Apoi au început să apară dovezi ale altor posibile „erori” publicate în MO care elimină totalmente transparența decizională din cadrul conducerii Colegiului, dar și dreptul de participare a observatorilor la numărătoarea voturilor, atunci când sunt aleși membrii conducerii. Unii dintre șefii din județe au început să arate cu degetul către cei care se pregătesc să cumpere terenuri cu banii dentiștilor care cotizează la bugetul CMSR.
După ce conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a stabilit, „din pix” competențe valabile doar pentru unii dintre dentiștii care până acum aveau drept de liberă practică, specialiștii din acest domeniu au început pregătirile pentru a-i demite pe cei care au luat decizii abuziv. Joia trecută, CMSR a transmis către membri un document în care arată că au fost doar „erori de transcriere” și vinovați ar fi cei de la Monitorul Oficial.
Ministerul Sănătății - care nu a luat în considerare mesajele transmise de dentiștii protestatari - a luat în considerare solicitarea transmisă de CMSR, pregătindu-se de măsuri urgente pentru a remedia „erorile de transcriere” din textele celor două decizii ale Colegiului, publicate în MO, după ce s-a constatat că lipsesc unele competențe din cadrul specializărilor stomatologice votate și aprobate de CMSR.
„În data de 5 iulie, Ministerul Sănătății a fost informat printr-o sesizare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România asupra faptului că în textele a două decizii privind aprobarea unor competențe medicale transmise spre publicare în MO s-au strecurat mai multe greșeli de transcriere. Mai exact, din textele Deciziei nr. 4/2CN/2023 (aprobă competențele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitate Stomatologie generală) și ale Deciziei nr. 5/2CN/2022 (aprobă competențele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară) lipsesc o parte dintre competențele votate și aprobate în ședința Consiliului național al CMSR din data de 19 aprilie a.c.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Din același comunicat și din solicitarea transmisă Ministerului Sănătății de către CMSR aflăm că „Omisiunea a fost sesizată de către Biroul executiv național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, imediat după publicarea celor două decizii în Monitorul Oficial”, deși de atunci, până pe 5 iunie, era scandal în presă și în Parlament și erau lansate petiții pentru demiterea conducerii CMSR.
„Pe 29 iunie, Biroul executiv al CMSR a convocat o ședință a Consiliului național al CMSR cu scopul de a remedia regretabila situație. Ca măsură, Biroul executiv național al CMSR a înaintat către Consiliului național al CMSR propunerea de a abroga cele două decizii amintite. În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului național al CMSR vor fi supuse la vot măsurile propuse de Biroul executiv național al CMSR pentru a remedia urgent situația generată de eroarea de transcriere”, sunt lămuririle aduse de conducerea Colegiului, deși se cunoștea intenția medicilor de a organiza o acțiune de protest, vineri, pe 7 iulie, în fața sediului CMSR din Capitală. Nu au fost mulți protestatari, aceștia nefiind nici sindicaliști, nici bugetari, ci medici care au cabinete proprii în mai multe locuri din țară, dar mulți sunt în continuare hotărâți să-și dea jos conducerea și să revină la principii democratice.
Doar conducerea numără voturile
Dr. Titus Osz, vicepreședinte al Colegiului Satu Mare, a semnalat o serie de nereguli în totală opoziție cu principiile democratice care ar trebui să stea la baza funcționării acestei asociații profesionale. Acesta le-a transmis colegilor din toată țara că în cadrul ședinței din data de 19 mai 2023 s-au luat și alte decizii care ar trebui să se abroge integral, în cel mai scurt timp - fără a fi prezentate ca „erori de transcriere”, deși au fost publicate în MO.
Actuala conducere a CMSR și-a mai exercitat o dată autoritatea de tip dictatorial, introducând în Regulamentul electoral, punctul 5 din Articolul 59: „La procesul de numărare a voturilor este interzisă participarea altor persoane, în afara membrilor comisiilor electorale și, dacă este cazul, a reprezentantului Comisiei Electorale Centrale”. „Adică BEX alege CE și doar ei au voie în sală, la numărarea voturilor, atât în teritoriu, cât și central”, explică dr. Titus Osz.
Teren de 1,3 milioane de euro
Acesta a mai arătat că în mai s-a decis, la nivel de conducere a CMSR, achiziționarea unui teren în valoare de 1,3 milioane de euro, cu banii din contul Colegiului - unde acum există doar un milion de euro, dar s-au luat în calcul și banii care vor intra de la medici anul viitor. Decizia ar fi fost luată fără vreo consultare cu membrii și fără o expertiză imobiliară, mai arată vicepreședintele filialei de la Satu Mare.
Despre deciziile luate în cadrul ședinței din 19 mai, acesta mai spune că s-a folosit de foarte multe ori cuvântul „transparență”, deși toate sunt diametral opuse față de acest principiu democratic. „A fost prima ședință în care nu au arătat, comparativ, vechea lege pe o coloană și noua lege, evidențiind cu roșu ce este schimbat, pe alta coloană”, a mai explicat medicul, pentru Jurnalul. Cum stomatologii care participă la aceste ședințe nu sunt nici juriști, nici parlamentari sau consilieri parlamentari, astfel încât să fie obișnuiți cu modificările textelor legislative, prin eliminarea prezentării textelor în paralel poate trece neobservată orice schimbare, ceea ce ar putea explica „erorile” care au apărut, ulterior, în Monitorul Oficial.