"Jurnalul Naţional oferă recompensă 5 milioane de lei pentru informaţiile ce vor duce la prinderea şoferului criminal" – anunţa ziarul de luni, 17 iulie 2000, anul VIII, nr. 2178. Campania a avut succes. Bestiile care au accidentat un copil pe o stradă din Bucureşti, apoi l-au răpit şi l-au lăsat să moară pe un teren viran în zona Vitan au fost identificate cu ajutorul martorilor.
RECOMPENSĂ ● Jurnalul a dat 5 milioane de lei pe capul unui infractor
"Jurnalul Naţional oferă recompensă 5 milioane de lei pentru informaţiile ce vor duce la prinderea şoferului criminal" – anunţa ziarul de luni, 17 iulie 2000, anul VIII, nr. 2178. Campania a avut succes. Bestiile care au accidentat un copil pe o stradă din Bucureşti, apoi l-au răpit şi l-au lăsat să moară pe un teren viran în zona Vitan au fost identificate cu ajutorul martorilor.
Micuţul Andrei Titus s-a zbătut multe zile între viaţă şi moarte. Joi, 13 iulie, seara, în jurul orei 20:00, copilul a fost accidentat pe trecerea de pietoni de la intersecţia Mărăşeşti cu Olimpului din Capitală. "Şoferul l-a luat în maşină şi, dînd dovada lipsei oricărei urme de omenie, i-a refuzat copilului dreptul la viaţă, abandonîndu-l în mod criminal la marginea oraşului. Fapta acestuia, de o gravitate extremă, ne determină să cerem sprijinul martorilor pentru ca bestia să fie capturată", scria în ziarul de luni reporterul Jurnalului Naţional. Jurnalista a stat alături de micuţ şi de familie pînă cînd infractorii au fost identificaţi, iar ziarul a susţinut pe prima pagină o campanie care a dus la prinderea şoferului şi a complicilor.
MARTORII. Joi, 3 august, Jurnalul Naţional a plătit recompensa de 5 milioane de lei, promisă celor care i-au condus pe anchetatori pe urmele şoferului mizerabil, martorilor-cheie. Aceştia, doi disponibilizaţi din Valea Jiului, au asistat la o discuţie între apropiaţii făptaşului. Apoi au anunţat Poliţia, care a pus mîna pe Aurel Tampu şi pe cumnatul său, Valentin Cojanu, care i-a fost complice. "Individul va răspunde pentru cinci capete de acuzare, dintre care cel mai grav este tentativă de omor calificat". Ca o ironie neagră, chiar cu o zi înainte de a se da premiul, un alt şofer a accidentat un copil în Bucureşti, după "metoda Tampu". Miercuri, 19 iulie, s-a realizat un portret-robot al şoferului, cu ajutorul martorilor, iar infractorul a fost arestat vineri, 21 iulie. Iniţial, a fost reţinut Cojanu, cumnatul şoferului, dar în aceeaşi seară s-a predat la aceeaşi secţie de Poliţie şi făptaşul, recunoscîndu-şi vina. Acesta a vrut iniţial să fugă din ţară, însă mediatizarea cazului de către Jurnalul Naţional l-a făcut să se răz-gîndească. Existau probe împotriva lui şi martori. Maşina fusese deja găsită la Măgurele, iar ziarul publicase date despre toţi membrii familiei.
POVESTEA PREMIULUI. "Într-o seară, la Brigada de Poliţie Rutieră sună doi bărbaţi din provincie care anunţă că au elemente despre identitatea individului căutat şi doresc să le pună la dispoziţia anchetatorilor pentru a intra în posesia recompensei oferite de ziarul nostru. Poliţiştii i-au invitat la Bucureşti şi a doua zi dimineaţă i-au preluat din Gara Basarab. La sediul din Str. Logofăt Udrişte, cei doi bărbaţi – le vom da doar prenumele, Viorel şi Nicolae – au istorisit că pe o terasă din oraşul lor au asistat la o discuţie purtată între nişte cunoscuţi şi musafirii acestora din Capitală. Din discuţie au înţeles că bucureştenii veniseră la rudele din Valea Jiului pentru a face rost de banii necesari muşamalizării unui accident de circulaţie. Astfel, anchetatorii au primit din partea martorilor numele unui tînăr, Valentin Cojanu, implicat în comiterea accidentului. Sora acestuia, Mihaela, era chiar proprietara maşinii cu care a fost accidentat Andrei Titus. Vineri, 21 iulie, Valentin Cojanu a fost reţinut de poliţişti pe baza informaţiilor primite de la Viorel şi Nicolae. În seara aceleiaşi zile, un alt tînăr, Aurel Tampu, avea să se predea aceloraşi poliţişti, recunoscîndu-şi vina. Anchetatorii, coordonaţi de procurorul Marius Iacob, aveau să stabilească faptul că, în momentul comiterii accidentului, în maşină se aflau atît Cojanu, cît şi Tampu, lucru confirmat şi de victimă", scriau cei doi jurnalişti. Acest caz terifiant a scos la iveală mai mulţi vinovaţi, acuzaţi de complicitate la maltratarea copilului, care a fost abandonat şi a stat nemişcat, fără apă şi fără hrană, timp de 20 de ore.
