x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Presa ungară:”Gigi Becali, de la fiul ciobanului, la regele proştilor din fotbalul românesc”

Presa ungară:”Gigi Becali, de la fiul ciobanului, la regele proştilor din fotbalul românesc”

de Istvan Deak    |    29 Mar 2012   •   12:10
Presa ungară:”Gigi Becali, de la fiul ciobanului, la regele proştilor din fotbalul românesc”

'Gigi Becali sau cum a ajuns din fiul ciobanului regele prostilor din fotbalul romanesc. O poveste despre un baiat care nu se sperie cand trebuie sa ajunga cu pricepere la bani, dar nici cand trebuie sa bata femei cu ajutorul bodyguarzilor sai. Si totusi este iubit', aceasta este introducerea folosita de jurnalistii maghiari de la cel mai titrat ziar de sport din Ungaria, Nemzeti Sport. Editia online a ziarului a prezentat un amplu reportaj despre latifundiarul din Pipera, lansand atacuri violente la adresa sa.

Jurnalul.ro va prezinta cum il percep ungurii de la Budapesta pe Gigi Becali: 'Viata sa ar putea deveni un subiect de film, insa speram sincer ca nimanui nu ii va trece prin cap sa puna mana, cu acest scop, pe o camera de filmat. Gigi Becali, patronul atotputernic al clubului Steaua Bucuresti, s-a imbogatit in circumstante dubioase, este xenofob, antisemit, parlamentar european, dar a ridicat un sat din banii sai. Si nu se considera Iisus. Personajul nostru este considerat de unii o pata de culoare proaspata pe panza plictisitoare din lumea fotbalului european, in timp ce altii il percep ca pe un ulcer purulent intr-un corp sanatos-tun. Evident ca nici una dintre cele doua afirmatii nu este adevarata complet, dar in ambele gasim un strop de adevar. Becali, care are 53 de ani, provine dintr-o familie de aromani, deportata de comunisti dupa al Doilea Razboi Mondial. Familia s-a ocupat cu cresterea oilor, iar doi membri mai norocosi ai familiei, Giovani si Victor, verii lui Gigi, au devenit cunoscuti in fotbalul romanesc inca din anii 80, fiind impresarii mai multor jucatori de la Dinamo. Si Gigi a fost suporterul lui Dinamo, a iubit fotbalul, doar ca nu avea bani suficienti sa realizeze ceva in fotbal', se arat` \n amplul articol dedicat lui Becali.

'Povestea primului milion'

Ziaristii ungari iau sub lupa modul in care s-a imbogatit patronul Stelei: 'Situatia financiara s-a schimbat in momentul in care, pe baza unui instinct bun, Becali a schimbat un teren aflat la 15 km de Bucuresti, cu unul din zona nordica a capitalei, ce apartinea Armatei. Si, noroc pur, la inceputul anilor 90, pretul terenurilor a crescut astronomic, iar Gigi si-a vandut terenul. Abia peste un deceniu s-a constatat ca in momentul tranzactiei, terenul schimbat de Becali nici macar nu era proprietatea lui, in sensul in care el nu cumparase terenul pana in momentul in care era sigura afacerea cu Armata'.

Gigi si traditiile

'Aceasta nu a fost singura mutare curajoasa a lui Gigi, care in timpul afacerilor cu Armata a ajuns in stransa legatura cu clubul Steaua. El iesea in evidenta prin vestimentatia sa extravaganta si ridicola, dar si prin maniera in care manca, deoarece nu folosea tacamuri. Pe cat se imbogatea mai mult, pe atat urca tot mai sus in ierarhia clubului, pana in luna februarie a anului 2003, cand a devenit patronul ros-albastrilor. Steaua de astazi nu este Steaua care castiga in 1986 Cupa Campionilor Europeni. In anul 2005, Finantele nenorocite s-au urcat pe omul de afaceri care respecta legea si au indraznit sa il deranjeze pentru ridicola suma de 11 milioane de dolari, reprezentand impozite neachitate de club. Gigi i-a dat in judecata pana a avut castig de cauza, insa e sigur ca daca Steaua va trebui sa achite vreodata aceste datorii la stat, atunci clubul va fi in faliment'.

