x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special USR își laudă un primar pentru cum îi monitorizează pe salariați și vrea să implementeze, prin lege, sistemul la nivel național

USR își laudă un primar pentru cum îi monitorizează pe salariați și vrea să implementeze, prin lege, sistemul la nivel național

de Ion Alexandru    |    21 Iun 2023   •   08:40
USR își laudă un primar pentru cum îi monitorizează pe salariați și vrea să implementeze, prin lege, sistemul la nivel național

Liderul USR Baia Mare, deputat de Maramureș, laudă un primar al partidului din care face parte, pentru modul în care a dispus monitorizarea și urmărirea mașinilor folosite de instituția pe care o conduce, dar și vehiculele poliției locale.

În acest sens, spune parlamentarul, se pot face economii la buget cu decontarea consumului de carburant, acuzând că angajații de la stat folosesc mașinile de serviciu în interes personal sau că falsifică documentele de decontare. Ideea primarului i-a plăcut deputatului atât de mult, încât a inițiat un proiect de lege prin care acest sistem să fie extins, în mod obligatoriu, pentru toate instituțiile publice din România. Cine nu se supune nu își va putea deconta cheltuielile de transport și va mai primi și amendă. Legea a picat, luna aceasta, la Senat și, în prezent, se află în dezbaterea Camerei Deputaților.

Ideea acestei inițiative legislative îi aparține deputatului USR de Maramureș Brian Cristian, care a depus la Parlament un proiect pentru modificarea și completarea Ordonanței privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice nr. 80/2001.

Conform actului normativ propus, „entitățile publice au obligația de a echipa autovehiculele din parcul auto propriu cu sisteme de localizare și monitorizare a flotei auto”. Mai mult, aceste entități care nu respectă obligația și cărora „le lipsește foaia de parcurs generată de sistemul de localizare și monitorizare a flotei auto” nu vor putea să-și deconteze din bugetul instituției cheltuielile cu combustibilul.

Proiectul mai prevede că autoritățile publice centrale care au normative proprii de cheltuieli, aprobate prin dispoziții legale specifice, vor trebui să supună, spre aprobare, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, normative corelate cu dispozițiile gândite de parlamentarul USR. Cine nu respectă obligația de a echipa mașinile instituției cu dispozitive de monitorizare și localizare ar urma să riște amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei.

 

Prezumția de deturnare a banilor de benzină

 

Brian Cristian își explică demersul, susținând, în expunerea de motive, că „protecția mediului înconjurător și cheltuirea banilor publici într-un mod echilibrat ar trebui să fie priorități principale pentru toate administrațiile publice. (…) Monitorizarea cheltuielilor publice se realizează conform unor proceduri și metodologii, cu utilizarea tehnologiei. Însă aceste elemente sunt, în majoritatea situațiilor, depășite, fapt care creează premisele deturnării unor sume de bani sau altor facilități de la utilitatea lor publică”.

Deputatul USR susține că una dintre situațiile în care aceste lucruri se întâmplă în instituțiile publice „este utilizarea autoturismelor instituției în alte scopuri decât cele prevăzute de lege. Există posibilitatea ca autoturismele instituției să fie utilizate și în scop personal”.

 

Campanie pentru un primar al partidului, în expunerea de motive

 

„Există exemple de bună practică. Un astfel de exemplu este al Primăriei municipiului Câmpulung (unde primar este Elena Lasconi, de la USR – n.red.), care a montat sisteme GPS pe toate autoturismele Primăriei și ale Poliției Locale”, precizează Brian Cristian. Acesta susține că rezultatul obținut a fost „un consum de 6.000 de litri de carburant mai puțin față de anul 2019”. „Acest câștig se traduce într-o economie de 34.000 de lei pe care a realizat-o Primăria Câmpulung”, mai arată deputatul, care adaugă că „un alt exemplu îl găsim la Consiliul Județean Bihor, care a introdus sisteme GPS pe întreaga flotă a consiliului și a instituțiilor din subordine. Rezultatul este reducerea consumului de carburant cu 40%, o economie substanțială pentru bugetul instituției, dar și o reducere semnificativă a poluării produse prin utilizarea autoturismului”.

Conform inițiatorului, proiectul depus își propune să instituie un mecanism de verificare și control automatizat al utilizării autovehiculelor instituțiilor publice „care să elimine posibilitatea de a falsifica documentele de decontare pentru scopuri personale”. „Proiectul impune ca o obligație în sarcina instituțiilor care au un parc auto propriu echiparea autovehiculelor cu sisteme de localizare și monitorizare. Aceste sisteme tehnologice trebuie să aibă capacitatea de a genera documente pentru decontarea cheltuielilor de deplasare, precum foaia de parcurs”, mai susține parlamentarul progresist.

 

La Senat, proiectul a luat doar 19 voturi 

 

Brian Cristian este deputat USR de Maramureș și membru în Comisia pentru Mediu. De asemenea, este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Cuba, cu Islanda, cu Republica Arabă Siriană și cu Ucraina. Totodată, el conduce filiala USR Baia Mare. Între 2017 și 2018, acesta a fost consilier parlamentar la Senat, iar între noiembrie și decembrie 2020 a activat ca și consilier local la Consiliul Local Baia Mare. 

Proiectul de lege inițiat de el a fost semnat de alți 40 de senatori și deputați de la USR și a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social. CES a avut, însă, o observație, în sensul că „pentru a putea preveni o disproporție între cheltuielile cu sistemele informatice și aparatele GPS și reducerea previzionată a cheltuielilor, este necesară stabilirea unui prag minim al dimensiunii parcului auto al instituțiilor publice pentru care prevederile legislative să fie obligatorii”.

Prima dată, legea a intrat în dezbaterea Senatului, unde Comisia pentru Administrație Publică a adoptat un raport de respingere. Proiectul a intrat la vot, în Plenul Senatului, la data de 12 iunie 2023, când a fost respins cu 70 de voturi la 19 și 10 abțineri. Au votat pentru adoptarea legii 3 senatori neafiliați și 16 de la USR. Actul normativ a ajuns, la data de 19 iunie, pe masa Camerei Deputaților, care este for decizional. Comisia pentru Administrație Publică are termen să depună raportul final data de 27 iunie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: primar monitorizare masini