x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Angajarea doctorilor, doar prin concursuri naționale. Transparență și competiție corectă, în locul angajărilor pe pile

Angajarea doctorilor, doar prin concursuri naționale. Transparență și competiție corectă, în locul angajărilor pe pile

de Monica Cosac    |    06 Feb 2024   •   08:00
Angajarea doctorilor, doar prin concursuri naționale. Transparență și competiție corectă, în locul angajărilor pe pile

După ce, luna trecută, au fost deblocate peste șapte mii de posturi din sistemul de sănătate, câțiva parlamentari vor să instituie un nou mecanism pentru ocuparea locurilor vacante în cadrul spitalelor de stat.

Concret, în fiecare an, Ministerul Sănătății va organiza două sesiuni de concurs naţional pentru ocuparea posturilor de medici, atât pentru spitalele din rețeaua proprie, cât și pentru unitățile medicale aflate în „curtea” altor ministere și instituții, potrivit unui proiect de lege pus, zilele trecute, pe masa senatorilor. Modificările propuse permit, de asemenea, și ocuparea temporară a posturilor vacante de medici, până la organizarea unui nou concurs, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit.

La jumătatea lunii ianuarie, Guvernul a aprobat deblocarea angajărilor pentru 7.603 posturi în domeniul sănătății și al asistenței sociale, în contextul în care acestea erau blocate de Executiv din vara anului trecut. Problema este că, în prezent, nu există nicio centralizare, iar posturile vacante sunt scoase la concurs de fiecare spital în parte. Practic, după 5 ani de pregătire într-un spital de stat, medicii care termină rezidențiatul devin liber profesioniști și trebuie să înceapă să caute pe cont propriu să se angajeze. De multe ori, asta înseamnă că mii de medici tineri încep să caute pe site-urile a sute de spitale publice unde și ce posturi sunt libere. 

Unele spitale nici nu publică posturile disponibile

„Procesul actual de căutare a unui loc de muncă pentru un medic proaspăt absolvent al rezidenţiatului implică un efort considerabil și o administrare fragmentată. Aceștia se văd nevoiţi să consulte multiple site-uri ale spitalelor pentru a găsi anunțurile de concursuri, să se deplaseze în diverse locații pentru depunerea dosarelor și să se confrunte cu programări concurente sau consecutive ale concursurilor. Această procedură complicată nu doar adaugă stres şi incertitudine, dar poate afecta și eficiența în atragerea şi reţinerea tinerilor medici în sistemul de sănătate. (...) De asemenea, se constată că unele spitale nu publică deloc posturile disponibile pentru concurs, ceea ce adaugă o altă dimensiune de opacitate şi incertitudine în procesul de recrutare. Acest lucru nu doar creează dificultăți pentru medicii în căutarea unui loc de muncă, dar poate afecta şi transparența și echitatea în accesul la profesie”, explică, în expunerea de motive, inițiatorii unuia dintre primele proiecte de lege înregistrate pentru dezbatere la Senat, în prima sesiune parlamentară din acest an. 

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii Sănătății, astfel încât să fie instituit un mecanism clar pentru ocuparea posturilor vacante de medici în cadrul spitalelor de stat, „cu accent pe transparență și competiție corectă”.

Mai exact, organizarea unor concursuri la nivel național pentru ocuparea posturilor de medic vacante. 

Două sesiuni, în fiecare an

„Ministerul Sănătăţii organizează anual, prin excepţie de la art. 30 din Codul muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2063, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, două sesiuni de concurs naţional pentru ocuparea posturilor vacante de medici aparţinând unităţilor sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii, precum şi aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie. Posturile rămase vacante după o sesiune de concurs se pot ocupa temporar, în condiţiile legii, până la următoarea sesiune de concurs”, stipulează proiectul legislativ inițiat de trei deputați USR - Diana Stoica, Diana-Anda Buzoianu și Adrian Wiener - și susținut de alți patru colegi de partid. 

Prin organizarea unui concurs național pentru ocuparea posturilor de medic vacante în rețeaua de spitale de stat, în două sesiuni, inițiativa legislativă va crea „oportunități echitabile pentru medicii rezidenți sau pentru cei care doresc să-și schimbe locul de muncă. Un cadru clar și accesibil de recrutare prin concursuri elimină subiectivismul din procesul de selecție și pasivitatea managementului spitalicesc, promovând principiile meritocrației în domeniul medical”, spun inițiatorii legii, precizând că noul mecanism ar obliga toate unitățile sanitare publice să pună la dispoziție posturile vacante prin intermediul concursurilor naționale. 

Mai mult, documentul permite ocuparea temporară a posturilor vacante: „Astfel, se asigură continuitatea serviciilor medicale, iar perioadele în care aceste posturi rămân neocupate sunt reduse semnificativ”.

Concursul național pentru ocuparea posturilor vacante „trebuia să fie o consecință logică a succesului examenului național pentru promovarea rezidențiatului, care s-a dovedit a fi un instrument esenţial în evaluarea corectă a medicilor”, consideră cei trei deputați.

 

„Adoptarea acestei legi ar institui un cadru care să oblige toate unitățile sanitare publice să pună la dispoziție posturile vacante prin intermediul concursurilor naționale, contribuind astfel la eliminarea disparităților și asigurarea unui proces de recrutare echitabil şi transparent în întregul sistem public de sănătate”, subliniază inițiatorii proiectului. 

 

Sindicaliști: Ar preveni favoritismul și corupția în angajările din Sănătate

Promedica - Sindicatul medicilor, farmaciștilor, chimiștilor și biologilor din România - a cerut Ministerului Sănătății, încă de acum două săptămâni, să publice pe site-ul instituției toate posturile vacante din sistemul sanitar și să organizeze un concurs național centralizat pentru ocuparea acestora. 

„Într-o eră dominată de digitalizare, este inacceptabil ca personalul medico-sanitar (medici, farmaciști, biologi, biochimiști, kinetoterapeuți, asistenți medicali, personal auxiliar sanitar) și personalul TESA, interesați de oportunitățile de angajare, să fie nevoiți să se deplaseze la fiecare Direcție de Sănătate Publică (DSP) sau chiar la nivelul fiecărui spital din județele lor pentru a obține informații despre posturile disponibile. Această lipsă de transparență nu numai că îngreunează procesul de angajare, dar limitează și accesul la informații esențiale pentru profesioniștii din domeniul sănătății”, au transmis sindicaliștii de la Promedica. 

În apelul transmis Ministerului Sănătății, aceștia au insistat, de asemenea, să se organizeze un concurs centralizat și transparent pentru ocuparea celor 7.603 posturi recent deblocate, pentru a preveni favoritismele și corupția în angajările din sistemul de sănătate: „Experiențele trecute și realitățile curente din sistemul sanitar românesc subliniază importanța unui asemenea proces pentru a preveni practicile de favoritism și corupție în angajări”.

×
Subiecte în articol: proiect lege concurs post spitale