x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profilul hoţului de criză / Ne aşteaptă vremuri grele, monşer!

Profilul hoţului de criză / Ne aşteaptă vremuri grele, monşer!

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    15 Dec 2008   •   00:00
Profilul hoţului de criză / Ne aşteaptă vremuri grele, monşer!

Recesiunea care loveşte România a determinat îngrijorări în rândul socio­lo­gilor şi al analiştilor, tot mai mulţi specialişti opinând că o parte dintre sutele de mii de oameni care vor fi disponibilizaţi va fi nevoită să-şi aleagă ca unic mod de supravieţuire cerşetoria sau furtul, în toate formele lui.



Până să se anunţe disponibilizările masive, în România au fost comise 22.000 de furturi în primele şase luni ale acestui an. În Bucureşti, numărul furturilor a scăzut faţă de anul trecut cu 60, însă s-au înmulţit spargerile comise în străinătate. Poliţia Română nu a putut oferi un "profil" al celor care s-au dedat la acest gen de infracţiuni, cum ar fi media de vârstă, ocupaţia, sexul, studiile, motivaţia. S-au făcut ori nu asemenea studii, nu ştim, deoarece răspunsul primit a fost extrem de "acoperitor" pentru auto­ri­tă­ţile invocate: Ce nu e pe site ori în Anua­rul Statistic este informaţie clasificată, se­cretă. Într-o încercare empirică, Jurnalul Naţional a încercat să identifice câteva posibile tipare ale celor care ar putea fi tentaţi (sau nu, în funcţie de ajutorul primit din partea autorităţilor!) să devină infractori, o dată ce sunt puşi pe liber.

CE NE AŞTEAPTĂ?
Înţolit bine şi sexy, fără studii superioare. Are nevastă frumoasă acasă, rate la bancă pentru merţanul ultimul tip, este îndatorat peste venituri pentru distracţia consoartei la Ibiza şi pentru blana de iarna trecută. Dar...

Bine îmbrăcat, studii superioare finalizate cu licenţa contra money, money, money. Gospodină acasă îi este soţia care l-a ţinut pe banii ei la facultate. Are trei băieţi frumoşi, născuţi din dragoste. Mai mult a ei. E grevat de credi­tul ipotecar pentru apartamentul din cartierul Titan, (că atâta i-a permis veni­tul de la jobul de care i-au făcut rost socrii) şi de datoriile pentru şcolile cu fiţe la care şi-au trimis copiii. Plus
cheltuiala cu amanta. Dar...

Picioare lungi şi machiaj până-n lobul urechii. Părăsită de soţ pentru că femeia stătea prea mult peste program la serviciu. Ce să-i faci?, salariul înainte de toate! Tipul de funcţionară pentru care cuvântul şefului este doar literă de lege, nu şi spiritul ei. Se ţine în ton cu moda cu ajutorul cadourilor pe care le primeşte drept recompensă pentru serviciile prestate. Dar...

Săracă. Puţin şi cu duhul. Îi place traiul bun, dar din păcate nu prea a avut parte de el. Are un soţ beţiv şi doi copii. Cu leafa ei de barmaniţă trăieşte toată familia. Se descurcă, cât să nu renunţe la petrecerea săptămânală. Dar...

Ghinion: pe toţi i-a lovit criza financiară. Au devenit şomeri, printre cei 300.000 anunţaţi. Piaţa locurilor de muncă este blocată. Ce soluţii de supravieţuire credeţi că au ei? Şi ce cale vor alege din puţinele variante lăsate la îndemână de recesiunea sălbatică? Caracteristicile lor ar putea fi tot atâtea tipare, în tot sau în parte, pentru "portretul robot" al viitorilor ciorditori ori specialişti în "inginerii financiare" născuţi în urma crizei. Alţii ar putea deveni doar cerşetori.

POLIŢIŞTI VERSUS CRIZĂ
Conform datelor oficiale ale Inspectoratului General al Poliţiei, hoţii şi tâlharii din România au furat în 2007 14 miliarde de RON, adică vreo patru miliarde de euro. Socotim aici circa 10.000 de locuinţe sparte, peste 1.800 de maşini furate şi aproape 2.500 de tâlhării. Nici infracţiunile de natură economică nu sunt de ignorat, puţin peste 50.000 şi care au lăsat găuri în buzunarele sau conturile babane ale prejudiciaţilor. Din această sumă mai puţin de un miliard a fost recuperat. Cu alte cuvinte, doar zece la sută din prejudiciile provocate victimelor.

