După ce a făcut-o pe acţionarul majoritar fără să scoată vreun ban din buzunar, Fathi Taher, aflat încă în străinătate, spune că după ce se va vedea cu Copos "va discuta pentru ultima oară despre Rapid". DNA îl investighează pentru "fals în declaraţii" privind sediul Griro.
Fathi Taher face obiectul unei plângeri penale formulate zilele trecute de acţionarii unei firme din Bucureşti şi adresate DNA. Iordanianul este acuzat de fals în declaraţii, infracţiune prevăzută de art. 292 din Codul Penal şi pedepsită cu închisoarea de la trei luni la doi ani.În plângerea depusă la data de 6 noiembrie şi înregistrată la DNA cu nr. 10342/4073/2008, acţionarii firmei Chema Project îl acuză pe Taher, precum şi pe asociaţii iordanianului din conducerea societăţii Griro-Bucureşti, că “numiţii, cu vinovăţie, cunoscând dispoziţiile legii penale, au făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului, pentru a obţine foloase materiale pentru societate şi, implicit, pentru ei, în calitate de acţionari majoritari ai societăţii SC Griro SA. Astfel, aceştia, în faţa Notariatelor Publice «Anca Andreea Nistoreanu» şi «Georgeta Enciu», precum şi a instituţiei ANCPI – Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 1 Bucureşti, au declarat faptul că imobilul din Calea Griviţei nr. 355, Sector 1 Bucureşti, este liber de orice sarcini şi nu face obiectul nici unui litigiu aflat pe rolurile instanţelor judecătoreşti, deşi cunoşteau că situaţia juridică a acestui imobil este alta”.
EXISTĂ HOTĂRĂRE DE
GUVERN
Taher declară că imobilul din Calea Griviţei nr. 355, unde îşi
are sediul şi SC Griro SA, “este lipsit de orice sarcini” şi “nu face obiectul
nici unui litigiu”. Nimic mai neadevărat, pentru că o parte din clădirea cu
pricina, şi anume trei etaje, cu o suprafaţă utilă de 1.080 mp, precum şi
terenul aferent, de circa 450 mp din curtea imobilului, fac obiectul unui
litigiu care durează de ani de zile şi în care Taher şi Griro au calitatea de pârâţi.
Practic, aceste suprafeţe aparţin, legal, potrivit unei Hotărâri de Guvern şi a
unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, firmei Chema
Project, care, încă de la înfiinţare, îşi are sediul în imobilul respectiv.
Numai că Taher refuză sistematic să aplice cele două acte normative. El nu vrea să
scoată din patrimoniul SC Griro şi să treacă în cel al proprietarului de drept,
firma Chema Project, cele trei etaje şi suprafaţa de teren amintită. Ca urmare,
reprezentanţii firmei Chema Project s-au adresat Justiţiei, procesele s-au ţinut
lanţ, unul dintre ele aflându-se încă în derulare, la Tribunalul Bucureşti –
Secţia a III a Comercială, cu termen de judecată 20 noiembrie a.c.
A DIVIZAT ŞI A VĂNDUT
LUI CONSTANTIN TOMA
Scopul declaraţiilor mincinoase făcute de Taher este acela
de a eluda decizia ICCJ şi HG, care prevăd scoaterea din patrimoniul Griro şi
trecerea în proprietatea SC Chema Project a celor trei etaje şi a terenului
aferent. Metoda folosită: divizarea şi apoi înstrăinarea acestor suprafeţe,
prin trecerea lor în proprietatea altei firme aparţinând unor persoane din
anturajul iordanianului. Astfel, în baza declaraţiilor sale false, Taher a
cerut şi a obţinut un act de dezmembrare, inclusiv a suprafeţelor aflate în
litigiu, apoi a întocmit un antecontract de vânzare-cumpărare, precum şi un
contract de garanţie imobiliară, cu SC Autosig SRL Bucureşti, firmă care este
controlată de Omniasig, unde director este Constantin Toma, preşedintele CA de
la FC Rapid. DNA a transmis plângerea penală formulată împotriva lui Fathi
Taher Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti “spre competentă soluţionare”.
