Deși IPJ Constanța a anunțat, printr-un comunicat de presă, că s-au deschis dosare penale pe numele celor doi, tată și fiu, pentru ultraj, respectiv conducere fără permis, primarul răspunde acuzațiilor ca la „Radio Erevan”: nu a agresat o polițistă, ci a fost agresat de oamenii legii, iar fiul lui nu conducea fără permis o mașină, ci era la volanul unei mașini electrice care se poate conduce de la 16 ani, cu permis categoria B1. În plus, edilul se apără spunând că întregul incident s-a înregistrat pe camerele video și i se poate dovedi nevinovăția.
Duminică, „în jurul orei 15.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat un minor, de 16 ani, care a condus un autoturism pe strada Consilierilor din localitatea Poarta Albă. În momentul în care tânărul a observat echipajul de poliție, acesta a oprit autoturismul, a coborât de la volan și a trecut pe locul din dreapta față, iar la volan a trecut un alt minor, de 16 ani, care a condus în continuare până când a fost oprit de polițiști. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că niciunul dintre cei doi tineri nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. La fața locului s-a prezentat un bărbat, de 49 de ani, tatăl unuia dintre minori, care a ultragiat pe unul dintre polițiști, prin amenințare directă și aplicarea unei lovituri la nivelul abdomenului. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. Totodată, au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis”, a anunțat IPJ Constanța, într-un comunicat de presă.
Dosarul penal deschis pe numele primarului localității Poarta Albă, din județul Constanța, a ajuns la Parchet, ieri. Edilul a declarat că situația ar fi fost cu totul alta decât cea descrisă de polițiști: ar fi fost „drăcuit” de polițista pe care spune că nu a lovit-o cu pumnul în abdomen, așa cum au declarat colegii acesteia. Încă nu s-a stabilit cine pe cine a lovit. Din primele informații reiese că autoturismul condus de fiul primarului e din categoria 400 - 550 de kilograme, prevăzut cu un motor cu ardere internă, cu capacitate cilindrică de peste 45 cmc.
Posibile scurgeri de informații
În legătură cu imaginile video pe care le invocă edilul, în apărarea sa, polițiștii din cadrul sindicatului Europol au explicat, pentru Jurnalul, că e posibil ca filmarea cu o cameră video de pe uniforma oamenilor legii să nu poată fi interpretată corect, pentru că nu surprinde întreaga acțiune dintr-un punct exterior. Despre faptul că edilul e atât de sigur pe ceea ce spune că se vede în înregistrare, sindicaliștii spun că e posibil să fi existat o intervenție la nivel politic, iar imaginile să fi ajuns la cel în cauză, înainte ca acesta să fie anchetat. Declarația primarului s-ar putea baza și pe o informație scursă din interior. În plus, cei care știu cum filmează aceste camere se pot baza și pe faptul că imaginile sunt neclare într-o astfel de situație, pentru că în acțiunea respectivă, înregistrată de la nivelul echipamentului polițistului, nu se poate vedea cine pe cine a lovit.
Oamenii legii nu mai au încredere în Justiție
Sindicaliștii din Poliție spun că nu ar fi primul caz în care un politician ar agresa polițiști, fără să fie condamnat. Numărul cazurilor de ultraj e în creștere, deși raportarea lor scade, din cauza unei practici a Parchetului, care încadrează faptele la „Loviri și alte violențe”. De la celebrul caz al politicianului Cristian Boureanu, care a lovit un polițist și a primit pedeapsă cu suspendare, au fost încurajați cei care au tendința să agreseze forțele de ordine. „Este zero protecție pentru polițiști. Conform statisticilor oficiale, de pe site-ul Poliției Române, în 2017 au fost înregistrate 334 de cazuri de ultraj, în 2018 au fost 284, în 2019 s-au înregistrat 271, în 2020, 253, iar în 2021 au fost 216, dar aceste scăderi nesemnificative nu au legătură cu vreun pachet de legi care să fi contribuit cumva la întărirea autorității polițiștilor. Sunt mult mai multe cazuri de ultraj, dar există multe situații în care șefii unităților de poliție nu le raportează ca atare, iar polițiștii sunt duși cu vorba până renunță la plângeri”, a explicat, pentru Jurnalul, Da Saltelechi, vicepreședintele sindicatului Europol.
Primarul comunei Poarta Albă a contestat toate acuzațiile care i-au fost aduse. Dacă însă va fi găsit vinovat, riscă pedeapsa maximă pentru ultraj, la care s-ar adăuga concursul de infracțiuni și jumătate din pedeapsa maximă pentru infracțiunea de loviri și alte violențe, dar și complicitate la infracțiunea fiului său, dacă se va constata că acesta a condus fără permis. Edilul ar putea să nu aibă norocul lui Cristian Boureanu și să fie condamnat la închisoare cu executare, ceea ce ar însemna să petreacă cel puțin trei ani după gratii, chiar la Poarta Albă.
Faptele de ultraj sunt mai multe decât cele din statisticile oficiale ale Poliției, iar oamenii legii nu au nicio protecție, mai ales în fața politicienilor care-i agresează. Mulți polițiști nu mai au încredere în Justiție, după ce au fost nedreptățiți în cazuri de ultraj mușamalizate.