Sub pretextul "armoniei", majoritatea edililor vâlceni conduc primăriile împreună cu rudele. Fraţii, nevestele, cumnatele sau verii reprezintă chiar un motiv de mândrie, în ciuda poziţiilor ocupate. Întrucât legea este permisivă şi nu pune accent pe latura morală a situaţiei, intervenţia instituţiilor de control înseamnă... un abuz.
În peste 50% din comunele vâlcene, primăria a devenit locul de muncă pentru familia alesului local. Deşi situaţia durează de ani buni, nu s-a găsit nimeni să conteste "frăţiile" din cadrul instituţiei. Un astfel de exemplu poate fi dat în comuna Guşoeni, unde primarul PSD, Nicolae Concioiu, lucrează alături de fratele lui, ce ocupă funcţia de secretar, şi cumnata sa, contabil. "Fratele meu este secretar de 20 de ani în comună, iar eu am fost ales abia în 2009, deci sunt ultimul venit. Pur şi simplu s-a ivit şansa să fiu ales de populaţie.Nu e nimic grav şi ilegal. În primărie mai este şi soţia fratelui meu, care ţine contabilitatea. Nu e interzis acest lucru, dar văd că se deranjează cineva de treaba asta", a conchis edilul-şef. Îngrijorat, Concioiu încearcă să explice avantajul echipei sale. "E bine aşa... e armonie, merg lucrurile şi nu se poate plânge nimeni. Punem toţi umărul şi nu ne facem de ruşine", a adăugat primarul.
ALUNU ŞI DINASTIA INTELECTUALILOR
Luminiţa Boeangiu, secretara Primăriei din Alunu, nu este nimeni alta decât cumnata primarului liberal, Vasile Boeangiu, aflat la al doilea mandat. Edilul-şef nu se sfieşte să afirme că soţia verişorului său ocupă şi ea postul de contabil. Boeangiu se laudă cu rudele sale, toate, intelectuale. "Provin dintr-o familie numeroasă şi toti fraţii mei sunt profesori, ingineri. La primărie nu am angajat eu pe nimeni, cumnata lucrează din 1990. Acum, ce să facem? Să rămânem pe drumuri ca să nu mai comenteze unii şi alţii?", a declarat liberalul.
Vasile Boeangiu mărturiseşte că uneori, la întrunirile de familie, discută cu preotul şi despre problemele cu care se confruntă în instituţia pe care o conduce. Aşa că socoteala de acasă se mută la primărie. "O fac din două motive. Este fratele meu şi este un om foarte înţelept... ştiţi ceva? În loc să se vadă frumosul, arătăm urâtul...", crede primarul din Alunu.
"INVAZIA" SĂRARILOR
În comuna Şirineasa deciziile se iau tot în gaşca de acasă. Primarul este Dan Săraru (PNL), secretarul este vărul, Alexandru Săraru, iar soţia a devenit consilier local. "Este normal ca în aparatul de lucru să apară mulţi Sărari, pentru că în comună sunt 80-90 de persoane cu acest nume. Secretarul este un văr de-al treilea, deci nu ştiu dacă poate fi considerat rudă", a precizat edilul-şef. O situaţie asemănătoare, dar mai intens mediatizată, a fost cea de la primăria Fârtăţeşti, unde funcţii importante sunt ocupate de apropiaţii celui mai gospodar din localitate.
O parte din schema angajaţilor Prefecturii Vâlcea va suferi modificări în perioada următoare. Prefectul Petre Ungureanu vede măsura necesară pentru a desfiinţa "partizanatele" şi "prieteniile" create între unii subordonaţi din aparatul de control şi persoanele supuse verificărilor. Reorganizarea prevede o redistribuire de sarcini, astfel încât lucrătorii de la compartimentele în cauză să nu mai intre în contact cu deja cunoscuţii reprezentanţi ai instituţiilor supuse periodic controalelor de legalitate.
Cu ochii pe mânăriile de clan
Prefectul judeţului Vâlcea nu agreează tovărăşiile din primării, dar nici nu le poate dezbina. "În calitate de deputat, am cerut mai demult declanşarea unor anchete administrative, pentru că în jumătate din comune se practică angajarea membrilor de familie. De multe ori sunt rude ascunse sub alt nume şi sunt imposibil de depistat", a declarat Petre Ungureanu, prefectul de Vâlcea. Acesta a confirmat exemplele sus date, însă, teoretic, nu există nici o incompatibilitate.
"Legea 215/2001 republicată privind administraţia publică locală interzice doar angajarea rudelor de gradul I. Nu am ce face până când nu se va modifica legea, decât să stau cu ochii pe ei, să nu facă mânării", a adăugat reprezentantul guvernului în judeţ.
Mai mult, ca prefectul să poată trimite o echipă de control pentru a analiza legalitatea unor astfel de situaţii, trebuie să existe în prealabil o sesizare scrisă. Pe lângă acest lucru, angajarea unui funcţionar se face printr-o dispoziţie a consiliului local. Dacă ea nu este atacată, acesta îşi poate vedea liniştit de treabă. Veronica Avram, şefa Serviciului de Verificare a Legalităţii şi Contencios Administrativ (SVLCA) din cadrul prefecturii, spune că nu poate acţiona în condiţiile date. "Ar fi un abuz dacă am încerca să intervenim. Legiuitorul nu a pus accent pe latura morală", a explicat Avram.