Fathi Taher: “Voi vorbi pentru ultima dată despre Rapid”
Preşedintele CA al FC Rapid, Constantin Toma, a declarat ieri că Alexandru Bunea, Constantin Zotta şi Dragoş Nedelcu au demisionat din funcţiile deţinute în CA, dar a precizat că el nu intenţionează să renunţe la postul ocupat. Marţi seară, el se făcuse de râs postând pe site-ul oficial al clubului o dezminţire referitoare la demisiile celor trei. “Lucrurile s-au schimbat. E adevărat că trei din cei patru membri ai Consiliului de Administraţie al clubului şi-au dat demisiile, domnul Zotta, domnul Bunea şi domnul Nedelcu. Eu nu mi-am dat demisia şi nici nu o să mi-o dau, voi rămâne în continuare preşedintele CA. Adunarea Generală este convocată pentru joi, de la ora 17:00 şi, chiar dacă nu a fost convocată în acest scop, o să discutăm şi problema asta. O să hotărască Adunarea Generală şi situaţia CA. Dacă Adunarea Generală nu renunţă la serviciile mele, eu continuu, pentru că vreau să rămân”, a spus Toma. El a precizat că în Adunarea Generală a SC FC Rapid SA de azi se vor discuta soluţiile pentru redresarea financiară a clubului. “Am discutat cu domnul Copos o soluţie pentru redresarea clubului. Va fi principalul punct pe ordinea de zi a Adunării Generale, aprobarea unor soluţii.” Întrebat dacă se ia în calcul vânzarea unor jucători în pauza competiţională din iarnă, Toma a spus: “Orice e posibil. Cluburile vând jucători pentru a se susţine financiar”. Constantin Toma le-a transmis jucătorilor că va face tot posibilul pentru a rezolva problema salariilor până la sfârşitul acestei săptămâni, mai precis până la ora meciului de la Craiova, cu Universitatea. “Nu am promis nimănui nimic. Dar le-am spus jucătorilor că săptămâna aceasta vom face tot posibilul pentru a rezolva problema salariilor”, a spus Toma.
“CE SĂ FACEM DACĂ NU
SUNTEM PROPRIETARI?”
Fathi Taher este în continuare plecat din ţară.
El a declarat ieri agenţiei NewsIn că ştia de demisiile lui Constantin Toma,
Alexandru Bunea şi Dragoş Nedelcu din Consiliul de Administraţie al clubului
Rapid. “Au discutat în prealabil cu mine şi am fost de acord. E normal să
plece, ce să mai facă acolo, dacă noi nu suntem proprietarii clubului? De
domnul Zotta nu ştiu nimic, dacă şi-a dat demisia sau nu, el nu e în barca
noastră. Probabil s-a supărat şi el din cauza situaţiei de la club”, a spus
Taher. El a precizat că abia vineri va avea o întâlnire decisivă cu George
Copos şi a continuat să pretindă că a investit până acum 8 milioane de euro: “Joi
seară o să mă întorc în ţară, iar vineri o să
mă văd cu domnul Copos pentru a pune lucrurile la punct. După această întâlnire
voi organiza o conferinţă de presă în care voi vorbi pentru ultima dată despre
Rapid. Nu ştiu dacă sunt şanse mai mari să renunţ decât să continuu la Rapid.
Totul depinde de domnul Copos. O să îl rog să menţină acelaşi nivel al investiţiilor
pe care l-am impus eu la Rapid. Deocamdată, eu nu mai pot băga nici un ban
peste cele 8 milioane de euro. Nu îmi mai permite nici legea şi nici eu nu îmi
permit să bag bani într-un sac fără fund”.
