Au castigat impreuna. Acum conduc separat. Edilii PNL si PD si-au pier-dut jumatate de mandat razboindu-se intre ei.
|
PEDISTII VERSUS PENELISTII. Au fost o echipa, au castigat
impreuna alegerile,
insa orgoliile si ambitiile personale si-au spus cuvantul |
Au castigat impreuna, vor sa fie judecati separat. Edilii PNL si PD au pierdut jumatate din mandat certandu-se intre ei, in timp ce in Bucuresti nu au facut mai nimic. Acum se pregatesc sa "deconteze" insuccesele pe spinarea celorlalti, tot asa cum, in campania trecuta, Basescu si PSD isi aruncau vina unul altuia.
La aproape jumatate de mandat al Aliantei D.A, Administratia bucuresteana risca sa traiasca din nou spasmele incrancenatei perioade Basescu vs PSD. In 2004, actualul presedinte a cerut sa fie ales pentru a-si putea duce la indeplinire proiectele blocate timp de patru ani de PSD, dar nu oricum, ci dandu-i-se si consiliul, si primarii de
sector. Bucurestenii i-au dat. Si crezare, si voturi, si consilieri, si primari. Toate ingredientele deci pentru ca reprezentantii Aliantei sa isi vada de treaba in liniste. De cum s-au vazut instalati in birourile din primarii, edilii au spart degraba linistea, inlocuind razboiul Basescu - PSD cu unul PNL - PD. La Capitala, Videanu nu colaboreaza cu Orban, la sectoare primarii PNL se razboiesc pe capete cu viceprimarii PD si viceversa. Rezultatul? Dupa un an si jumatate de mandat portocaliu, in Bucuresti nu s-a facut mai nimic. Iar de data asta nu PSD mai poate fi acuzat de blocaj, ci propriile orgolii sau incompetente ale echipei D.A.
DISPUTE. In lipsa lui Traian Basescu, mutat la Cotroceni, PNL si PD fac cu succes opozitie unul fata de celalalt: proiectele unuia sunt blocate in consiliu de celalalt, la alta primarie nu se dau salariile pentru ca primarul nu se intelege cu viceprimarul. Cum sa mai mire atunci ca viziunile lor politice despre cum ar trebui sa arate Bucurestiul sau cum ar trebui el condus sunt diferite? Dupa cea mai recenta disputa, cea legata de impartirea banilor intre primari, ruptura este certa: cele doua partide se pregatesc de urmatoarea campanie in care sa justifice separat bucuresteanului fiecare ce a facut, ce atributii a avut, ce bani a avut si, fireste, cat de vinovat este celalalt partid ca nu s-a facut ce nu s-a facut.
Banii bucurestenilor - marul discordiei
|
Divergentele dintre liberali si democrati, mai ascunse, mai pe fata, de la alegeri incoace au explodat in presa o data cu modificarile pe care PD, prin primarul Adriean Videanu (foto) si ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a dorit sa le aduca prin noua reforma administrativa. Potrivit textului plecat de la MAI, primarii de sector pierdeau statutul de ordonatori principali de credite, bugetul Bucurestiului consolidandu-se la Primaria Capitalei, care urma sa administreze acesti bani. In prezent, municipalitatii ii revine doar 35% din fonduri, restul fiind la mana sectoarelor. Primarul general Adriean Videanu explica nevoia unui buget unic din dorinta de a creste gradul de indatorare a Capitalei. "89% din buget este oricum decis prin lege. Noi vorbim despre 11% pentru echilibrare. Pentru investitii. Daca acum putem imprumuta de la organismele internationale doar trei miliarde de euro, o data cu consolidarea bugetului am putea creste aceasta suma la cel putin zece miliarde de euro. Consolidarea bugetului este singura modalitate de dezvoltare a Bucurestiului. Va dau un exemplu: strazile. Daca am luat un credit sa fac 1.180 de strazi, ele sunt ale Bucurestiului, nu? Sunt si ale sectoarelor. Numai ca le platesc din banii Primariei Capitalei, nu din ai sectoarelor, in conditiile in care cea mai mare parte din buget e la ele, nu la mine", se plange Videanu.
