x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primul "Vinyl" CD - Te salut, generatie in blugi!

Primul "Vinyl" CD - Te salut, generatie in blugi!

de Roxana Roseti    |    27 Dec 2005   •   00:00
Primul "Vinyl" CD - Te salut, generatie in blugi!
FILE DE JURNAL
Asa a inceput. Si continua. Anul acesta, Jurnalul National a lansat in premiera primul CD dintr-o serie lunga, care are ca scop recuperarea melodiilor ce au facut istorie in Cenaclul Flacara.
Este vorba despre cantecele generatiei in blugi.

Noiembrie, Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa". Generatiile s-au schimbat, blugii au ramas aceiasi. Ca melodiile cantate la Cenaclu au fani si in randul tinerei generatii a dovedit-o pe deplin numarul adolescentilor veniti la lansare. Actuala generatie in blugi a cantat la unison cu generatia in blugi care a scris istoria Cenaclului: Mircea Vintila, Vasile Seicaru, George Nicolescu. Pe langa cei mentionati au raspuns prezent invitatiei noastre si Nicu Alifantis, Florian Pittis, Victor Socaciu.

ACUM TREBUIA. Pe acest prim CD sunt melodii ale Cenaclului Flacara, nedifuzate, inregistrari rare/editie de colectionari. Scos in colaborare cu Intercont Music si Electrecord, acest CD este de exceptie si ca grafica: arata ca un vinil ("Vinyl" CD) - un gest care vrea sa pastreze intacta savoarea timpului trecut.

A fost greu intre a alege dintre melodiile din studio si melodiile din concert. Astfel s-a facut compromisul de a avea nu atat calitatea sunetului, ci energia concertului "pe viu". Acest CD este un prolog. Daca ne intrebati de ce acum acest CD, nu o sa va raspundem cu fraza la moda "E o provocare", ci o sa va spunem ca acum trebuia sa apara. Deoarece acum "Te salut, generatie in blugi!" suna mai actual ca oricand. Acum "Pustoaico, tu ai sange de vipera" ne trezeste la realitate intr-o lume in care declaratiile romantice sunt privite cu suspiciune ironica.

Jurnalul National doreste sa elimine din vocabularul romanului cuvantul "uitare". Pentru ca, din pacate, uitarea este o caracteristica a romanului. Grijile cotidiane au pus stapanire pe noi, facandu-ne sa uitam si propriile gusturi.

DOAR INCEPUTUL. Victor Socaciu canta candva: "Mi-e dor sa mai merg la un ceai/Sa fiu liceanul balai/Sa n-am decat bani de tramvai". Exista o spirala a vietii care readuce in actualitate anumite fenomene. Spirala-folk revine, pentru ca anii ’70 au inca o influenta extraordinara. Si, desi exista inca pareri pro si contra Cenaclului, trebuie sa recunoastem ca a fost un fenomen peste care nu se poate trece cu vederea intr-o eventuala istorie a culturii romane contemporane.

Readucand in actualitate cantecele Cenaclului, Jurnalul National nu face nimic altceva decat sa va propuna un salt peste timp intr-o generatie a fast-food-ului muzical. Ei bine, intoarcerea la muzica folk inseamna simplitate si frumusete. Retineti: un CD, 18 cantece de exceptie si acesta este doar inceputul in ceea ce priveste muzica generatiei in blugi.
×
Subiecte în articol: special blugi