In urma cu exact patru ani, intr-un interviu acordat "Jurnalului National', procurorul Marius Iacob avea sa rosteasca pentru prima oara fraza, devenita intre timp celebra, "Daca Elodia traieste, eu imi dau demisia'.
Elodia n-a mai dat vreun semn de viata (decat in imaginatia lui Cioaca, care a declarat recent televiziunilor ca a vorbit cu sotia sa, de ziua ei), iar Marius Iacob lucreaza in continuare la Parchetul General.
Un joc de sah inceput acum patru ani, in care ambii jucatori au trait pandind mutarea celuilalt. Si pentru Iacob, dar mai ales pentru Cioaca, cazul Elodia este cazul vietii lui. Ambilor le-a adus notorietate; ultimului s-ar putea sa-i aduca o pedeapsa privativa de libertate. Ce mutari importante au facut cei doi pe tabla de sah din septembrie 2007 si pana acum? Cioaca, pus sub invinuire sub acuzatia de omor calificat, a fost arestat intr-un alt dosar, deschis pentru infractiuni informatice, apoi a fost eliberat sub control judiciar, condamnat cu suspendare si iar rejudecat, din pricina unor vicii de procedura. A aparut in fata instantei si intr-un alt proces, pentru furt intre soti, si a atacat, la randu-i, dand in judecata IGPR, IJP Brasov si pe Procurorul General al Romaniei, pentru ca i-a fost retrasa calitatea de ofiter de politie judiciara. Desi Cioaca avea inca riposta, parea ca, teoretic, nu mai e nevoie decat de o mutare ca el sa fie facut "mat'....
La inceputul acestui an, procurorul Marius Iacob declara jurnalistilor ca: "in fiecare zi am convingerea ca o sa gasim acest cadavru (n.r. - al Elodiei). Merg pe aceeasi idee ca la inceput, ca a fost omorata si transporata intr-un loc care nu a fost identificat, a fost transportata cel mai probabil cu o geanta si cu un autoturism". In martie 2011, procurorul sublinia importanta dosarului, declarand intr-un interviu acordat "Evenimentului Zilei': "In fiecare zi ma gandesc la Elodia. (...) E cazul care mi-a consumat cea mai multa energie. Exista indicii clare ca e vorba de omor. Cioaca a avut o atitudine oscilanta... Nu am avut niciodata sentimentul ca poate sa apara, ca e vie... Din punctul meu de vedere, chiar daca ramasitele Elodiei nu vor fi gasite, tot sunt suficiente probe care ar justifica trimiterea in judecata a lui Cristian Cioaca".
Mai mult, Iacob isi imagina inca de pe atunci cum va arata rechizitoriul: "In actul de finalizare a urmariri penale voi scrie si voi insista pe faptul ca mediatizarea excesiva a cazului a furnizat indicii in plus ca ea nu mai poate fi in viata'. In plus, preciza ca, atunci cand se va declara moartea prezumata a Elodiei, "voi analiza posibilitatea de trimitere in judecata a suspectului. Chiar si in lipsa cadavrului! Am zis ca, daca nu e moarta, imi dau demisia. Mi-am asumat public declaratia! Nici o sansa! Elodia n-o sa apara! In vara reluam cautarile'. O luna mai tarziu, ziarul "Libertatea' nota: "L-am audiat (n.r. - in septembrie 2007) si pe politistul Cristian Cioaca, sotul avocatei, si mi-am dat seama ca ascunde ceva inca de la inceput. Nu cred ca a premeditat ceva, probabil ca a lovit-o din greseala, iar aceasta a murit. I-am zis sa recunoasca si sa nu traiasca toata viata cu vina. Raspundea penal pentru lovituri cauzatoare de moarte. Insa nu a vrut. Am avut curajul sa cer arestarea lui. Si sustin si astazi, dupa trei ani, ca, daca Elodia traieste, demisionez.'