PACE COMPROMISA. Edilul-sef nu a reusit sa ii convinga insa si pe liberali de avantajele unui buget unic. Convinsi ca Videanu vrea sa le ia puterea, penelistii au amenintat sa respinga in Parlament pachetul lui Blaga, iar primarul a cedat. "Am fost de acord ca regula nu poate fi schimbata in timpul jocului. Ideea insa ramane si va trebui aplicata din 2008." Iritat de cearta cu liberalii, Videanu este hotarat insa sa le explice bucurestenilor ce poate sa faca pentru ei avand la dispozitie doar 35% din buget, care sunt atributiile lui si care ale edililor de sector. "Mi-as dori ca bucuresteanul sa inteleaga foarte bine aceasta delimitare. Daca primarii de sector vor finantare, vor sa fie ordonatori principali de credite, atunci trebuie sa preia si responsabilitatile. Pentru ca legea de acum decide in favoarea primarului de sector. Daca eu am candidat cu un porgram si Vanghelie in sectorul lui a castigat cu alt program, programul cui se aplica? Potrivit legii, cel al primarului de sector. Atunci sa raspunda." De aceea, Videanu are in plan modificarea sistemului administrativ astfel incat rolul primarilor de sector sa fie redus in viitor la acela al unor directori propusi chiar de el.
|
REFUZ PNL. Capii liberali ai Bucurestiului nici nu au vrut sa auda de varianta lui Videanu. "In pachetul de legi discutat in Alianta, aceste prevederi nu existau. Ele au fost introduse ulterior de Videanu si de Blaga. Nu putem fi de acord, pentru ca e nefireasca varianta bugetului unic. Primarii de sector au fost alesi prin vot direct, au atributii care nu pot fi modificate acum. Viziunea centralizata a mai fost in mana primarului general in perioada lui Halaicu si s-au vazut rezultatele", spune viceprimarul general Ludovic Orban (foto).
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, crede ca Primaria Capitalei nici nu ar fi in stare sa cheltuiasca atatia bani. "Ideea cu bugetul unic a fost o prostie, pentru ca, dupa parerea mea, nu exista o capacitate administrativa care sa gestioneze o suma atat de mare. Modul in care functioneaza Capitala poate fi imbunatatit prin descentralizare, si nu prin centralizare. Sunt activitati care ar trebui descentralizate, spre exemplu, AFI (n.r. - Administratia Fondului
Imobiliar). Cine vrea buget unic practic doreste sa aiba controlul tuturor investitiilor, lucru aproape imposibil de facut", afirma Chiliman. El mai spune ca, in varianta bugetului unic, Primaria Capitalei nu poate sa tina cont de proiectele vitale pentru sectoare. Daca banii sunt controlati de Consiliul General, atunci proiectele de sector nu mai sunt prioritare, pe primul loc trecand cele ale primarului general. "Lucrurile trebuie tratate cu foarte mare intelepciune. Pe cetateanul din Vatra Noua nu-l intereseaza linia de metrou Otopeni, ci asfaltarea strazilor cu pamant. Trebuie sa existe o ordine prioritara", spune acesta.
STAPAN PE SECTOARE. Pana la sfarsitul acestui an, liberalii si democratii ar trebui sa elaboreze promisa lege a Bucurestiului. Viziunile lor sunt si aici insa diametral opuse. Primarul genereal le-a pus pe masa liberalilor o modificare majora a sistemului de vot in Bucuresti pentru a nu se mai bate cap in cap proiectele sectoarelor cu acelea ale Capitalei. "Nu poti sa alegi prin vot direct si pe primarul general, si pe primarii de sector. Ori alegi pe primarii de sector prin vot direct, iar pe primarul general prin vointa Consiliului General, ori alegi pe primarul general prin vot direct, iar pe primarii de sector ii numeste Consiliul la propunerea primarului general", suna propunerea acestuia. Videanu sustine insa varianta in care primarii de sector vor fi numiti de consiliu, la propunerea primarului general, ca echipa a acestuia. "Adica sa fie niste directorasi prin Primarie?! Primarii de sector trebuie alesi de cetateni, iar separatia Capitala - sectoare e functionala, nu trebuie modificat sistemul doar pentru ca in perioada 2000-2004 niste oameni nu s-au inteles", protesteaza Orban.
"Constanta are 500.000 de locuitori. De ce nu facem sectoare si acolo?", insista Videanu.
PUTERE. Pedistii merg mai departe cu forta pe care vor sa o dea primarului general, astfel incat, inca de anul trecut, la reuniunea alesilor locali de la Brasov au pus la cale modificari legislative prin care primarul ales sa aiba asigurata automat si majoritatea in consiliu. Intr-o prima varianta, dupa victoria primarului, consiliul ar fi format 51% din consilierii partidului reprezentat de primar, iar restul, de 49%, sa se imparta intre celelalte partide, in functie de rezultatele obtinute in scrutin. In cea de-a doua varianta, primarul candideaza cu o lista de sustinatori care vor obtine 33% din locurile din consiliu, restul, de 66%, impartindu-se intre partide, inclusiv cel din partea caruia a candidat primarul. In felul acesta el are sanse sa obtina tot peste 50% din consiliu.
