x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Proteste - Fierbere in Belarus

Proteste - Fierbere in Belarus

de Catalin Pruteanu    |    Roxana Roseti    |    26 Mar 2006   •   00:00
Proteste - Fierbere in Belarus

Situatia din Belarus a devenit ieri exploziva, dupa ce Aleksandr Milinkevici, liderul opozitiei, a proclamat, in fata a circa 7.000 de persoane, crearea unei miscari pentru eliberarea tarii.

Ieri dimineata, fortele de ordine blocasera Piata Octombrie, locul unde opozitia belarusa convocase initial o manifestatie, dar protestatarii s-au adunat in parcul Ianka Kupala, unde Milinkevici a cerut organizarea miscarii de eliberare.

Dupa ce, in noaptea de joi spre vineri, politistii au distrus corturile opozantilor, aflate in Piata Octombrie, ieri, sute de oameni au pornit, sub conducerea candidatului la presedintie Aleksandr Kozulin, spre centrul de detentie Okrestino din capitala Belarusului, acolo unde au fost inchisi vineri de catre fortele de ordine cativa opozanti ai regimului lui Aleksandr Lukasenko.

APEL. Se pare ca marsul spre inchisoarea Okrestino a fost declansat in urma apelului lui Aleksandr Kozulin, care a cerut sustinere pentru persoanele incarcerate. Ulterior, Kozulin a fost retinut de politie pe o strada din Minsk.

Manifestatia din parcul Ianka Kupala s-a incheiat in jurul orei locale 16:00, demonstrantii dispersandu-se in liniste si fara ca fortele de ordine belaruse sa intervina. In schimb, fortele de ordine au respins cele cateva sute de protestatari care se indreptau spre centrul de detentie din Minsk. Dupa incheierea demonstratiei, masina in care se afla cel de-al doilea lider al opozitiei, Aleksandr Milinkevici, a fost oprita de politie, fortele de ordine confiscand echipamentele de sonorizare si retinandu-l pe purtatorul de cuvant al lui Milinkevici. Aflat la comisariatul central din Minsk, Aleksandr Milinkevici a declarat pentru AFP ca incearca sa obtina eliberarea purtatorului de cuvant si a calificat drept "o provocare" actiunile aliatului sau Aleksandr Kozulin, care le-a cerut protestatarilor sa se indrepte spre inchisoarea Okrestino. "Am incercat sa-l conving sa renunte. Cand actionam pasnic, suntem puternici", a declarat Milinkevici.

×
Subiecte în articol: eveniment aleks