x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Probleme - Autoritatea Veterinara a ratacit 6 milioane de oi

Probleme - Autoritatea Veterinara a ratacit 6 milioane de oi

de Diana Rucinschi    |    17 Oct 2006   •   00:00
Probleme  - Autoritatea Veterinara a ratacit 6 milioane de oi

"Cercelirea" oilor, caprelor si porcilor este, in preajma integrarii in UE, intr-un haos total. Autoritatile veterinare au inceput sa perceapa amenzi pentru animalele neidentificate, dar au "uitat" sa imparta cercei pentru sase milioane de oi. In timpul acesta, piata neagra a "cercelusilor" se dezvolta vertiginos.

La doar cateva luni pana la aderarea la Uniunea Europeana, operatiunea de identificare a ovinelor, caprinelor si suinelor, este intr-un haos total. Autoritatile veterinare au inceput deja sa perceapa amenzi pentru animalele neidentificate, dar, pe de alta parte, au "uitat" sa imparta crotalii pentru sase milioane de oi. De fapt, nici nu par sa stie de existenta lor. Iar din informatiile noastre, piata neagra a cercelusilor este in plina dezvoltare.

Operatiunea de identificare a animalelor este vitala pentru Uniunea European. Bruxellesul a transmis numeroase semnale de nemultumire vizavi de felul in care s-a demarat si derulat aceasta actiune in Romania. Chiar si in ultimul raport de tara a fost mentionat faptul ca: "managementul bazei de date trebuie imbunatatit considerabil, ceea ce implica imbunatatirea capacitatii administrative a autoritatilor veterinare." Raportul este insa conceput in termeni foarte diplomatici, iar situatia este mult mai grava. Sa prezentam, punct cu punct, macar o parte din probleme.

PLATIND OALELE... Circulatia ovinelor, caprinelor si suinelor neidentificate a fost interzisa dupa 30 iunie 2006. Iar dupa acea data, autoritatile veterinare au inceput sa imparta si amenzi. Spre exemplu, conform procesului verbal cu nr. 00482 din 27.07.2006, un agent economic a primit o amenda de 1.500 lei noi. Foarte corect, veti spune. Animalele trebuie identificate, cei care nu se supun, sa plateasca. Dar ce-ar trebui sa faca cel care nu are de unde sa ia crotalii pentru animale? Si mai grav, daca autoritatile veterinare nu au habar cate animale au in batatura? Astfel, Autoritatea Veterinara sustine intr-un raspuns adresat Jurnalului National ca Directiilor Veterinare le-au fost trimise 13.899.633 cercelusi, iar pe site-ul ANSVSA apar la data de 4 septembrie 10.341.272 de ovine identificate.

...SPARTE DE ALTII. Teoretic, autoritatile veterinare trebuiau sa detina prognoze serioase privind numarul animalelor care vor fi identificate in fiecare an. Pentru a verifica cat de juste au fost statisticile facute, Jurnalul National a apelat la un specialist. I-am prezentat datele de pe site-ul ANSVSA profesorului Ioan Padeanu, conferentiar universitar doctor in cadrul catedrei de Tehnologie a cresterii ovinelor si caprinelor a Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii din Timisoara. Concluzia profesorului: "cifra de 13 milioane de crotalii transmise pentru ovine corespunde pentru primul an de identificare (marcare)". Numai ca aceasta este buba: operatiunea de identificare a inceput efectiv in 2005. Acum este deja anul al doilea de identificare. Nu vom prezenta algoritmul profesorului in intregime, avand in vedere tehnicitatea lui. Foarte sintetic, putem preciza ca "la un efectiv matca de 5,5 milioane de oi, apar 6 milioane de miei. Deci in 2005 ar fi trebuit sa fie identificate aproximativ 11-12 milioane de ovine. In 2006, trebuia pusi cercelusi doar la miei. Alte aproximativ 6 milioane. In total, de la inceputul actiunii si pana acum, trebuia identificate 18-19 milioane de ovine.

