x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puterea Maslului

Puterea Maslului

de Luminita Ciobanu    |    14 Noi 2007   •   00:00
Puterea Maslului
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Ca să se vindece de bolile trupeşti, orice om merge la medic. Dar pentru suflet unde căutăm leac? Suferinţele sufletului sunt tratate prin credinţa in Dumnezeu.
Ca să se vindece de bolile trupeşti, orice om merge la medic. Dar pentru suflet unde căutăm leac? Suferinţele sufletului sunt tratate prin credinţa in Dumnezeu.

Taina Sfăntului Maslu sau Ungerea Bolnavilor a fost instituită de Măntuitorul Iisus Hristos, care inainte de Inălţare i-a trimis pe Apostoli să propovăduiască Evanghelia şi le-a spus: "Mergeţi in toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura. (...) Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: in numele Meu vor izgoni demoni, in limbi noi vor grăi, şerpi vor lua in mănă şi de vor bea ceva de moarte nu-i va vătăma; peste bolnavi işi vor pune măinile şi se vor face sănătoşi" (Marcu 16, 15-18). Sfinţii Apostoli au săvărşit adesea această Taină. Şi-au pus măinile peste cei bolnavi, ungăndu-i cu untdelemn şi vindecăndu-i de bolile şi de suferinţele lor. Aşadar, din vremea aceea, prin puterea harului preoţiei care s-a transmis peste veacuri, Taina Sfăntului Maslu se săvărşeşte neincetat in Biserica lui Hristos de către preoţi.


ŞAPTE. "După vechea tradiţie a Bisericii Ortodoxe Romăne, Taina Sfăntului Maslu trebuie săvărşită de şapte preoţi. Numărul de şapte este un număr sfănt in Scriptură. El inchipuie cele şapte daruri ale Duhului Sfănt. La nevoie, dacă nu sunt şapte preoţi, Taina Sfăntului Maslu se poate face şi de doi preoţi, dar in nici un caz de un singur preot", aflăm de la părintele Marian Sărbu de la Biserica "Apostol" din Bucureşti.


VINDECARE. Sfăntul Maslu se poate face in biserică sau in casa creştinului. Harul Sfăntului Maslu ajută la vindecarea parţială sau integrală a suferinţelor trupeşti, precum şi la iertarea păcatelor: "Rugăciunea credinţei va măntui pe cel bolnav şi Domnul il va ridica şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui" (Iacob 5, 15). Astfel, Taina Sfăntului Maslu intăreşte credinţa in Dumnezeu şi nădejdea măntuirii, aduce pace şi smerenie in inimă, pregăteşte sufletul pentru marea călătorie spre cer şi primirea Sfintei Impărtăşanii, alungă frica de moarte, ii uneşte şi-i impacă pe credincioşi prin Harul Duhului Sfănt. De aceea, Sfăntul Maslu se ţine săptămănal pentru cei bolnavi in zilele de post. In cazul unor grele suferinţe, cănd există primejdie de moarte, Sfăntul Maslu se poate savărşi in orice zi, ori de căte ori este nevoie, in casele celor bolnavi.


CREDINŢÃ.... Nu trebuie să uităm de cele mai multe vindecări infăptuite de insuşi Fiul lui Dumnezeu, căt a stat pe pămănt, pe care le găsim in cuprinsul Sfintei Evanghelii. Domnul Iisus Hristos ii vindeca pe cei bolnavi care-i cereau aceasta cu credinţă. Este şi cazul celor doi orbi care strigau şi cereau vindecare, iar Iisus i-a intrebat: "Credeţi că pot să fac Eu aceasta?". "Da, Doamne!", au răspuns ei. "După credinţa voastră fie vouă, le-a zis Domnul" (Matei 9,
28-29). Şi au fost vindecaţi. Datorită credinţei sale, bolnavul de lepră a fost curăţit. Apropiindu-se de Iisus, I s-a inchinat zicănd: "Doamne, dacă voieşti, poţi să mă curăţeşti". Şi Iisus, intinzănd măna, S-a atins de el, zicănd: "Voiesc, curăţeşte-te". şi indată s-a curăţit lepra lui (Matei 8, 23). Credinţa in Domnul l-a măntuit şi pe orbul din naştere. "Prin atingerea cu măna de ochii celui orb din naştere şi prin ungerea cu tina şi spălare, l-a vindecat de intunericul orbirii." (Ioan 9, 2-7).