METROPOLA. Nici in privinta largirii Bucurestiului, prin cuprinderea zonelor periferice in asa-numita zona metropolitana, liberalii si democratii nu cad de acord. Aici PNL are un
proiect prin care Zona Metropolitana sa aiba un Consiliu General, format din 61 de consilieri, un primar general, in subordinea caruia sa functioneze un corp de consilieri si doi viceprimari, precum si un prefect, nu guvernator, ca in versiunea PSD, numit de Guvern. Centrul Metropolitan Bucuresti ar fi format din sase sectoare, cu rang de oras, iar Zona Premetropolitana ar cuprinde orasele si comunele limitrofe, care sa aiba insa un primar si doar un viceprimar.
Primarul general, Adriean Videanu, a determinat respingerea pentru moment a proiectului initiat de PNL. "Vom angaja un consultant pe zona Metropolitana si vom supune proiectul dezbaterii publice", a spus Videanu.
CENTRALIZARE
"Consolidarea bugetului este singura modalitate de dezvoltare a Bucurestiului, pe proiecte mari. Acum ma imprumut, fac 1.180 de strazi, care sunt si ale sectoarelor, nu doar ale mele, dar le platesc eu" -
Adriean Videanu, primarul general
DESCENTRALIZARE
"Nu putem fi de acord. Varianta bugetului unic e nefireasca. Viziunea centralizata a mai fost in mana primarului
general in perioada lui Halaicu si s-au vazut rezultatele" -
Ludovic Orban,
viceprimar general
DELIMITARE
|
Pentru a fi bine inteles de bucuresteni, Adriean Videanu a tinut ieri sa precizeze intr-o conferinta de presa ca atributiile pe care le are in calitate de primar general sunt limitate. "Din 5.400 de strazi, doar 340 sunt in administrarea primarului general. Mai am RADET, RATB, institutiile de cultura, parcurile. As vrea ca pe viitor sa fiu judecat si evaluat pe baza responsabilitatilor pe care le am. In momentul de fata, responsabilitatile mele sunt limitate", s-a delimitat Videanu de activitatea sectoarelor. El si-a sustinut apoi teza legata de nevoia intaririi pozitiei primarului general, prin consolidarea bugetului la Primaria Capitalei, dar si prin transformarea primarilor de sector in adjuncti ai edilului-sef.
|
Edilii de sector se cearta, angajatii nu-si iau banii
|
ESEC. Adrian Inimaroiu nu se poate lauda decat cu faptul ca si-a pierdut pana si sefia organizatiei PNL de sector. El risca sa nu mai aiba sustinerea partidului |
Daca la Capitala Videanu si Orban au reusit sa-si mai pudreze nasul ca sa mascheze urmele contrelor, la sectoare, alesii PNL si PD se lupta pe fata. In doua dintre aceste sectoare, activitatea primariei este ca si paralizata. In alte doua, "cuplurile" s-au mai armonizat. Iar in celelalte doua au scapat: conduce PSD.
SECTORUL 1. Primarul Andrei Chiliman (PNL) nu s-a inteles din prima cu viceprimarul Mihai Bazgan (PD). Cei doi au cazut la pace intr-un final, lasandu-l pe Chiliman sa se dueleze doar cu Primaria Capitalei. "Cu primarul general comunic bine, insa nu pot spune acelasi lucru despre unii directori din Primaria Capitalei, care nu inteleg ca au niste atributii. De multe ori forteaza peste limita legii. Exista blocaje. Sunt situatii delicate, dar fie se ajunge la un compromis, fie unul trebuie sa cedeze. Ca intr-o casnicie, nu trebuie sa ne aruncam cratitele in cap. Sunt chestiuni de orgolii, ambitii personale. Chiar daca exista pareri contrare, n-o sa le vedeti in presa. Avem punctele noastre de vedere. Daca nu ne intelegem pe o anumita treapta, apelam la etajul superior din partid", recunoaste Chiliman.
SECTORUL 2. Primarul Neculai Ontanu este de la PSD, iar viceprimarul Aurel Cristea - PRM. Alianta face opozitie.
SECTORUL 3. Primarul Liviu Negoita (PD) se lauda ca are o relatie buna cu viceprimarul PNL Victor Tartacuta. In felul asta, sectorul 3 mai spala imaginea aliatilor in Bucuresti.
