Dezvaluirile Jurnalului National din dosarul "Rachete cancerigene la secret" i-au determinat pe politicienii din Olanda sa adreseze o interpelare Guvernului de la Haga. La Bucuresti, nici o reactie.
In timp ce nici unul dintre oficialii sau politicienii romani nu sunt interesati de soarta militarilor romani care vor deservi rachetele HAWK cumparate din Olanda, dezvaluirile Jurnalului National in dosarul "Rachete cancerigene la secret" agita apele in Parlamentul olandez. In urma articolelor noastre in care demonstram ca un reprezentant guvernamental olandez si-a mintit propriii parlamentari referitor la achizitia de rachete HAWK de catre Romania, politicienii olandezi au adresat o interpelare secretarului de stat al Apararii. Krista van Velzen, parlamentarul olandez care se interesa la inceputul anului daca autoritatile romane au fost informate de suspiciunile care planeaza asupra rachetelor in Olanda isi continua "cruciada", adresand o noua transa de intrebari oficialilor olandezi. SECRET. Jurnalul National v-a prezentat timp de mai multe numere suspiciunile care planeaza in Olanda asupra sistemelor de aparare antiaeriana HAWK, achizitionate la sfarsitul lui 2004 de catre Romania, chiar intre tururile de scrutin ale alegerilor. Am trimis o lista de intrebari atat Ministerului roman al Apararii, cat si Ministerului olandez al Apararii. Raspunsurile primite au fost extrem de laconice. Ministerul olandez al Apararii descria destul de amanuntit sistemele, dar ocolea atat intrebarile referitoare la cazurile de imbolnavire, cat si daca au informat, asa cum sustineau, autoritatile romane despre aceste cazuri. Si arunca pisica in ograda Ministerului roman: "Intrebarile privind procedura de achizitie si negocierile trebuie adresate Ministerului roman al Apararii". Minister roman care afirma ca "in cadrul acordului guvernamental dintre Romania si Olanda privind achizitia de sisteme HAWK, a fost hotarata confidentialitatea acordului". Si recunoaste cu seninatate ca "nu a fost informat de partea olandeza despre plangerile depuse impotriva Ministerului Apararii al Olandei de militarii care au deservit aceste sisteme privind imbolnavirea lor de cancer si alte boli". NEPASARE LA BUCURESTI. Dar nici nu isi face nici o problema in acest sens. Dupa acest raspuns, era de asteptat sa fie solicitate in mod public informatii suplimentare de la omologii olandezi. Nici vorba insa de asa ceva. Ministerul Apararii este mult mai preocupat sa tina bine secretizat numele persoanelor care au negociat si semnat contractul: "La negocierea acordului a participat Comisia de evaluare a Ministerului Apararii Nationale, numita in acest sens de catre autoritatea contractanta". Se pare ca secretarul de stat Cees van der Knaap avea dreptate atunci cand afirma in fata Parlamentului olandez: "Romanii sunt incantati si noi suntem de asemenea multumiti ca le-am vandut". Cu marea diferenta ca el nu ii avea in vedere pe militarii romani care vor lucra efectiv pe aceste sisteme, ci pe oficialii care au semnat acest contract.INTERES. Krista van Velzen, parlamentarul olandez, mai preocupata de soarta soldatilor romani decat oficialii de la Bucuresti
|
Citește pe Antena3.ro
"COMOARA". Rachetele HAWK, considerate de oficialii de la Haga sisteme excelente, dar pe care nu le-ar primi inapoi |
DILEME
|
Toate detaliile operatiunilor referitoare la tranzactia dintre Romania si Olanda sunt invaluite in ceata. Nici macar data semnarii contractului nu este sigura. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Fortelor Aeriene olandeze, contractul a fost semnat la 6 decembrie 2004. Insa raportul anual al aceluiasi minister, dat publicitatii la 18 mai 2005, avanseaza data de 18 noiembrie 2004. Aceeasi neclaritate persista si la locul unde ar fi amplasate in acest moment rachetele. Potrivit raportului anual, transferul rachetelor a avut loc in aprilie 2005, prin urmare, rachetele sunt deja in Romania. Pe de alta parte, Janeâs Defence, o prestigioasa revista de profil, preciza ca rachetele vor ajunge in Romania in aceasta luna.
|