x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cât costă să bagi în priză Cazinoul din Constanța

Cât costă să bagi în priză Cazinoul din Constanța

de Ion Alexandru    |    23 Mar 2023   •   08:40
Cât costă să bagi în priză Cazinoul din Constanța

2.601.468,2 lei cu TVA costă bugetul Primăriei Municipiului Constanța branșarea cunoscutului Cazino din Constanța la rețeaua electrică deținută de E-Distribuție Dobrogea SA.

 În parcarea existentă, în prezent, va fi construit un punct de conexiune cu un post de transformare, în anvelopă din beton, cu ziduri groase de un metru. Acest obiectiv va fi înconjurat de trotuare care vor fi folosite pentru efectuarea de „manevre electrice”. Lucrările au fost contractate, la începutul acestei luni, prin procedură simplificată. Anul trecut, aceeași instituție a contractat și servicii de proiectare a lucrărilor de extindere a branșamentului de alimentare cu apă a clădirii respective, care au costat 6.000 de lei.

 

Primăria Municipiului Constanța, condusă de edilul liberal contraamiral Vergil Chițac, publica, la data de 13 octombrie 2020, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț de participare vizând achiziția de servicii de execuție a branșamentului electric aferent celebrului imobil de patrimoniu „Cazino Constanța”. Conform anunțului de participare, lucrările ce fac obiectul acestei execuții se referă, concret, la două chestiuni. Prima se referă în mod expres la execuția branșamentului electric, care include și lucrările necesare pentru construcții, iar a doua se referă la furnizarea și montajul unui punct de conexiune cu un post de transformare, în anvelopă de beton.

Pentru această achiziție de servicii de execuție lucrări, Primăria Municipiului Constanța a organizat o procedură simplificată, fără licitație deschisă, restrânsă sau licitație electronică, punând la bătaie, din fonduri proprii, un buget estimat la 2.862.614,79 lei fără TVA, repectiv la 3.406.511,6 lei cu tot cu TVA (695.206,4 euro).

La această procedură simplificată de selecție de oferte, municipalitatea a primit trei oferte admisibile, iar, la data de 9 martie 2023, Primăria a încheiat, cu SC Electroprecizia A.G. SRL, contractul 12111/2023, în valoare finală de 2.186,122,87 de lei fără TVA, respectiv de 2.601.486,2 lei cu tot cu TVA (530.915,6 euro).

 

Ușă din poliester armat cu fibră de sticlă

 

Potrivit caietului de sarcini, dar și a altor documente ale procedurii de atribuire, Primăria Municipiului Constanța solicită, pentru Cazinoul din Constanța, o putere a energiei electrice maxim simultan absorbită de 680 kW, iar obținerea avizului tehnic de racordare vizează activități de tip non-casnic. 

Atât postul de transformare, cât și celelalte lucrări aferente urmează a fi executate pe domeniul public al municipiului Constanța. „Alimentarea cu energie electrică a zonei unde este amplasat noul obiectiv se va realiza din capacitățile energetice existente, proprietate a E-Distribuție Dobrogea SA. Pentru alimentarea cu energie electrică a Cazino Constanța, se vor executa lucrări de realizare a unui post de transformare în anvelopă de beton, echipat cu celule și transformator, în parcarea publică”, se arată în documentația tehnică. Conform sursei citate, „se va realiza priza de pământ pentru acest post de transformare, dar se vor efectua și lucrări de branșare la tabloul general de distribuție al Cazino Constanța”.

În prezent, în zonă există rețea de energie electrică, iar postul de transformare va avea o cabină din beton, cu pereți, podea și acoperiș din beton armat, impermeabil și fluidizat, cu grosimea de un metru. Acest post va fi prevăzut cu acoperiș demontabil, prevăzut cu un strat hidroizolant și cu inele de ridicare. „Ușa de acces va fi realizată din poliester armat cu fibră de sticlă, prevăzută cu grile de ventilație cu plasă”, iar, „pe o distanță de minimum o jumătate de metru în jurul postului de transformare se va construi un trotuar de protecție și nu se va depozita pe el niciun fel de material, această zonă fiind necesară manevrelor electrice”, se mai precizează în documentația de atribuire.

 

Executantul, abonat la contracte cu statul

 

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care și-a adjudecat acest contract de lucrări, SC Electroprecizia AG SA, este o societate cu sediul în Brașov, care este deținută, la rândul ei, de două companii. Este vorba despre SC Electroprecizia SA Brașov și SC Intercom SA Sfântu Gheorghe.

SC Electroprecizia AG SA se află, conform bazei de date a SEAP, la primul contract cu Primăria Constanța, însă nu la primul contract cu statul. Societatea a derulat, începând cu luna ianuarie a anului 2018, contracte pe bani publici încheiate cu Transelectrica SA, Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria”, Electrica Transilvania Sud SA, Comuna Bunești, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, Comuna Dobârlău, Distribuție Energie Electrică România SA, Primăria Orașului Întorsura Buzăului, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, UM 02542 Focșani, Comuna Sita Buzăului, UM 02517 Craiova, Municipiul Hunedoara, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială, Consiliul Județean Brașov, Municipiul Râmnicu Vâlcea, Comuna Hoghilag și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. 

 

Reabilitarea clădirii istorice a demarat în decembrie 2019

 

Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța au demarat în cursul anului 2020, iar acestea trebuia să fie finalizate până la finalul anului trecut. Contractul de reabilitare a fost semnat în decembrie 2019 între Compania Națională de Investiții și asocierea formată din firmele Aedificia Carpați SA, Remon Proiect SRL, Profesional Construct Proiectare SRL și Tehnoinstal SRL.

Inițial, lucrările au fost estimate la 56.627,694,1 lei cu tot cu TVA, dar, potrivit presei locale constănțene, în august 2022, acestea au ajuns la peste 80 de milioane de lei.

De altfel, dacă branșarea imobilului Cazino Constanța la energie electrică generează costuri pentru primărie de peste o jumătate de milion de euro, așa cum am arătat mai sus, mult mai ieftină a fost racordarea la rețeaua de apă și canalizare. 

La începutul anului trecut, tot Primăria Municipiului Constanța a organizat o licitație, în vederea proiectării lucrărilor de execuție a branșamentului de alimentare cu apă și canalizare menajeră, contractul, adjudecat de SC Apă Canal SRL, fiind încheiat la un preț de 6.000 de lei fără TVA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cazinou constanta electricitate