x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Provocand timpul

Provocand timpul

12 Dec 2004   •   00:00

AUDEMARS PIGUET
In ciuda infiltrarii tehnologiei in fiecare cotlon al vietilor noastre, Audemars Piguet ramane tributara minutioasei pasiuni pentru manufactura mecanismelor complicate.
ANDREEA HIRICA

Un mecanism complicat poate avea si 600 de piese gazduite minutios in carcasa, spre a surprinde secunda perfecta
Pentru a aranja intalnirea a doi oameni care sa aiba aceeasi indrazneala de a reinventa permanent perceptia timpului, iti trebuie o coincidenta providentiala. Este ceea ce s-a intamplat cu Jules-Louis Audemars si Edward-Auguste Piguet, descendenti ai unor familii cu traditie in Vallee de Joux. Istoria orologeriei elvetiene nu poate nici macar estima numarul firmelor de orologerie intemeiate de-a lungul secolelor. Multe au disparut fara urma in timpul perioadelor de criza ce au zguduit din cand in cand industria, altele nu au reusit sa se salveze decat vanzand unor straini. Mare parte dintre prestigioasele marci de traditie nu mai au, asadar, nimic in comun cu cei care le-au dat numele. La Audemars Piguet insa, fiecare produs intruchipeaza calitatile de exceptie ale celor doi inventatori. Puterea stransei legaturi dintre produs si numele familiilor transcende catre responsabilitatea aproape mistica pentru calitate; de aici vine prestigiul renumitelor creatii ale casei de orologerie din Vallee de Joux.

Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
Jules-Louis Audemars
Edward-Auguste Piguet

INVENTATORII. Jules-Louis Audemars si Edward-Auguste Piguet se cunosteau din copilarie; lucrand impreuna o perioada de vreme, visau amandoi sa inceteze livrarea catre alte firme, ca sa manufactureze si sa comercializeze singuri ceasurile complicate pe care si le imaginau. Asocierea lor dateaza din 1875; in documentul semnat in fata notarului, munca personala si seriozitatea fiecaruia dintre cei doi parteneri au fost stipulate ca bunuri intangibile ale companiei. Jules Audemars era directorul tehnic, iar Edward Piguet director comercial. Aceasta formula a functionat atat de bine, incat se mentine si astazi: responsabilitatea pentru problemele tehnice este atribuita unui membru Audemars, in timp ce partea comerciala apartine unui Piguet.

La inceput, ceasurile erau semnate precum isi dorea clientul, numele firmei figurand undeva in fundal; cu siguranta multi posesori de ceasuri de buzunar Audemars Piguet nu stiu provenienta pretioasei lor piese. Dupa moartea parintilor fondatori, tinerii Piguet si Audemars au ramas sa le continue visul. In 1931, in plina criza economica, Louis Audemars sugereaza orientarea si catre ceasuri mai ieftine pentru a se sustine financiar. Edward Piguet se opune acestei idei, motivand ca in privinta excelentei, ei nu trebuie sa faca rabat. Nu mai tarziu de anul 1889, tanara companie face o demonstratie spectaculoasa a curajului de a provoca timpul sa se supuna mainii umane: prezinta in premiera mondiala, la Paris, ceasul de buzunar "Grand Complication", care aduce pentru Audemars Piguet distinctie si recunoastere si este perceput, pana in ziua de astazi, drept unul dintre cele mai bune produse ale companiei. Pe langa afisajul orelor, al minutelor si al secundelor, aceasta creatie extrem de luxoasa propunea si un minute repeater, calendar perpetuu si cronograf. La fel de complicate sunt ceasurile de mana Audemars Piguet: mecanisme cu minute repeater extraplate sau foarte mici, avand calendar perpetuu si cronograf.

In 1987, conducerea companiei a fost preluata de Stephen Urguhart si Henri Meylan (el insusi fiu de ceasornicar din Vallee de Joux). Cat despre bordul director, acesta este prezidat acum de Jasmine Audemars, cea de-a patra spita a familiei pline de har din valea inventatorilor.

TRADITIA FAMILIEI PIGUET
Familia Piguet este una dintre cele mai vechi din Vallee de Joux si s-a numarat printre primii emigranti stabiliti aici, in 1264. Piguetii erau fermieri: isi petreceau timpul, in lungile ierni, prelucrand metalul. Edward Piguet devine insa un aristocrat al orologeriei; asa ajunge sa lucreze cu Jules Audemars, pe care il cunostea din copilarie. Discutiile lor, de cate ori se intalneau, ajungeau la pasiunea comuna: inventarea mecanismelor complicate.

JULES LOUIS AUDEMARS
Copil fiind, Jules Audemars era acaparat de mecanismele complicate pentru ceasuri; visa sa inventeze si el astfel de piese ale viitorului si ii facea placere sa-si ajute tatal la mesterirea lor. Dupa ce studiaza orologeria asa cum cerea traditia, la maestrii din regiune, isi incepe munca de finisor. Considerati aristocrati ai orologeriei, finisorii erau raspunzatori de operatiunile vitale, cum ar fi balansul ceasului cu cronograf, calendar si minute repeater. In 1875 isi organizeaza propriul atelier in ferma parinteasca; asa ajunge sa-l angajeze pe Edward-Auguste Piguet.

PERFORMANTE MINUTIOASE
1891 - cel mai mic minute repeater din lume, 18 mm diametru. 1946 - cel mai subtire mecanism dintr-un ceas de mana din lume, calibru 2003, 1.64 mm grosime. 1967 - cel mai subtire ceas automatic cu greutatea oscilanta din aur, calibru 2120, 2.45 mm grosime. 1972 - Royal Oak, primul ceas sport din gama de lux, realizat in otel. 11 tipuri diferite de mecanisme tourbillon. 1882 - ceas de buzunar cu minute repeater, calendar perpetuu si cronograf; 2000 - premiera mondiala: ceasul Jules Audemars, calendar perpetuu, ecuatia timpului. 2001 - Inovatorul Metropolis, indicand simultan timpul pe 24 de fusuri orare in locul fazelor lunii.
×
Subiecte în articol: special piguet audemars