DIALOGUL SURZILOR. Autoritatile veterinare nu par constiente de gravitatea problemei. Marian Avram, presedintele Autoritatii Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ne-a precizat ca au fost unele probleme cu numarul de crotalii, dar ca acestea au fost remediate: "in momentul acesta sunt suficiente crotalii, am avut in trecut niste probleme, a trebuit sa repetam licitatia, a fost castigata de o firma specializata, este data comanda, iar dumnealor aduc ritmic comanda pentru judete." Atunci cand i-am prezentat calculele noastre, Marian Avram a afirmat ca nu intelege care este problema si a solicitat sa ii transmitem in scris intrebarile. Iar raspunsul primit depaseste imaginatia. Jurnalul National a intrebat care erau prognozele lor pentru animalele identificate, iar Autoritatea Veterinara ne-a prezentat atributiile Directiile Generale Sanitar-Veterinare, actele normative care reglementeaza operatiunea si cam atat. Singura remarca oarecum la obiect este o declinare a responsabilitatii: "ANSVSA a asigurat toata logistica necesara pentru identificarea si inregistrarea animalelor, responsabilitatea pentru notificarea catre medicul veterinar concesionar imputernicit revenind proprietarului animalelor. ANSVSA nu-si poate asuma raspunderea pentru miscarile ilegale de animale fara ca acestea sa fie identificate sau sa fie insotite de documentele legale obligatorii."

EVIDENTE VICIATE. Balbaielile ANSV ascund insa o alta problema si mai grava. Autoritatea sustine intr-un raspuns anterior ca la capitolul animale identificate apare "numarul de animale, total si defalcat pe judete, pe fiecare specie, identificat, crotaliat si inregistrat in Baza Nationala de Date de la inceputul actiunii si pana la data raportului." Intrebarea noastra era daca au fost operate iesirile din sistem, adica animalele care merg la abator. Prin raspunsul dat, ANSVSA recunoaste tacit ca nu au fost operate. Potrivit surselor noastre activeaza deja o piata neagra a crotaliilor extrem de eficienta si banoasa. Situatia este cat se poate de grava dat fiind faptul ca legea prevede ca dupa moartea animalului, cercelusii trebuie recuperati si distrusi. Ultimul raspuns al ANSVsa confirma faptul ca autoritatile veterinare nu cunosc foarte clar ce se intampla in baza de date: "Pentru lamuriri cu privire la intrebarea referitoare la operarea iesirilor din baza de date, va comunicam ca, incepand cu luna octombrie 2005 se inregistreaza electronic in Baza Nationala de Date si informatiile notificate de proprietarii animalelor cu privire la iesirile si miscarile animalelor din propria exploatatie, cifrele evidentiate pe site-ul www.ansv.ro la rubrica animale identificate reprezentand exact ceea ce a fost comunicat prin raspunsul la solicitarea dumneavoastra din data de 28.08.2006."

In lumina tuturor acestor date, cazul agentilor economici amendati pentru animalele neidentificatecapata o noua conotatie.

EXPLICATII
" Nu intram in discutii al caror rost nu il vad. In momentul acesta sunt suficiente crotalii, am avut in trecut niste probleme, a trebuit sa repetam licitatia, a fost castigata de o firma specializata, este data comanda, iar dumnealor aduc ritmic crotalii pentru judete."
Marian Avram
presedintele Autoritatii Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor

CONTRACTE SEMNATE TARZIU
La urma urmei, este bine ca au fost crotaliate si doar atatea animale avand in vedere faptul ca, contractele cu medicii concesionari au fost transmise in teritoriu doar cu o luna de zile in urma. Pentru a intelege situatia trebuie sa derulam putin din trecutul operatiunii de identificare. Cu toate ca atat OUG 42/2004, cat si OUG 127/2003 prevedeau ca atribuirea contractelor se va face direct medicilor concesionari, printr-o scamatorie, licitatia facuta in 2004 a introdus pentru identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor si un agent economic: IQ Management. Potrivit contractului, IQ Management platea medicilor concesionari 0,25 de euro pentru fiecare animal identificat si incaseaza de la ANSVSA 0,55 de euro. Pentru ca unii medici nemultumiti nu au fost de acord cu aceste tarife, s-au facut presiuni specifice. Tacit li s-a conditionat semnarea acestui contract de cel de identificare a bovinelor, operatiune realizata din fonduri europene avand tarife acceptabile. Ulterior, prin ingenioase scamatorii, la contractul de identificare a caprinelor, ovinelor si suinelor a fost alipit si cel de identificare a bovinelor, iar baza de date a mai fost achitata odata. Nu vom insista asupra acestor aspecte, pentru ca le-am prezentat in mai multe randuri. Cert este ca, anul acesta, la solicitarea ministrului Gheorghe Flutur, contractul dintre ANSVSA si IQ Management a fost modificat putin. Trebuia elaborat un act aditional, astfel incat sa fie respectata legea: contractele sa fie direct intre veterinari si ANSVSA. Cu toate ca actiunea in instanta s-a terminat inca din primavara, actele aditionale au fost transmise abia la inceputul lunii septembrie in teritoriu.
×