A vrut sa isi deschida o banca

'Pentru a evita greutatile financiare, cea mai bun` solutie este ca omul sa detina o banca proprie. Gigi nu a stat mult pe ganduri si a pus bazele Becali Bank. Din pacate pentru el, BNR a blocat initiativa sa. Conform presei din Romania, acest blocaj se poate realiza doar daca BNR nu vede drept sigura legalitatea, corectitudinea si transparenta bancii. Si nu au vazut-o… Gigi evident ca nu s-a resemnat. A amenintat Banca Nationala cu judecata si a declarat despre presedintele bancii ca este un bou, un frustrat si un idiot invidios'.
A vrut sa fie parlamentar

Cariera politica a patronului Stelei nu a scapat din atentia jurnalistilor vecini: 'Un alt vis maret al lui Gigi Becali a fost sa devina parlamentar. I-a reusit, dar sa fim darnici si sa recunoastem ca doar pe jumatate. Eroul nostru a incercat initial ca reprezentant al minoritatii italiene din Romania, apoi din partea partidului Noua Generatie, insa a esuat lamentabil. Apoi a incercat sa ocheasca Bruxelles-ul si functia de europarlamentar. Cu ajutorul prietenului sau din 2009, Corneliu Vadim Tudor si a Partidului Romania Mare si-a indeplinit visul, obtinand un mandat. Abia dupa ce si-a rezolvat anchetarea sa de catre autoritatile romane, Becali si-a recapatat dreptul de a parasi tara si de a-si exercita mandatul. A ajuns aproape presedintele Romaniei - cel putin asa credem ca vede el povestea din 2009, cand un simplu cioban a candidat la alegerile prezidentiale, unde a obtinut aproape 2% si putin i-a lipsit sa ajunga la Palatul Cotroceni'.

'Sa dispara toti'

Cotidianul ungar nu se fereste sa il traga la raspundere pe Gigi Becali pentru atacurile lansate la adresa CFR-ului din Cluj si a patronului Paszkany Arpad:' Gigi este un suflet simplu, caruia nu ii plac lucrurile complexe. Lumea, atat timp cat traieste el, sa fie simpla, fara devieri comportamentale si sexuale. Tocmai de aceea Becali se lupta neostenit impotriva acordarii de drepturi homosexualilor prin iesiri xenofobe, sustinute de multe ori si de Biserica Ortodoxa din Romania. Pe cat de mult iubeste Gigi minoritatea italiana, pe atat o uraste pe cea maghiara. Nu duce lipsa de inspiratie si idei cand vine vorba de a jigni comunitatea maghiara din Romania. Dupa cele doua titluri castigate de CFR Cluj, Becali l-a atacat pe patronul feroviarilor, Paszkany Arpad, acuzandu-l, printre altele, ca este ajutat de forte de st~nga din Ungaria. Care a fost scopul acestor atacuri, inca nu ne-am dat seama. Tot in materie de fotbal, Gigi s-a dat in spectacol in noiembrie 2001, cand impreuna cu bodyguarzii sai l-au agresat pe moderatorul de origine africana al emisiunii Fotbal la Maxx. Evident ca nici despre tigani si evrei parerea lui Gigi nu este diferita si si-o exprima periodic'.

'Baiat bataus'

'Gigi niciodata nu a fost cunoscut drept omul care sta cu mainile in san, asteptand sa il caute problemele. Nu, el mereu cauta problemele, ca sa le poata modela dupa chipul sau. Pe un jurnalist de la Adevarul l-a agresat intr-o cafenea, tocmai fiindca a avut curajul sa ii ia apararea moderatorului mai sus amintit. In studioul postului Antena 1 l-a jignit in mod repetat pe moderatorul emisiunii si pe colegii acestuia pana a iscat o altercatie. In 2005 si-a creat probleme cu un moderator al unei emisiuni satirice care si-a permis sa il ironizeze. L-a scuipat pe acesta, i-a dat cateva palme si l-a stropit cu o sticla de vin, de atunci i s-a spus Sfantul Ioan Botezatorul. Dupa un meci de campionat din 2006, le-a trasat ordin bodyguarzilor sa agreseze un prezentator de la Realitatea TV. In 2007, i-a spus un parlamentar european: locul tau e mai degraba pe centura decat in Parlamentul European. In 2008 a facut scandal intr-un cazinou, dupa ce a pierdut o suma importanta de bani. Au zburat scaune si s-au spart geamuri. In 2009 a fost arestat, fiindca a sechestrat trei persoane pe motiv ca i-ar fi furat masina. A fost arestat preventiv pentru 29 de zile, insa a fost eliberat dupa 15. Presat de timp, si-a anuntat candidatura la Parlamentul European din inchisoare.

In ciuda acestor fapte, sau poate tocmai din cauza lor, Becali este surprinzator de popular in Romania, un fel de erou din povestile populare, care infrunta toate problemele pentru el insusi si pentru lumea creata spre incantarea sa', concluzioneaza jurnalistii de la Nemzeti Sport.

×