Ecuaţia este simplă şi, din păcate pentru păgubit, nu prea are rezolvări. Odată văzut cu sacii în căruţă – adică cu prada la purtător – hoţul se face om, iar prădatul rămâne cu buza umflată. Deşi în arhiva poliţiei cazul este trecut la categoria "soluţionat", nici să nu visaţi că e pe bune de fiecare dată. Odată prins, infractorul ajunge în cel mai rău caz după gratii, de unde cu siguranţă îşi fac loc să iasă "în lumea" bună. Şi prestează din nou ceea ce ştie mai bine. Adică, se apucă de furat. Iar bunurile dumneavoastră... Dacă în 2007, pe vremea când criza nu îşi făcuse simţită prezenţa poliţia a reuşit să recupereze mai puţin de zece la sută din prejudiciile provocate victimelor, nu putem să nu ne întrebăm ce se va întâmpla în plină criză?! În favoarea cui se va termina lupta oamenilor legii împotriva infractorilor?

MULŢI, DA' HOŢI!
TIMIŞ, 2008. Administratorul unui local cu jocuri de noroc din localitatea Recaş e cercetat pentru furt calificat după ce a furat seiful metalic al barului şi a jucat la ruletă suma de 14.000 de lei, în­sce­nând apoi o spargere. Po­li­ţiş­tii au reuşit să îl identifice pe hoţ, sta­bi­lind că acesta este chiar administratorul.

ALBA-IULIA 2008. Mai multe persoane au spart o casă de schimb valutar din centrul municipiului Alba-Iulia, furând seiful în care se afla suma de 130.000 de lei, după care au plecat cu el ascuns într-un tomberon.

SATU-MARE.
Doi spărgători din Ungaria au fost arestaţi la în­ce­putul lunii noiembrie, după ce au fost prinşi că voiau să fure din casa fostului şef al Inspectoratului de Po­li­ţie Satu Mare. Ei au fost implicaţi într-o serie de peste 20 de spargeri petrecute în ultimii doi ani la Carei. Printre locuinţele vizate se numără şi cele ale unor politicieni, precum senatorul Szabo Karoly, consilierii judeţeni Pinter Joszef şi Liviu Ciucoş sau ale unor oameni de afaceri prosperi.

Hoţi în Uniunea Europeană

Capitala unei ţări, prin anvergura ave­rilor care pot fi prădate, este punct de atracţie pentru orice hoţ, de orice naţionalitate ar fi el.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei ne spunea zilele trecute, cât se poate de oficial, că în Bucureşti a scăzut nu­mărul infracţiunilor de furt. Din cifrele puse la dispoziţie de Poliţia Capitalei rezultă că anul 2008 a fost "mai sărac" faţă de anul 2007 cu 60 de furturi. Îl credem, dar informaţia nu este de natură să ne bucure, deşi aparent, ea ar putea să ne facă să credem că românii dornici să fure bunul altuia s-au împuţinat.
Dacă facem însă o scurtă trecere în revistă, "pe sărite", a infracţiunilor comise de români pe teritoriul altor
state, observăm că numai un singur caz din Belgia totali­zează 70 de furturi, iar dacă mai punem la socoteală şi restul concluzia este următoarea: furturile comise de români nu au scăzut. Doar s-au înmulţit naţiona­lităţile victimelor, funcţie de ţările unde au fost date "loviturile".

Cum cei mai mulţi dintre românii plecaţi "la muncă în străinătate" au optat pentru economia italiană, tot acolo s-au întâmplat până acum şi cele mai multe atentate la averile băştinaşilor.

ITALIA, UN CAZ SPECIAL
Furturi din supermarket-uri şi cimitire, furt de cosmetice, de haine, de biciclete şi chiar de lozuri au avut loc în ultima săptămână în Italia, cu "eroi" români. O bandă de cinci tineri români, cu vârste între 17 şi 26 de ani, a fost prinsă săptămâna aceasta de carabinieri, în localitatea Vescovio, din Lazio. Banda dăduse mai multe spargeri în supermarketuri de pe lângă Roma.

Tinerii forţau uşile după închiderea magazinelor, spărgeau casele de bani şi fugeau cu conţinutul lor şi cu ce mai apucau să fure din supermarket şi să încarce în două furgonete. Carabinierii i-au recunoscut şi reţinut pe tineri după o ciudăţenie fizică a unuia dintre hoţi, surprinsă de camerele de supraveghere. Românul avea dinţii canini retezaţi. Carabinierii din Bergamo au reţinut şi ei, miercuri, doi români. Aceştia obiş­nu­iau să fure, pe bucăţi, biciclete. Au fost prinşi când "operau" la trei biciclete, în zona gării din localitate.

Sustragerea unui cadavru – de asta vor trebui să răspundă doi români acuzaţi că au furat dintr-un cimitir o urnă funerară în care se afla cenuşa unui italian. Cei doi au fost surprinşi de camerele de supraveghere din cimitirul Settimo Torinese(Torino). În baraca în care locuiau românii, carabinierii au descoperit mai multe mărfuri furate, dar nu şi urna, pe care probabil hoţii reuşiseră deja să o comercializeze. Cenuşa aparţinea unui italian decedat luna trecută, la Paris. Carabinerii din Gallarate au arestat la sfârşitul săptămânii trecute doi români cu numeroase antecedente penale, sub acuzaţia că au furat mai multe lozuri "răzuieşti şi câştigi" dintr-un bar din Sabato. Valoarea lozurilor furate este de 2.400 de euro.