RUGÃ...CIUNE. Timpul cel mai potrivit pentru săvărşirea Sfăntului Maslu este in perioada posturilor de peste an, dar şi in zilele de miercuri şi de vineri de peste an. Pentru săvărşirea acestei Sfinte Taine este nevoie de un vas cu grău sau cu făină, un alt vas cu untdelemn, şapte lumănări şi şapte beţişoare de busuioc infăşurate in vată. Slujba constă intr-o rugăciune pentru sfinţirea untdelemnului, rostită de fiecare preot in parte: "Doamne, Care cu mila şi cu indurările Tale tămăduieşti zdrobirile sufletelor şi ale trupurilor noastre, Insuţi, Stăpăne, sfinteşte untdelemnul acesta, ca să fie celor ce se vor unge din el spre tămăduire şi spre izbăvirea de toată patima şi intinăciunea trupului şi a sufletului şi de toată răutatea. Ca şi intru aceasta să se preaslăvească preasfănt numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfăntului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin". Apoi se dă citire din cartea Apostol şi din Sfănta Evanghelie, de asemenea in şapte lecturi. După fiecare dintre citirile din aceste sfinte cărţi se fac rugăciuni stăruitoare către Dumnezeu, pentru vindecarea celui bolnav, care este uns mai apoi cu untdelemn sfinţit, tot de şapte ori.


PUTERE VINDECÃ...TOARE. "Sfăntul Maslu se poate face nu numai celor bolnavi trupeşte, ci oricărui creştin care doreşte să se vindece de bolile sufleteşti ale păcatelor", adaugă părintele Marian Sărbu. Untdelemnul sfinţit este pătruns de lucrarea darurilor Duhului Sfănt şi de putere vindecătoare atăt pentru bolile trupului, căt şi pentru suferinţele sufletului. Untdelemnul, căt şi făina sfinţite in timpul Maslului nu se aruncă şi nu se folosesc in scopuri necuviincioase. Credincioşii fac din ele o păine pe care o dau bolnavului să o mănănce sau fac prescuri pe care le duc la biserică. De asemenea, untdelemnul mai poate fi pus in candelă, acasă sau la biserică.


MINUNI. Nu trebuie să uităm că prin credinţă putem indepărta orice rău, dar numai prin credinţa adevărată. Iar rugăciunea este cea care ne apropie de Dumnezeu. Insuşi Fiul Domnului ne-a invăţat să ne rugăm şi să cerem ajutor divin atunci cănd avem nevoie, dar şi in fiecare zi, fără să avem vreo trebuinţă. Sfinţii Apostoli i-au urmat indemnul şi prin credinţă i-au invăţat pe oameni să devină credincioşi. După Sfinţii Apostoli, credinţa s-a dovedit vindecătoare şi atunci cănd prin rugăciunile preoţilor mulţi bolnavi au plecat acasă, de la biserică, sănătoşi. Credinţa lor ii măntuise. "Este cineva bolnav intre voi? Să cheme preoţii Bisericii să se roage pentru el, ungăndu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va măntui pe cel bolnav şi Domnul il va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui." (Iacov, cap. 5, vers. 14-15).


LEAC. "Pentru vindecarea de anumite boli ale trupului, creştinii au insă datoria să consulte şi medicul. Pentru că şi pe medic l-a binecuvăntat Dumnezeu ca să slujească şi să-i vindece pe oameni de bolile lor, iar medicamentele sunt făcute din lucrurile din natura inconjurătoare, pe care Dumnezeu a creat-o. Sfănta Scriptură ne invaţă că, pentru vindecarea de boli, omul trebuie să impletească rugăciunea cu consultarea medicului: «Fiule! In boala ta, nu fii nebăgător de seamă, ci te roagă Domnului şi El te va tămădui. Dar cinsteşte şi pe doctor, că şi pe el l-a făcut Domnul, şi să nu se depărteze de la tine, că şi de el ai trebuinţă» (Inţelepciunea lui Iisus Sirah 38, 9, 12)", incheie părintele Marian Sărbu.


Nu trebuie uitat faptul că, pentru a ne vindeca trupeşte, trebuie ca sufletul să fie mai intăi vindecat. Pentru aceasta, pe lăngă slujba Sfăntului Maslu este necesară spovedania, adică mărturisirea cu multă sinceritate a păcatelor şi, acolo unde preotul dă binecuvăntarea, impărtăşirea cu Sfintele Taine (trupul şi săngele Dumnului). Este nevoie de multă stăruinţă in rugăciune, de viaţă curată şi mai ales de răbdare, prin care este incercată trăinicia credinţei noastre in Dumnezeu, Cel care ingăduie boala şi dăruieşte sănătatea.


● Ritualuri şi semne din popor ● Odihnă in post ● Rostul şi inţelesul Sfintei Liturghii ● Zilele de post şi sărbătorile ● Maica şi Pruncul in iconografie ● Aşteptarea lui Mesia ● Să dovedim că merităm numele de bun creştin ● Marii sfinţi postitori ● Postirea omului modernÂ


×