SECTORUL 4. Si are ce spala, pentru ca la Primaria Sectorului 4, bunaoara, e dezastru. Dupa ce timp de un an s-a razboit cu viceprimarul PD, Radu Silaghi, primarul PNL, Adrian Inimaroiu, nu mai este sustinut acum nici macar de propriul partid. El a fost schimbat de la sefia filialei PNL de sector si avertizat ca, daca in sase luni nu se pune pe treaba, i se va retrage sprijinul politic. Cu un consiliu ostil, lui Inimaroiu nu i-ar mai ramane decat sa demisioneze.
Ultimatumul nu pare sa-l impresioneze prea mult pe primar, aflat acum in concediu. De altfel, vacantele si un dosar penal in care e acuzat de abuz in serviciu sunt singurele care l-au facut celebru pe Inimaroiu. Asta-vara, in plin scandal, liberalul se distra de minune in Delta, raportand presei telefonic ca se afla la serviciu muncind de zor. Cat a muncit insa se contabilizeaza usor: cinci strazi asfaltate, in timp ce la Sectorul 3 sunt 150, zero parcuri, zero spatii verzi intre blocuri etc. Despre locuinte sociale, proiecte de urbanism, piete moderne nici nu poate fi vorba.
Individul se tine tantos. Conform Legii 215, daca tot pleaca in vacante atat de des, ar trebui sa-si delege atributiile viceprimarului, fie el si de la PD. Silaghi are insa control doar peste starea civila, parcuri, igiena si resurse umane. Ca atare, pentru ca Inimaroiu nu lasa drept de semnatura, cei care sufera sunt subalternii sai, care nu si-au primit salariile la timp.
Si ca separarea "puterii" sa fie totala, edilii de la 4 si-au facut si birouri de presa separate, ca nu cumva sa se impiedice unul de altul la raportat presei "succesele" primariei.
SECTORUL 5. Primarul, "care este" Marian Vanghelie (PSD), se mai intalneste din cand in cand pe holuri cu viceprimarul PNL, Marcel Bera. Cat despre linistea din sanul Aliantei, ea este deplina. Liberalii nici nu ar avea cu cine sa se certe, pentru ca din grupul democratilor nu a mai ramas nimic. S-a dizolvat. In razboi cu Calin Catalin Chirita, pedistii au migrat catre PSD si PNL.
SCUZA
"Nu am facut nimic, pentru ca nu am avut bani. Bugetul era deja alocat proiectelor fostei guvernari. Acum am facut un imprumut la BCR de 400 de miliarde si am bani pentru proiectele mele" -
Adrian Inimaroiu,
primarul Sectorului 4
EXPLICATII
"Ca intr-o casnicie, nu trebuie sa ne aruncam cratitele in cap. Sunt chestiuni de ambitii personale. Chiar daca exista pareri contrare,
n-o sa le vedeti in presa. Daca nu ne intelegem apelam la etajul
superior din partid" -
Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1
UN POTERAS LA DOI VICEPRIMARI
|
In compensare cu Sectorul 4, la 6, circul este asigurat de PD, nu de PNL. Personajul-cheie - viceprimarul Constantin Patica (foto). Lider vechi de filiala la PD, acesta a reusit sa obtina fotoliul de viceprimar, promitand partidului ca pleaca de la sefia organizatiei si ca lasa locul altuia mai tanar. Vazandu-se in functie, Patica a uitat ce a promis, iar partidul a actionat: la scurta vreme dupa alegeri, PD a incercat sa il demita pe "pensionar", asa cum e poreclit viceprimarul din pricina viziunii sale "inguste" si a lentorii in actiune. Consilierii locali s-au intrunit, au votat, l-au ales viceprimar pe Stefan Preda. Patica a dat in judecata consiliul si, pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile, ramane in functie. Tot in functie ramane insa si Preda, ales de consiliu.
|
Cu un viceprimar ales si altul in functie, primarul Cristian Poteras (foto) (PNL) se vede in situatia de a se ruga sase luni de PD pentru a putea demara un imprumut pentru asfaltarea strazilor. De fiecare data cand proiectul a ajuns in consiliu, oamenii lui Patica ieseau de la vot.
Pedistul se agata de lege si nu cedeaza sub nici o forma scaunul de viceprimar: "Eu voi ramane viceprimarul Sectorului 6 pana cand instanta isi va spune cuvantul. Acum am mai inceput sa colaborez cu primarul Poteras. Am obtinut chiar si drept de semnatura. In rest ne intelegem cum se intelege si Alianta", spune ironic Patica.
Pedistii par sa fi gasit totusi leacul pentru oaia lor neagra. In februarie-martie au loc alegeri la filiala de sector, unde lui Patica i se pregatesc contracandidati "forte". In plan figureaza fie ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, fie Gheorghe Udriste, director in Primaria Capitalei. Fara organizatie, Patica va fi lipsit de putere si in primarie.
|