Printr-un ordin semnat de Laura Kövesi, in luna iunie a acestui an s-a dispus delegarea lui Marius Iacob, pe atunci procuror sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica, in functia de prim-adjunct al procurorului general, pentru o perioada de 6 luni (delegarea avea loc ca urmare a incetarii mandatului de 3 ani a fostului prim-adjunct, Tiberiu Nitu). La 27 decembrie 2011 expira cele 6 luni insa, cel mai probabil, mandatul lui Marius Iacob va fi prelungit de Procurorul General.
O data cu numirea in noua functie, lui Marius Iacob i s-a impus sa se distanteze, incetisor dar sigur, de dosarul Elodia. Oficial, explicatia ar fi ca noua functie nu-i mai permite sa instrumenteze dosare penale. Surse juridice ne-au declarat insa ca nu exista nicio reglementare in acest sens, nici in ordinele interne ale PICCJ, nici in hotararile date de CSM. "Ar putea fi o cutuma, care pleaca de la premiza ca n-ar mai exista vreun sef ierahic care sa supervizeze lucrarile efectuate de un procuror aflat intr-o functie de conducere', ne-au precizat sursele judiciare. In cazul de fata insa, Procurorul General ar fi putut verifica actul de acuzare. Daca s-ar fi dorit continuitate in instrumentarea unui dosar penal care de ani de zile se afla in atentia opiniei publice, si nu pentru picanteriile descoperite de jurnalisti, ci pentru ca este un caz de crima fara cadavru.
Zilele trecute, procuror Marius Iacob a predat, sub semnatura, dosarul Elodia procurorului Marian Gherman, sef Birou Criminalistica la PICCJ. Surse apropiate anchetei ne-au declarat ca dupa data de 10 decembrie a.c. Cristian Cioaca va fi chemat la Parchetul General, pentru o noua audiere.
Istoricul cazului Elodia
Elodia Marinela Ghinescu (38 de ani) a disparut in imprejurari suspecte pe 30 august 2007. Era casatorita cu Cristian Cioaca si avea un baietel. Ea era avocat, iar sotul ei – ofiter de politie. Disparitia a fost reclamata la politie in ziua de 5 septembrie 2007. In zilele de 11 si 12 septembrie 2007, politistii au gasit in locuinta lui Cristian Cioaca mai multe pete de substanta de culoare brun-roscata, care ulterior s-au dovedit a fi de sange uman, si fire de par. Si sangele, si parul aveau ADN-ul Elodiei. Pe 19 septembrie 2007, in urma unei perchezitii efectuate in locuinta si autoturismul lui Cioaca, s-au gasit alta urme de sange, iar din torpedo-ul masinii a fost ridicat un toc negru, de pistol. Pe el, criminalistii au descoperit urme de sange avand ADN-ul Elodiei. Alte urme de sange erau in portbagajul si pe cotiera masinii. Tot pe 19 septembrie 2007, fata de Cristian Cioaca s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de omor calificat. In aceeasi zi, el a fost retinut pentru 24 de ore. A doua zi, testat la Poligraf, a dovedit, la intrebarile relevante ale cauzei, comportament simulat. Pe 21 septembrie 2007, procurorul Marius Iacob a propus instantei arestarea preventiva pentru 10 zile. Curtea de Apel Brasov a respins propunerea insa, la judecarea recursului, ICCJ l-a obligat pe Cioaca sa nu paraseasca tara.
Pe 8 octombrie 2007 intr-o rapa de langa Poiana Brasov au fost descoperiti sase saci de plastic, alaturi de obiecte ce ulterior au fost recunoscute ca apartinand Elodiei si sotului ei. Pe unele dintre ele era sangele avocatei disparute.
Elodia Ghinescu a fost cautata zeci de kilometri in jurul Brasovului. In paduri, rape, lacuri si canale. S-au facut scotociri si in judetul Arges. Avocata a fost data in urmarire locala imediat dupa sesizarea disparitiei, in urmarire generala cateva zile mai tarziu, iar in consemn la frontiera din 12 septembrie 2007. Elodia e cautata si international, prin Interpol, cu "notita cu cod galben', inca din 25 septembrie 2007. Pe 8 noiembrie 2011, Judecatoria Brasov a decis declararea prezumata a mortii Elodiei, stabilind ca decesul ei a survenit pe 30 august 2007.