TRAUMA. Cu o zi înainte de accident, Andrei venise în Bucureşti pentru maşinuţele din Parcul Herăstrău. Andrei Titus, băieţelul abandonat de şoferul care l-a lovit cu maşina, urma să împlinească 7 ani la 29 iulie. Mama lui, care de vineri, de cînd copilul a fost găsit pe cîmpul din Vitan, nu a mai părăsit Spitalul "Marie Curie" pînă la externarea micuţului, spera în acele zile doar ca de ziua lui Andi să fie acasă, alături de familie. Medicii de la Secţia de reanimare au încurajat-o tot timpul pe femeie. Cu toate acestea, nu puteau spune dacă Andrei îşi va reveni complet. Medicii spuneau că nu se ştie exact dacă micuţul a fost afectat mai mult de lovitura suferită în momentul accidentului sau de faptul că a stat timp de 20 de ore pe cîmp, nemişcat. "Un lucru e clar: cînd a fost abandonat, Andrei era grav rănit. El a rămas inert în locul în care a fost efectiv aruncat. Nu s-a putut mişca. Drept dovadă, soarele i-a pîrlit pielea doar pe partea stîngă. Ieri, copilul reacţiona la stimuli verbali şi tactili. El i-a strîns mîna mamei sale, pe care o recunoscuse încă de luni, cînd şi-a revenit temporar din comă. Perfuziile au făcut minuni. Andrei a depăşit cu bine faza în care era deshidratat. Cînd a ajuns la spital era în comă de gradul III, nu băuse nici un fel de lichid timp de aproximativ 20 de ore şi stătuse în soare jumătate de zi. Şefa Secţiei de reanimare, dr Maria Ştirbu-Teianu, ne-a declarat că orice comă are un prognostic rezervat. Mulţi dintre copii îşi revin complet, alţii rămîn cu sechele, de exemplu convulsii sau au o evoluţie psihică gravă (coşmaruri). Medicii speră ca totul să se termine cu bine şi mai ales ca nenorocitul care a putut face aşa ceva unui copil să fie prins", anunţa Jurnalul Naţional.
DUPĂ COMĂ. După ce copilul şi-a revenit, a urmat alt coşmar. Tatăl lui Andrei Titus bănuia că fiul său a fost agresat de Tampu şi de cei care se aflau în maşina acestuia. El a spus că anii de puşcărie pe care îi va primi şoferul nu pot să recompenseze coşmarul prin care a trecut micuţul Andi. "Nici nu îl blestem. Să-l judece lumea şi părinţii care au copii. Indivizi ca el nu ar trebui să trăiască printre oameni, nu trebuie să fie liberi, că uite ce fac!", le-a declarat acesta jurnaliştilor. La puţin timp după ce şi-a revenit din comă, Andrei Titus a avut un coşmar care ridică semne de întrebare în legătură cu faptul că era inconştient înainte de a fi pur şi simplu aruncat pe cîmpul din Vitan. Tatăl lui Andi ne-a povestit cum copilul a tresărit în somn şi a început să strige cît îl ţineau puterile: "Lăsaţi-mă, vă rog! Nu mă mai loviţi! Lăsaţi-mi mîna! Am doar 1.000 de lei la mine. Dacă vreţi mai mulţi bani, duceţi-mă la mami şi la tati. Vă dau ei tot ce vreţi". Numai sedativele l-au liniştit pe băiat. Ţipetele lui au fost auzite de toţi cei care se aflau atunci în preajmă.
Conform declaraţiilor mai multor martori, în maşină se aflau încă trei bărbaţi, lucru neconfirmat pînă acum de anchetatori. (…) Andrei nu-şi aminteşte nimic despre momentul în care a fost lovit de maşină. Dar şi-au amintit infractorii, în faţa instanţei, împinşi de la spate de Jurnalul Naţional. Deşi declaraţiile lor au fost false iniţial, adevărul a ieşit mai tîrziu la iveală în acest caz.