La Bari, doi români au fost arestaţi după ce au fost văzuţi furând încălţăminte dintr-un centru comercial din oraş. Hoţii au încercat să scape fugind în mulţimea aflată la cumpărături şi au lovit un italian de 70 de ani care a căzut şi s-a rănit. Românii vor fi cercetaţi şi pentru vătămare corporală.

I-A DAT DE GOL CÂINELE
"Banda cu capacul de canalizare", autoare, în ultimele săptămâni, a trei spargeri, în localitatea La Spezia (Liguria), a fost prinsă de carabinierii italieni. Grupul era format din doi bărbaţi de 18, respectiv 19 ani, şi o femeie de 19 ani, toţi români. Ei au furat dintr-un magazin de computere, dintr-unul de îmbrăcăminte şi unul de bijuterii, folosind aceeaşi metodă: spărgeau noaptea geamurile cu ajutorul unui capac de canalizare.
Potrivit presei italiene, urma hoţilor a fost luată după un... câine. Investigatorii au observat că înaintea tuturor sparge­rilor, pe camerele de supraveghere apărea de fiecare dată un tânăr care-şi plimbă câinele. Mergând pe această pistă poliţiştii au descoperit la domiciliul românilor şi patrupedul, şi o bună parte din mărfurile furate.

Românii, originali la ciordit

CEHIA
4 decembrie 2008. Poliţia din Praga caută şapte membri ai unei bande de hoţi din România, după ce a arestat, în august, alţi şase suspecţi, care au fost puşi sub acuzare şi riscă pedepse de până la opt ani de închisoare, potrivit Mediafax Cehia. Ei operau în două sectoare din Praga, printre bunurile furate fiind descoperite de poliţia cehă aparatură electronică şi bijuterii.

BELGIA
7 noiembrie 2008. Cinci bărbaţi din România, suspectaţi de comiterea a 70 de furturi din maşini, locuinţe, service-uri, au fost arestaţi în Bruges, potrivit site-ului Poliţiei federale belgiene.

IRLANDA
20 octombrie 2008. Doi români, bărbat şi femeie, care încercau să fure bani din bancomate în oraşul Dundalk (nord-estul Irlandei) cu ajutorul unor dispozitive de citit datele de pe carduri, au fost prinşi, după o urmărire cum nu vezi în România, de mai mulţi cetăţeni irlandezi, indignaţi şi hotărâţi să prindă hoţii. Bărbatul, Crăciun Covaci, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat rapid la 18 luni de închisoare. Insistenţele tânărului nu l-au înduplecat pe judecător, acesta nefiind impresionat de faptul că românul are trei copii în România.

GERMANIA
27 mai 2008. Hoţi români îmbrăcaţi în haine de lux. Ziarul Koelnische Rundschau scria că "pe străzile comerciale ale oraşului Köln umblă un nou tip de tâlhari din România, mai greu de deosebit de clienţii normali prin faptul că sunt bine îmbrăcaţi şi îngrijiţi, poliţia îndemnând din acest motiv la vigilenţă maximă". Strada comercială Hohe Strasse, staţiile de metrou arhipline şi centrele comercia­le unde oamenii îşi lasă neglijenţi genţile prin cabinele de schimb sau rucsacurile în care borsetele cu bani sunt puse în buzunarul extern reprezintă pentru hoţii din România tot atâtea ocazii de a se că­pă­tui, mai nota ziarul din Köln. La acel mo­ment, conform statisticilor oficiale din Spania şi Italia, românii se aflau, alături de albanezi, în topul infracţio­nalităţii, metodele acestora în ale ciorditului devenind pe zi ce trece din ce în ce mai originale.

AUSTRIA
Poliţia austriacă a arestat o bandă de spărgători români, autori ai unor furturi cu valoare totală estimată la 300.000 de euro, informează APA. Membrii bandei sunt tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 36 de ani.

ELVEŢIA
14 iunie 2008. Poliţia elveţiană a reţinut, la Zürich, 11 hoţi români. Aceştia aşteptau momentul propice, jefuindu-i pe suporterii echipelor de fotbal într-un tramvai care circula între gara din oraş şi stadionul Letzigrund, arenă ce a găzduit partidele României cu Franţa şi Italia, de la Euro-2008.

SPANIA.
28 octombrie 2008. Cinci femei şi şapte bărbaţi de naţionalitate română au fost reţinuţi în localitatea IBI, fiind acuzaţi că în luna octombrie au furat aproximativ 200 de articole din magazine, potrivit Mediafax. În locuinţele lor poliţia spa­niolă a găsit şi opt minori care erau trimişi de părinţii lor să cerşească.

×
Subiecte în articol: special romania romani politia furat