Scandaluri marca Taher
Afacerile lui Fathi Taher s-au lăsat de cele mai multe ori cu scandaluri şi cu dosare în instanţă. De fiecare dată însă acestea au fost tergiversate cu complicitatea instituţiilor statului, astfel că iordanianul nu a fost niciodată condamnat. Iată lista cu o parte din cele mai mai importante scandaluri legate de numele lui Fathi Taher, controversatul om de afaceri care voia să conducă Rapidul:
- Dosarul Petromin. Taher a retras dintr-un cont 25 de milioane de dolari, reprezentând prima tranşă plătită de armatorul grec Stelios Katounis pentru preluarea operatorului maritim român. Când privatizarea a “căzut”, Katounis a aflat că banii lui nu mai există;
- Hotelul Marriott. Afacere pentru care statul român a garantat un credit uriaş în acei ani, de peste 100 de milioane de doalari, şi care s-a lăsat cu un dosar penal. Taher ar fi făcut presiuni de genul mafiot pentru a prelua controlul ONT Carpaţi, unul dintre acţionarii hotelului;
- Kandia şi Excelent. Cei doi producători de ciocolată au fost privatizaţi în favoarea lui Taher şi Omar Hayssam, sirianul acuzat de răpirea a trei jurnalişti, care au pus pe butuci fabricile şi apoi le-au vândut;
- Două dintre societăţile anonime ale lui Taher sunt şi acum pe lista AVAS cu datorii către Bancorex, una dintre cele mai mari bănci româneşti din anii ’90 intrată în faliment în urma a numeroase credite neperformante acordate oamenilor politici sau oamenilor de afaceri cu legături politice;
- Parcul Industrial Mija. Consiliul Judeţean Dâmboviţa i-a acordat lui Taher controlul PIM prin cedarea acţiunilor majoritare ale societăţii-administrator. Deşi legea interzice ca administratorul unui parc industrial să aibă şi activitate în cadrul acestuia, Taher a anunţat înfiinţarea unei Universităţi Româno-Americane şi a unui complex turistic la Mija, acţiuni care nu au nici o legătură cu un parc industrial şi care iau în derâdere o altă hotărâre de guvern, aceea prin care terenul de aproximativ 100 de hectare a fost preluat de la Armată.
“Nu îmi stă gândul
acum la cum să îmi iau înapoi banii, ci
la întâlnirea mea cu Copos, în care vreau să rezolvăm situaţia în favoarea Rapidului”
Fathi Taher
Clauzele din contract sunt în favoarea lui George Copos
După cum am relatat şi în ziarul de ieri, cel ce se face vinovat de vidul de la nivelul conducerii executive a FC Rapid este Fathi Taher, cel care nu a respectat clauzele prevăzute în promisiunea de vânzare-cumpărare de acţiuni, încheiată la data de 24.03.2008. Pentru a-şi întări poziţia de potenţial acţionar, iordanianul a insistat în a spune că deţine 80% din club, deşi era vorba de doar 58,86%. Pentru a fi însă şi acţionar, Taher trebuia să plătească până la data de 24.04.2008 suma de 6.275.000 de euro, ceea ce reprezenta jumătate din preţ. A doua rată urma să fie achitată la finalizarea tranzacţiei. Iniţial, potenţialii cumpărători erau Fathi Taher şi SC Griro SA. Ulterior, la 24.03.2008, cumpărătorilor li s-a alăturat şi SC Electroputere SA, firmă controlată tot de Taher. Cu acest prilej s-a împins data primei plăţi până la 24.07.2008. Cumpărătorul avea obligaţia, printre altele, “să asigure sursele/mijloacele de finanţare prevăzute în bugetul pe anul 2008 al Societăţii”.
În contract se stipulează şi trecerea tuturor activelor de la vânzător la cumpărător, ceea ce s-a şi întâmplat. Practic, Copos şi-a îndeplinit toate obligaţiile, mai rămânând să primească banii şi să facă transferul de acţiuni. Acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de azi, iar, între timp, conturile Rapidului s-au golit, jucătorii nefiind plătiţi de o lună şi jumătate! Iar creditele făcute în numele Rapidului au crescut! Mai mult, de soarta echipei s-au ocupat oamenii plantaţi de Taher, şi anume Constantin Toma, Alexandru Bunea şi Dragoş Nedelcu, ultimii demisionari în cursul zilei de marţi. De precizat că în contract nu se face nici o referire la baza de pregătire de la Pro Rapid, dar acest lucru nu putea constitui motiv de neplată a ratelor de către Taher şi asocialţii lui. Oricum, echipa tot acolo îşi efectuează cantonamentele şi în prezent, şi o va face şi în viitor. Mai cu seamă că, în cazul în care va reuşi să vândă, George Copos va continua să rămână acţionar, dar minoritar. E posibil acum ca George Copos să se întoarcă la echipă, să încerce redresarea situaţiei financiare, după care va dori din nou să vândă. Iar diferendul cu Fathi Taher să-l rezolve în instanţă. Doar acolo îşi mai poate recupera banii!