Declaraţii false şi complicitate
Poliţiştii au găsit mai întîi maşina, o Dacie albă, cu numărul B-02-JYZ, cumpărată în urmă cu puţin timp de la o societate comercială de sora lui Cojanu. Nici măcar nu apucaseră să întocmească actele. Dacia a fost descoperită la Măgurele. Era parcată lîngă un gard, lipită practic de acesta cu partea dreaptă, în aşa fel, încît să nu se vadă că lipsea oglinda retrovizoare, găsită de poliţişti la locul accidentului. După arestarea lui Valentin Cojanu, ancheta în cazul accidentării şi abandonului lui Andrei Titus a luat o întorsătură neaşteptată. Un individ s-a predat la Poliţie în aceeaşi seară, mărturisind că el este de fapt şoferul căutat. "După două zile de interogatorii şi cercetări, anchetatorii şi-au dat seama că Valentin Cojanu, pînă atunci suspectul principal, nu avea nici o legătură cu accidentul petrecut joi, 13 iulie, la intersecţia Bulevardului Mărăşeşti cu Strada Olimpului. Adevăratul vinovat este Aurel Tampu, de 24 de ani, viitorul cumnat al lui Valentin. El a recunoscut totul, povestind în declaraţiile de la Poliţie şi Parchet cum a ajuns să fie în această situaţie. Pe numele lui Tampu a fost emis un mandat de arestare preventivă de 30 de zile." Au urmat multe poveşti false spuse Poliţiei de către făptaş. Doar cu ajutorul celor doi martori s-a reuşit reconstituirea adevăratei poveşti în acest caz.Citiţi şi:
JURNALUL NAŢIONAL DE 15 ANI
Jurnalul Naţional împlineşte 15 ani de viaţă. 15 ani de istorie a României, scrişi cu cerneală tipografică pe hîrtie de ziar. Vă prezentăm, în serial, marile lovituri de presă marca Jurnalul Naţional.
20 august 2006 ● Cum s-a lepădat Emil Constantinescu de Regele Mihai
Monarhistul a devenit republican în trei zile
La 20 august 1996, Jurnalul Naţional a stîrnit un iureş politic preluînd un interviu acordat de Emil Constantinescu revistei Micro Magazin, revistă de limbă română ce apărea în Statele Unite ale Americii. Interviul fusese luat în timpul unei vizite pe care candidatul de atunci al CDR la Preşedinţie o făcuse în comunităţile româneşti Los Angeles, Chicago şi New York.
REGLARE DE CONTURI ● Un scandal imens, care a "afumat" imaginea guvernării CDR-iste
Ţigareta II, contrabandă pe Aeroportul Otopeni
Aprilie 1998, primăvara în care Armata, M.I. şi serviciile secrete au fost implicate într-un scandal imens, care a ricoşat şi în clasa politică: Ţigareta II. Atunci, Jurnalul Naţional a relatat zi de zi amănuntele acestei afaceri extrem de încîlcite. Aflaţi, de multe ori, cu un pas înaintea anchetatorilor, reporterii noştri au dezvăluit informaţii spectaculoase pe care autorităţile le-ar fi dorit ascunse pentru totdeauna.
PRESIUNE ● Ortacii din Valea Jiului conduşi de Miron Cozma voiau să ajungă în Bucureşti
Epopeea "Mineriadei" din ianuarie 1999
Ianuarie 1999, luna în care România s-a aflat în pragul dezastrului. Ieşiţi din bezna galeriilor, minerii din Valea Jiului s-au răzvrătit împotriva Guvernului şi au fost la un pas de a arunca ţara în haos. Au fost zile şi nopţi dramatice, în cursul cărora reporterii Jurnalului Naţional s-au aflat în "linia întîi" a evenimentelor, martori ai dezastrului de la Costeşti, dar şi ai "Păcii de la Cozia".
RĂZBOI ● Jurnalul, martor la bombardarea Serbiei de trupele NATO
Reportaj fără vestă antiglonţ
"De nouă ani, Iugoslavia nu mai are pace. Se strecoară printre războaie, dar nu vrea să recunoască. Nu vrea să se lase doborîtă. Îmbină pacea şi războiul aşa de bine, încît nu mai ştii să faci diferenţa".
MIT SPULBERAT ● Temutul infractor şi-a găsit "sfîrşitul" într-o banală comună din Giurgiu
Bebe Carabină s-a înţepat la Ghimpaţi
"Ghimpaţi, un sătuc liniştit din Giurgiu, a intrat în istorie cu tot cu vajnicii săi paznici comunali, care au reuşit performanţa de a-l prinde pe unul dintre cei mai căutaţi bandiţi din România. Ce n-a putut face Poliţia atîta amar de vreme s-a întîmplat sîmbătă noaptea datorită sănătosului spirit al ţăranului român."
Citește pe Antena3.ro