În timp ce premierul Cîțu ne vindea zilele trecute, în gura mare, un mic secret despre creșterea cu cel puțin 10% a economiei românești în acest an, primarii PNL sunt dedicați trup și suflet luptei pentru atragerea investițiilor. În această încleștare financiară epică pusă în slujba binelui comunităților locale pe care le păstoresc, primarii liberali se inspiră din gândirea politică a premierului care, cel mai probabil le va deveni, în scurt timp, și șef de partid. Când premierul îți transmite mesajul mobilizator „arătăm că prin investiţii, ceea ce înseamnă liberalism pur, poţi să dezvolţi România”, ca primar liberal nu ai cum să rămâi insensibil. Așa se face că dacă economia duduie, investițiile cresc într-un ritm amețitor. Țara s-a transformat într-un imens șantier, iar prea plinul bunăstării începe să se strecoare în viața fiecărui român. Proiectele de inspirație PDL-istă, de pe vremea când Elena Udrea construia terenuri de sport pe islazuri, piscine în localități nealimentate cu apă și parcuri în sate pentru relaxarea țăranilor, cunosc în această perioadă o nouă tinerețe. Un astfel de caz este cel din comuna Spanțov, din județul Călărași, unde primarul liberal duce construcția de parcuri la un nivel superior. El vrea să construiască un parc cu tematică pescărească, pentru a crește nivelul de trai al locuitorilor comunei din inima Bărăganului.
Primarul liberal al comunei călărășene Spanțov, Niki Gheorghescu, vrea să investească 662.195 de lei, fără TVA (1,13 milioane de lei în total), pentru construirea unui parc cu tematică pescărească. Anunțul pe SEAP pentru alegerea constructorului a fost postat pe data de 19 iulie, doar la câteva zile după apelul lansat de la Cluj-Napoca de premierul Cîțu pentru dezvoltarea României prin investiții. Licitația va fi organizată pe data de 4 august. Având în vedere că în prezent comuna Spanțov nu dispune de un spațiu de agrement și recreere, primăria va aloca o suprafață de aproape 4.000 de metri pătrați pentru construirea acestui parc care, susțin edili în anunțul de licitație, va duce la creșterea nivelului de trai al locuitorilor și la crearea premiselor pentru dezvoltarea socio-culturală în zonă. Proiectul ar urma să fie finanțat din fonduri europene.
Deși comuna Spanțov se află lângă Dunăre, iar parcul are tematică pescărească, el va fi dotat cu o grădină alpină (alpinariu).
Spanţov, o comună săracă
Spanţov este o comună săracă, unde lipsa oportunităților îi face pe cei tineri să plece. Cu numai 4.600 de locuitori, din care mai bine de 1.000 de persoane au vârsta de peste 60 de ani, populația se află pe un trend descendent. Despre investiții economice nici nu poate fi vorba, iar numărul firmelor care își desfășoară activitatea pe raza sa este foarte scăzut. La nivelul anului trecut, comuna a avut venituri totale de 12,47 de milioane de lei, din care doar 2,26 de milioane de lei au fost venituri proprii, restul banilor provenind din bugetul centralizat al statului, potrivit datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării.