Aflat la al treilea mandat ca primar al Comunei Chiajna, Mircea Minea nu bate pasul pe loc. Locuitorii din Chiajna spun ca edilul lor si-a achizitionat de curand un teren de 30.000 de metri patrati in Bucuresti. Pamantul a cazut la o afacere cu titluri de proprietate.
Lupta anticoruptie
a fost pusa pe lista de prioritati a noii guvernari. Chiar si presedintele tarii a declarat ca daca va incalca legea este in stare sa o aresteze pana si pe mama sa. La centru, cuvantul anticoruptie este pronuntat in mai toate discursurile autoritatilor. In schimb, la nivel local, mafiile create in jurul primarilor si consilierilor judeteni fac legea.
Astazi vom continua seria dezvaluirilor privind afacerile cu teren puse la cale de primarul comunei Chiajna, Mircea Minea. Aflat la al treilea mandat, Minea nu bate pasul pe loc. Potrivit spuselor locuitorilor din Chiajna, se pare ca diriguitorul lor si-a achizitionat de curand un teren de 30.000 de metri patrati in Bucuresti. Pamantul a cazut la o afacere cu titluri de proprietate. La mica intelegere, proprietarul de drept a cedat o parte din teren celui care "l-a ajutat" sa isi mute pamantul din Domnesti in Sectorul 6 al Capitalei, adica primarului.
PENTRU UNII MUMA, PENTRU ALTII CIUMA. Un titlu de proprietate emis in 2002 de Serviciul Cadastru al Comunei Chiajna il improprietarea pe Barbulescu Ionel cu o suprafata de 60.000 metri patrati. Terenul care i se cuvenea, potrivit actelor, se afla undeva in camp, in apropierea localitatii Domnesti. Nimic ciudat pana aici. Acte in regula si drept de proprietate. Dupa doi ani insa, terenul pleaca tocmai in Bucuresti.
Asta, pentru ca, in primavara anului 2004, un titlu de proprietate nou-nout iese de sub condeiul primarului. Bineinteles, cu "subtila" modificare. Cei 60.000 de metri patrati din Domnesti sunt "reconstituiti" pe teritoriul Sectorului 6 al Capitalei. Potrivit schitei cadastrale, acesta este impartit in doua parcele de cate 30.000 de metri undeva pe Strada Valea Doftanei.
"Aici este o cu totul alta «afacere». Procesul-verbal este modificat la doi ani dupa primul, in 12.02.2004. Iar, potrivit acestui nou amplasament, Barbulescu Ionel se muta cu pamantul in Capitala, iar noi, ceilalti, care nu avem relatii apropiate cu Mircea Minea, nu primim nici macar ceea ce ni se cuvine", confirma fostul consilier al primarului din Chiajna, Ruse Floarea. Intamplator sau nu, vecinul noului improprietarit in Bucuresti nu este nimeni altul decat Trifu Viorel viceprimar in Chiajna.
"In concluzie, Barbulescu si-a primit cei 60.000 de metri in Bucuresti. Nu am spus insa un lucru: toate acestea au fost conditionate ca jumatate din terenul obtinut in Bucuresti, adica cei 30.000, sa fie dati lui Minea. Noi nu stim insa acum foarte sigur pe ce nume este trecut acest teren de 30.000 de metri pentru care a cazut la invoiala cu Ionel Barbulescu, dar sigur ii apartine primarului", sustine Ruse. La final, afacerea arata cam asa: Barbulescu a primit teren in Bucuresti, desi nu avea de primit in Sectorul 6, ci in Domnesti, iar primarul Mircea Minea, care a modificat titlul de proprietate in beneficiul clientului sau, si-a luat si el partea - cam 30.000 de metri patrati. Potrivit spuselor locuitorilor din Chiajna, primarul nu s-ar fi straduit sa mute un teren in Bucuresti daca nu i-ar fi picat si lui ceva la afacere.
HOTARARE JUDECATOREASCA INCALCATA. Fosta consiliera, Floarea Ruse, a avut si ea pamant de retrocedat. Pentru a fi sigura ca nu vor exista probleme a obtinut o hotarare judecatoreasca in care scria negru pe alb ca terenul de 2.500 metri patrati, situat in comuna Chiajna, ii apartine de drept. Sotul ei il primise mostenire de la parinti. Cu actele in buzunar, dar insotita si de un executor, Floarea a indraznit sa mearga la fata locului pentru a-si ingradi terenul. Din pacate, nu a reusit mare lucru. Primarul a venit imediat la locul cu pricina si i-a explicat ca nu poate face nimic pe acel pamant fara ca el sa-l masoare.
