x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Promisiunea de a fi...

Promisiunea de a fi...

de Roxana Vintila    |    08 Mar 2008   •   00:00
Promisiunea de a fi...

Femeia este mister. Este frumoasă, sensibilă şi puternică. Femeia este mamă, prietenă, soţie… Este echilibru, bucurie, speranţă. Este "cel mai frumos lucru pe care l-a lăsat Dumnezeu pe pământ", este "sarea pământului şi dulceaţa vieţii"…

Femeia este mister. Este frumoasă, sensibilă şi puternică. Femeia este mamă, prietenă, soţie… Este echilibru, bucurie, speranţă. Este "cel mai frumos lucru pe care l-a lăsat Dumnezeu pe pământ", este "sarea pământului şi dulceaţa vieţii"…


În luna în care ne trezim la viaţă, când orice bucheţel de ghiocei ne aduce un surâs sincer, în luna care anunţă primăvara, în luna dedicată femeii, Florin Chilian se destăinuie: "Femeia reprezintă echilibrul, este acea aşteptare a echilibrului, este idealul spre care tindem fiecare dintre noi, bărbaţii, şi idealul care ţine de perfecţiune. Nu ştiu dacă asta pune automat în domeniul utopiei existenţa voastră! Practic, dacă ar fi să decodific măcar prima strofă din «Zece», prezenţa unei femei lângă noi este mai importantă decât lumina ochilor. Voi rămâneţi ca o promisiune de a fi... Femeia este motorul lumii pentru mine. Vorbeam despre idealul perfecţiunii ducându-mă cu gândul la vechii greci şi la povestea cu sfera. Sunt foarte multe sentimente amestecate pe care ar fi foarte greu să le rosteşti în cuvinte. Altfel, cel mai explicit este textul de la «Zece», care închide cele zece porunci, căutând-o pe a unsprezecea. De 8 Martie le urez, în primul rând, «La mulţi ani!» şi mi-aş dori ca femeile să fie mai prezente în expunerea vieţii noastre sociale. Ar trebui să fie mai prezent universul de feminitate în vieţile noastre, ale tuturor; măcar pentru că sunt mai frumoase decât noi, măcar ăsta de ar fi ultimul motiv!".


ZECE. În final, cadoul, urarea, dragostea şi câte alte sentimente care izvorăsc din sufletul lui Florin Chilian sună exact aşa: "Zece întâmplări ciudate şi-o minune/Te-au adus în casă, zece/Zece pictori se tot miră/Cât eşti de frumoasă/Zece zile trec absurde, nu ştiu, nu ştiu cum, nu ştiu pe unde, nu ştiu/Zece vieţi de-aş sta cu tine/Tot ar fi puţine/Două stele paralele/Stele, lacrimi înnodate şi/Lumina de la ele/Pentru tine toate/Patru prinţi cu trei castele/Ape, lanţuri fermecate şi/Tot cerul peste ele/Pentru tine toate/Şapte zâne, toate bune/licurici… speranţe-n noapte şi/Piticii din poveste/Pentru tine toate/Nouă magi în faptul serii/O potcoavă sus departe şi/Comorile din suflet/Pentru tine toate".


DULCEAŢA VIEŢII. Dincolo de politică şi de tot ceea ce înseamnă o viaţă dedicată acesteia, domnul Petre Roman ne-a permis pentru câteva minute să descoperim o altă latură a sufletului său, acceptând cu bucurie să vorbească despre ceea ce reprezintă femeia pentru domnia sa: "Aş începe cu un fel de definiţie, o caracterizare pe care o fac de mai multă vreme femeii: pentru mine, femeia este sarea pământului şi dulceaţa vieţii. Am avut întotdeauna sentimentul acesta faţă de femei. Prin instinctul de conservare extraordinar, prin intuiţia pe care o are, prin tenacitate, femeia este cea care ţine societatea, ţine baza în familie şi, pe de altă parte, este bucuria, dulceaţa vieţii pentru bărbaţi şi pentru copii. Femeile, spre deosebire de bărbaţi, au mai multe de făcut, pentru că ele au profesia lor, dar sunt mame neapărat, sunt soţii, sunt gospodine. Au cam trei meserii pe cap: cea proprie, cea de mamă şi cea de soţie. Asta cred că ne obligă la o atenţie foarte specială pentru tot ceea ce înseamnă o femeie. Iar 8 Martie este un prilej de a recunoaşte toate aceste lucruri şi de a-i oferi admiraţia noastră. Le doresc să aibă parte de cât mai mult timp pentru ele, pentru frumuseţea lor, pentru bucuriile lor. Le fac această urare fiindcă ele sunt de obicei generoase".

"Şi între noi mai e un pas! Mă atragi/Mă respingi/Te alinţi şi mă iubeşti/Şi femeie, şi copil,/Aşa cum eşti... Imposibil să nu-l recunoaşteţi măcar din aceste splendide versuri! Spui Ştefan Iordache şi te gândeşti că va face cea mai frumoasă declaraţie de dragoste dedicată femeii: "Femeia înseamnă mamă, înseamnă iubită, înseamnă copilă, înseamnă matcă, în general. Este uzina care fabrică oameni, măcar pe asta să nu o vindem şi să o respectăm, pentru că fabrică români. Este un monument al naturii, cel mai frumos lucru pe care l-a lăsat Dumnezeu pe pământ. În luna martie, de obicei nu le fac urări femeilor, le ofer flori, ghiocei, mărţişor, le sărut pe frunte sau pe mână, în funcţie de caz. Pe soţia mea o sărut şi pe frunte, şi pe mână. Şi mai ales încerc să le respect cât mai mult".
 

×
Subiecte în articol: ediţie specială femeia