x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorul Justin Diaconu face medicină într-o debara

Profesorul Justin Diaconu face medicină într-o debara

de Steluta Indrei    |    15 Feb 2012   •   21:00
Profesorul Justin Diaconu face medicină într-o debara

Fara chiuveta, fara fereastra, fara calorifer. O camaruta de 4-5 metri patrati, in care incap doar un mic birou, doua scaune, un raft ridicol comparativ cu sutele de carti si tratate adunate in 50 de ani de ca­riera me­dicala. Acesta este cabinetul in care profesorul doctor Justin Dia­conu consulta pacienti. Cum anume? In picioare sau pe un scaun in­ghesuit intr-un colt. Loc pentru patul de consultatii ar fi... doar pe hol. 'Am fost medic de circa, la tara, dar chiar si acolo aveam in cabinet un lavoar si un butoias cu robinet pentru a ma spala pe maini', isi aminteste profesorul.

La 76 de ani, celebrul dermato-venerolog Justin Diaconu, membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, membru al Academiei Europene de Dermato-Venerologie, nu se multumeste cu o batranete linistita. Isi continua acti­vitatea la spitalul al carui director a fost multi ani. Acum consulta zilnic pacienti la Spitalul de Boli Dermato-Venerice 'Scarlat Longhin'. Numai ca acest spital, odata centru national de referinta pentru bolile venerice, are zilele numarate. Ca urmare a unui controversat proces de retrocedare, Spitalul 'Scarlat Longhin' s-a mutat de la inceputul anului intr-un pavi­lion al Spitalului 'Victor Babes'.

Fostul sediu al Spitalului 'Scarlat Lon­ghin' se afla intr-o avansata stare de degradare. Explicatia este simpla: din cauza procesului de retrocedare, Administratia Spitalelor nu a mai facut nici o investitie in aceasta unitate sanitara. Asa se face ca tot personalul a fost transferat la Spitalul 'Victor Babes' pana la organizarea unei noi clinici undeva, candva in Bucuresti.

'Aici sunt inghesuite trei institutii: este Spitalul «Longhin», este Centrul National de Cercetari Stiintifice Dermato-Venerice si este UMF Bucuresti. Deocamdata, nu avem decat promisiuni, iar starea de provizorat in care ne aflam este cea mai durabila', isi exprima ingrijorarea profesorul. Dar cea mai mare ingrijorare a profesorului este legata de lipsa chiu­vetei din cabinetul sau. Consulta zilnic pacienti cu boli grave, contagioase, unele ru­si­noa­se: sifilis, infectii ale pielii, dar si ale organelor genitale, eczeme etc. Este obligatoriu sa se spele pe maini inainte si dupa fiecare consultatie. 'Nu exista nici macar o fereastra pentru a aerisi aceasta camaruta', spune profesorul.

Profesorul sta la un birou derizoriu, cu spatarul scaunului lipit de pe­rete. Pentru a ajunge sa se aseze aco­lo, se strecoara printre sacose cu carti, tratate de medicina si cutii in care sunt stivuite peste 10.000 de diapo­zi­tive. 'La acestea tin foarte mult. Din 1964, de cand predau la UMF, gene­ra­tii la rand de studenti au invatat du­pa ele', ne mar­turiseste profesorul. Acum, el nu do­re­ste decat sa-si poata consulta si ingriji in con­di­tii normale pacientii veniti toata tara.

Tot la cabinetul profesorului vin si studenti, medici rezidenti, docto­ranzi, carora maestrul le indruma cariera medicala. In prezent, profesorul doctor Justin Diaconu coordoneaza 15 lucrari de doctorat. Este in continuare iubit si respectat in lumea medicala. La final de cariera, venerabilul profesor se vede insa nevoit sa-si adune munca de-o viata si sa se mute intr-o boxa fara geam, destinata initial depozitarii produselor de curatenie. 'Eu am inceput sa-mi car astea din biblioteca, singur, cu servieta... Am aici diplome, carti, munca mea... numai o parte', spune profesorul.

Acum nu mai are unde sa se duca. 'Niciodata nu am fost lacom de bani. Nu am ramas in strainatate cand am avut ocazia, iar dupa Revolutie nu am fost tentat de sistemul privat. Toata viata am mun­cit: dimineata la spital, cu bolnavii, iar dupa-amiaza eram la facultate cu studentii', povesteste profesorul.

×
Subiecte în articol: special