"Pe pamantul meu a intrat abuziv. Eu m-am dus cu jandarmii si cu politistii sa ingradesc terenul. Toate astea dupa ce am obtinut hotararea judecatoreasca. Chiar daca aveam aceasta hotarare definitiva, nu am putut sa imi iau pamantul. El imi spunea mereu ca nu am cum sa intru in posesie inainte sa vina el si sa-l masoare", sustine Ruse.
DUPA MINE, POTOPUL! Primarul s-a tinut de cuvant. A venit cu oamenii de la primarie si a masurat pamantul pe care Floarea Ruse avea deja hotararea definitiva. In urma masuratorilor, terenul a fost mutat cu 1.309 metri. "Primarul, cu a lui putere, a decis mutarea lui. Asta, pentru ca acolo este o zona buna. Nu am primit nici o justificare. Mi-a raspuns ca imi muta terenul, pentru ca asa vrea el", arata Floarea. In cele din urma, familia Ruse a adus un alt expert, care a emis o hotarare potrivit careia terenul familiei este ocupat abuziv de primarul comunei Chiajna. "Pe teren nu a construit nimic. Asta, pentru ca eu l-am chemat la politie si, cand s-a vazut incoltit, a spus ca renunta la teren de bunavoie. A facut pur si simplu abuz de putere", sustine Ruse.
O COMUNA CU POSIBILITATI. Problemele familiei Ruse nu au luat insa sfarsit. Primarul din Chiajna si Ruse Floarea aveau sa se intalneasca din nou in instanta. De aceasta data, potrivit spuselor femeii, Mircea Minea se facea vinovat de abuz de putere si de trafic de influenta.
"Am avut un proces cu un turc, pentru ca nu mi-am primit banii pe un teren pe care i-l vandusem acestuia. Nu am mai avut alta solutie in afara de a-l da in judecata. Terenul pentru care ne judecam este in camp. Primarul a eliberat in folosul turcului doua adeverinte contradictorii. In prima scria clar ca turcul are teren in extravilan. A doua zi insa se elibereaza o alta adeverinta. De aceasta data, la numai o zi dupa prima, terenul turcului se mutase in intravilan, conform PUG. PUG nu are voie sa scoata teren din intravilan in extravilan", povesteste femeia.
In aceste conditii, Ruse Floarea a facut plangere penala impotriva primarului. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti si s-a inceput urmarirea penala. In urma primei ordonante emise, Minea Mircea primeste o pedeapsa administrativa - o amenda de 10 milioane de lei. "Noi nu am aflat nici dupa doi ani ce masuri s-au luat asupra lui. Cand am fost acolo, am vazut ca Minea a facut o plangere impotriva ordonantei care il obliga sa plateasca 10 milioane de lei. Plangerea i-a fost admisa. Deci nu a facut nimic domnul primar, absolut nimic. Mie mi s-a spus atunci ca orice as face nu voi reusi sa dovedesc aceasta mafie", sustine Ruse Floarea.
TITLURI DE PROPRIETATE MODIFICATE
|
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI |
|
CADOU. Mircea Minea a parcelat teren in Sectorul 6 |
In numai doi ani, un teren din Domnesti, de 60.000 de metri patrati a fost mutat prin bunavointa primarului Mircea Minea tocmai in Sectorul 6 al Capitalei. Daca pentru unii acest lucru pare imposibil, chiar si cu acte in regula, pentru altii, cum ar fi Minea, este o simpla redesenare a schitei cadastrale. Se pare ca edilului Mircea Minea ii este foarte usor sa intre pe terenul administrat de Cristian Poteras, primarul Sectorului 6, pentru ca sunt colegi in PNL.
REACTII. In urma anchetei demarate de Jurnalul National, privind retrocedarile suspecte facute de primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, directorul general al Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos, a ne-a declarat ca va verifica modul in care primariile si Oficiul de Cadastru si Organizarea Teritoriului ii pun in posesie pe proprietarii de drept. "N-avem posibilitatea sa aflam daca oamenii isi primesc tot terenul. Aici primarii pot face intr-adevar afaceri. Putem insa verifica protocolul de predare" afirma Barna Tanczos.
|
NU RATATI!
|
Maine vom publica o ancheta despre afacerile de familie ale lui Mircea Minea. Cum a intrat in posesia terenului pe care se gaseste acum groapa de gunoi administrata de sotia lui si cum a transformat sediul Jandarmeriei din Rosu in cofetarie proprie. Cei care au informatii suplimentare pot suna la nr. 318.20.37 sau pe e-mail: monica.andrei@jurnalul.ro.
|