au fost ignorate, adauga BBC, citand si avertismentul de vineri al ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, care a afirmat ca rabdarea Europei fata de Romania este limitata.

"Una dintre cele mai puternice voci impotriva sa ii apartine fostului presedinte Ion Iliescu, investigat pentru „mineriada" din iunie 1990, soldata cu moartea a sase persoane", precizeaza postul de televiziune Euronews. "Rezultatul este urmarit si la Bruxelles, unde oficialii si-au exprimat nemultumirea ca un nou membru UE trece prin astfel de probleme interne".

Le Figaro publica un material amplu despre referendumul din Romania. "Daca nu este o tentativa de lovitura de stat, atunci seamana cu una", apreciaza jurnalistii francezi, adaugand ca impotriva lui Basescu au fost formulate 18 „capete de acuzare", dar nu a fost adusa nici o dovada in sprijinul acestora. Publicatia din Hexagon scoate in evidenta razboiul politic izbucnit la Bucuresti, in care toate loviturile sub centura par sa fie permise, citand biletul semnat de directorul-adjunct al SRI sau zvonurile privind trecutul presedintelui, banuit ca a colaborat cu Securitatea.

Circa 18,2 milioane de electori sunt chemati la urne pentru a raspunde la intrebarea:"Sunteti de acord cu destituirea lui Traian Basescu?". Birourile de vot s-au deschis la ora 08:00 (05:00 GMT) si se vor inchide la 20:00 (17:00 GMT), ora la care sunt asteptate primele estimari. Legea interzice publicarea de sondaje si estimari inaintea inchiderii urnelor. Referendumul va fi validat oricare va fi rata de participare, gratie unui amendament controversat adoptat de Parlamentul ostil lui Basescu, iar primele rezultate partiale urmează sa fie anuntate in cursul serii, comenteaza La Tribune de Geneve.

Pe plan mondial, procedura de demitere a unui presedinte ales nu reprezinta o premiera. De-a lungul timpului si alti sefi de stat au trecut printre furcile caudine ale suspendarii, unii dintre ei reusind sa ramana in fotoliul prezidential, dupa cum informeaza Reuters citata de Mediafax.

August 1974 - Pentru a evita declansarea procedurii de demitere, Richard Nixon demisioneaza, in urma celebrului scandal „Watergate".

Decembrie 1992 - Presedintele suspendat al Braziliei, Fernando Collor de Mello, demisioneaza la cateva minute dupa ce Senatul declansase procedura de demitere. Ulterior, acuzatiile de coruptie au fost respinse in instanta.

Decembrie 1998 - Camera Reprezentantilor decide demiterea presedintelui american Bill Clinton. Nr. 1 de la Casa Alba isi pastreaza functia in urma votului senatorilor.

Martie 1999 - Presedintele Paraguayului, Raul Cubas este demis de Congres.

Mai 1999 - Opozantii lui Boris Eltin nu reusesc sa obtina sprijinul necesar declansarii procedurii de demitere.

Ianuarie 2001 - Pe fondul unei revolte populare, presedintele filipinez Joseph Estrada demisioneaza, inainte ca forul legislativ sa il suspende din functie..

Februarie 2003 - Senatul paraguayan respinge acuzatiile de coruptie formulate impotriva presedintelui Luis Gonzales Macchi.

Martie 2004 - Acuzat de incalcarea legislatiei electorale si coruptie, presedintele sud-coreean, Roh Moo-Hyun, este demis de Adunarea Nationala. Ulterior, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, prerogativele sefului statului sunt reinstaurate.

August 2006 - Presedintele filipinez Gloria Aroyo, supravietuieste acuzatiilor de frauda, coruptie si incalcare a drepturilor omului. Aroyo, al carei mandat se incheie in 2010, mai facuse, cu doar un an inainte, obiectul unei tentative de inlaturare din functie.

×
Subiecte în articol: basescu romania eveniment