x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Internetul și televiziunea, declarate utilități publice (proiect)

Internetul și televiziunea, declarate utilități publice (proiect)

de Monica Cosac    |    01 Noi 2023   •   07:40
Internetul și televiziunea, declarate utilități publice (proiect)

Atât serviciile de internet, cât și cele de televiziune ar putea fi trecute pe lista activităților care asigură satisfacerea nevoilor esenţiale ale colectivităţilor locale, alături de servicii precum: alimentarea cu apă, canalizare sau iluminat public, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament. Dacă legea va fi adoptată, oamenii vor putea obține subvenții și ajutoare de la autoritățile locale pentru aceste servicii. De asemenea, în caz de război, spre exemplu, sau alte situații de urgență, internetul nu va putea fi tăiat.  

 

Propunerea legislativă, pusă pe masa senatorilor la începutul acestei săptămâni de fostul șef al USR Galați Andrei Postică, în prezent senator neafiliat, vizează modificarea și completarea Legii nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice. 

În prezent, există cazuri în care, în anumite zone, „locuinţele colective (blocuri) nu au acces la servicii de internet, ceea ce împiedică telemunca”, explică inițiatorul legii, subiniind, totodată, în expunerea de motive, că „libertatea muncii este garantată prin Constituţie, iar dreptul la muncă nu poate fi îngrădit” de acest neajuns.
Prin urmare, senatorul ex-USR propune ca atât serviciile de internet, cât și cele de televiziune să devină utilități publice. 

Satisfac nevoile esenţiale ale comunității

Conform legislației actuale, serviciile comunitare de utilități publice sunt definite ca totalitatea activităților de utilitate și interes public general, desfășurate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor sau județelor sub conducerea, coordonarea și responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în scopul satisfacerii nevoilor sociale esențiale ale comunităților locale, prin care se asigură următoarele utilități: 

  • alimentarea cu apă; 

  • canalizarea şi epurarea apelor uzate; 

  • procesarea apelor uzate din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale printr-un serviciu public inteligent alternativ;

  • colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale; 

  • alimentarea cu energie termică în sistem centralizat; 

  • salubrizarea localităţilor;

  • iluminatul public; 

  • alimentarea cu gaze naturale; 

  • transportul public local de călători.

Școala online, colacul de salvare în pandemie

Inițiatorul legii motivează necesitatea modificărilor propuse amintind importanţa deosebită pe care au avut-o în timpul pandemiei de COVID-19 şi o au în continuare serviciile de internet, atât în rândul elevilor și studenţilor, cât şi a angajaţilor, pentru a putea desfăşura diverse activităţi în mediul online, de la distanţă.

 „Pandemia COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra tuturor nivelurilor de educaţie şi învăţare din întreaga lume. La începutul lunii aprilie 2020, închiderea şcolilor în cele 194 de ţări a afectat circa 1,6 miliarde de elevi la nivelurile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, reprezentând 90% din totalul elevilor încadraţi în sistemul de învăţământ. Învăţarea online a devenit un adevărat colac de salvare pentru învăţământ, întrucât instituţiile tindeau să minimizeze posibilitatea transmiterii comunitare a virusului. Ţările care au recurs la alternativele de învăţare online au obţinut succese de diferite niveluri, în conformitate cu capacităţile lor.

De asemenea, pandemia a avut impact şi asupra locurilor de muncă. La începutul pandemiei, multe întreprinderi au fost obligate să-şi lase angajaţii să lucreze de acasă”, spune parlamentarul în expunerea de motive, precizând că, deși restricţiile au fost însă eliminate în toată Europa, un număr mare de angajaţi au ales să-şi continue activitatea în regim hibrid sau telemuncă.

Anumiți operatori vor avea monopol

Statutul de serviciu de utilități publice are însă mai multe implicații. Spre exemplu, tarife practicate de operatorii de internet vor fi avizate de autoritățile de reglementare competente, iar primăriile vor putea atribui contractul pentru serviciile de internet mai multor operatori care furnizează astfel de servicii, dar și unuia singur, având în vedere că, în cazul serviciilor de utilități publice „regimul de funcționare poate avea caracteristici de monopol”. 

Practic, pe o arie delimitată, serviciile de internet și televiziune vor putea fi furnizate numai de un singur operator, iar firmele mai mici care oferă astfel de servicii vor dispărea. 

De asemenea, administrațiile locale vor putea da bani de la buget pentru dezvoltarea rețelei de internet și televiziune prin cablu (până la ușa beneficiarului) și vor putea acorda subvenții și ajutoare pentru aceste servicii.

 

Nu va putea fi tăiat internetul 

Permanenţa şi continuitatea sunt caracteristici inerente ale serviciilor publice locale, deoarece trebuie să răspundă unei nevoi esenţiale care trebuie satisfăcută fără întrerupere. Principiul continuităţii presupune ca indiferent de situaţia normală sau de urgenţă în care se găseşte serviciul, furnizarea acestuia trebuie să se facă în mod continuu, în funcţie de necesităţile colectivităţii. Prin urmare, în caz de război, spre exemplu, internetul nu va putea fi tăiat, așa cum s-a întâmplat în alte țări.   

×