x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Program pentru creșterea natalității în România. Cu ce sumă sunt „încurajate” tinerele să devină mame

Program pentru creșterea natalității în România. Cu ce sumă sunt „încurajate” tinerele să devină mame

de Monica Cosac    |    04 Dec 2024   •   09:00
Program pentru creșterea natalității în România. Cu ce sumă sunt „încurajate” tinerele să devină mame

Începând de anul viitor, femeile care aduc pe lume un copil vor putea primi de la stat un sprijin financiar în valoare de 10.000 lei, printr-un nou program social derulat prin Ministerul Familiei, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului.

Practic, în fiecare an, până la 45.000 de tinere cu vârste între 20 și 30 de ani vor putea beneficia de această sumă, oferită sub formă de voucher, scopul principal al programului fiind stimularea natalității în România și încurajarea femeilor, fie că sunt singure sau într-un cuplu, să devină mame.

Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse a lansat recent un proiect de hotărâre privind implementarea „Programului social de interes național de susținere a mamelor pentru creșterea natalității”. 

Amânarea maternității, una dintre cauzele scăderii natalității

Țara noastră se confruntă, în prezent, cu un declin demografic accentuat, caracterizat de o scădere a natalității și cu o populație care îmbătrânește rapid. „Rata natalității din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, iar rata fertilității din 2022 a fost estimată la 1,71 copii per femeie, sub pragul necesar de 2,1 copii pentru stabilitatea populației pe termen lung (Eurostat, 2023). În lipsa unor măsuri concrete, aceste tendințe vor continua să exercite presiuni semnificative asupra sistemului de pensii și al serviciilor sociale, limitând capacitatea economică a țării pe viitor”, spun reprezentanții Ministerului Familiei, precizând că una dintre cauzele scăderii natalității este amânarea maternității. 

„Un aspect important în această problemă este creșterea vârstei la care femeile devin mame. În 2022, vârsta medie la prima naștere în România a fost de 27 ani, în creștere comparativ cu anii precedenți. Acest trend de amânare a maternității este influențat de factori socio-economici importanți, cum ar fi instabilitatea economică, dificultățile în accesul la locuințe și servicii de sprijin pentru copii, dar și dorința de dezvoltare profesională a femeilor. Conform analizelor sociologice, mulți tineri ezită să-și întemeieze familii din cauza nesiguranței economice și a costurilor ridicate de trai. Aceste provocări afectează în mod direct deciziile femeilor de a avea copii, amplificând declinul natalității”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. 

În contextul scăderii demografice, un astfel de program, care se adresează femeilor tinere, este absolut necesar, consideră autorii, stimularea natalității reprezentând „o măsură urgentă pentru a preveni efectele unei populații îmbătrânite asupra sistemului de pensii și a economiei”.

90 de milioane de euro, anual

Prin urmare, proiectul de HG prevede că, începând cu anul 2025, până la 45.000 de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, care au devenit mame, vor putea primi susținere financiară, ce „constă în acordarea unui voucher digital, în valoare de 10.000 lei”, pentru „achiziționarea, pe teritoriul României, a alimentelor, produselor de igienă și echipamentelor necesare nou-născuților”.

Acest voucher va fi dat în ordinea cronologică a depunerii dosarelor declarate eligibile, iar beneficiarele sunt „mamele singure sau mamele care provin dintr-un cuplu, căsătorit sau necăsătorit, cu sau fără copii și care dau naștere unui nou-născut viu în perioada de derulare a Programului”.

O altă condiție este ca cel puțin unul dintre membri cuplului sau mama singură să fie cetăţean român şi să aibă domiciliul în România, iar veniturile nu trebuie să depășească 8.000 lei net/familie/lună.

„Beneficiarele pot solicita sprijinul financiar o singură dată, în maximum 3 luni de la nașterea copilului”, conform documentului, și nu pot aplica, în acelaşi an, atât la programul derulat de Ministerul Familiei, cât şi la alt program cu acelaşi scop, finanţat din fonduri publice, derulat la nivel local sau central.

Programul social de interes naţional de susţinere a mamelor pentru creşterea natalităţii „reprezintă o oportunitate de a încuraja femeile să devină mame”, iar implementarea acestuia „răspunde nevoii urgente de măsuri de sprijin pronatalitate, ajutând familiile să gestioneze mai bine tranziția spre viața de părinte și contribuind astfel la inversarea tendinței negative a natalității”, precizează Ministerul Familiei. 

Programul va fi finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, iar costurile pentru implementarea acestuia sunt estimate la 450 de milioane de lei (circa 90 de milioane de euro) pe an. 

În 2023, s-au născut puțin peste 150.000 de copii 

Dacă în primul an după revoluție, în România s-au născut aproape 315.000 de copii, în numai trei decenii, numărul s-a înjumătățit. 

Conform datelor Institutului Național de Statistică, citate de Ministerul Familiei, „în anul 2023 s-a înregistrat un număr de 155.418 nou-născuți, din care 89.081 mame sunt generatoare de venit (salariate, patroni, lucrător pe cont propriu în activităţi neagricole, lucrător pe cont propriu în agricultură), restul fiind șomeri, casnice, pensionari, alte situații. Un număr de 80.994 nou-născuți au mame cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 ani. Dintre acestea, 60.032 au fost născuţi-vii cu control prenatal efectuat”.

Implementarea Programului, spun autorii proiectului, va avea efecte pozitive atât la nivel demografic, cât și social: „Se așteaptă o creștere a natalității în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Totodată, prin reducerea poverii financiare asupra familiilor la început de drum, programul va sprijini tinerii părinți să își asigure resursele necesare pentru creșterea nou-născutului, având un impact pozitiv asupra calității vieții și stabilității familiale”. 

 

×
Subiecte în articol: program natalitate tinere