Raportul privind Romania, intocmit de baroana Emma Nicholson, va fi dezbatut azi in Parlamentul European. Legiuitorii de la Strasbourg se vor pronunta maine prin vot asupra acestui document.
Zilele acestea sunt foarte importante pentru aderarea europeana a Romaniei. Raportul intocmit de baroana Emma Nicholson va fi dezbatut azi in Parlamentul European. Legiuitorii de la Strasbourg se vor pronunta maine asupra documentului.IRINA CRISTEA
Strasbourg
Strasbourgul este plinochi de ziaristi straini, sositi in special din Europa Centrala si de Est. Astazi si maine, Parlamentul European (PE) dezbate situatia celor 10 state care vor adera pe 1 mai la Uniunea Europeana (UE). Bulgaria si Romania, pe lista de integrare in 2007, vor fi si ele analizate in detaliu de europarlamentari. Sofia nu asteapta cu prea mari emotii votul PE. Romania insa, da, in contextul in care a fost criticata de raportorul european, baroana Emma Nicholson, si de Comitetul pentru Afaceri Externe al PE si amenintata la un moment dat chiar si cu suspendarea negocierilor.
SAMANTA. Scandalul a inceput in ianuarie, dupa ce Emma Nicholson a prezentat in Comitetul pentru Afaceri Externe proiectul de raport privind progresele Romaniei. Deputatul european Arie Oostlander cere in aceeasi zi, pe 21 ianuarie, suspendarea negocierilor de aderare cu Romania, pe motiv ca este cel mai slab candidat si ca nu indeplineste criteriile politice. Nicholson difuzeaza apoi un comunicat in care acuza Guvernul roman ca a incalcat moratoriul asupra adoptiilor internationale, prin trimitere spre infiere ilegala a 105 copii romani de catre familii din Italia. Ulterior s-a dovedit ca baroana fusese informata in legatura cu aceste adoptii.
"SUSPENDARE" VS "REORIENTARE". Dupa ce ne-a facut o vizita, Emma Nicholson si-a mai inmuiat tonul. In raportul votat pe 19 februarie de catre Comitetul pentru Afaceri Externe nu se mai cere suspendarea negocierilor cu Romania, ci "reorientarea" acestora. In opinia baroanei insa, cuvintele sunt sinonime. Nicholson a explicat ca negocierile "trebuie suspendate in forma actuala", pentru a se putea realiza progrese in domeniul reformei justitiei si administratiei publice, astfel incat timpul, banii si resursele umane sa fie alocate in acest scop.
BUN, LA RAPORTUL COMISIEI. Forma finala a raportului, cea de dupa votul de maine din Parlamentul European, va merge la CE. Documentul va fi una dintre sursele raportului de tara care va fi dat publicitatii de Comisie in septembrie.
Ambasadorul Marii Britanii - "Au mai ramas 1.000 de zile"
Pana la 1 ianuarie 2007, adica data prevazuta pentru aderarea Romaniei la UE, "au mai ramas 1.000 de zile", a declarat ieri ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle (foto). Potrivit Rompres, diplomatul britanic a atras atentia ca aderarea "nu este insa garantata, iar succesul depinde in principal de ceea ce se face in Romania". Singurul mod in care Romania poate atinge acest obiectiv il reprezinta accelerarea reformelor, cresterea eficientei economice si desfiintarea sectorului de stat, realizarea reformei in justitie si administratie, incurajarea initiativei private, a inovatiilor si a investitiilor, a avertizat Quiton Quayle.
"Succesul depinde de rezultatul a ceea ce eu vad drept lupta nesolutionata din Romania dintre fortele care promoveaza reforma si acelea care ar dori sa mentina vechea stare de lucruri", a spus ambasadorul. El s-a aratat dezamagit ca sunt prea putini investitori britanici in Romania, dar increzator ca Romania va reusi sa adere la UE in 2007, subliniind ca aceasta integrare este si in interesul Uniunii Europene si in cel al Marii Britanii.
O cancelarie pentru aderare
"Nici in cosmaruile mele cele mai adanci nu am visat sa fiu cancelarul primului-ministru. Este o perioada in care trebuie sa indeplinim punct cu punct lista de sarcini pe care ni le-am asumat acum doua saptamani la Bruxelles", a declarat ieri Alin Teodorescu, la un seminar privind aderarea la UE. Teodorescu a spus ca avertismentul primit o data cu raportul Nicholson nu a surprins, societatea civila si mass-media atragand deja atentia asupra acelorasi neimpliniri. "Numai clasa politica a primit cu insatisfactie raportul", a mentionat Teodorescu. Oficialul a prezentat restructurarea guvernamentala ca pe un raspuns la adresa problemelor ridicate de cursa contra-cronometru privind incheierea negocierilor de aderare anul acesta. (Adrian N. Ionescu)
AMENDAMENTELE EMMEI NICHOLSON
"Finalizarea negocierilor de aderare la sfarsitul lui 2004 si integrarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu rezolva doua probleme structurale endemice: eradicarea coruptiei si punerea in aplicare a reformei", este avertismentul principal al raportului Emmei Nicholson. Recomandarile urgente pentru autoritatile romane privesc: masurile anticoruptie, independenta sistemului judiciar, libertatea presei, stoparea abuzurilor politiei.
AMENDAMENTUL 19. Paragraful care ne-a dat cele mai mari emotii a fost cel cu numarul 19, in care initial se propunea suspendarea negocierilor cu Romania. "Parlamentul European cere Comisiei o analiza detaliata si o monitorizare permanenta a problemelor mentionate in raport si raportarea acestora catre parlament. Prin urmare, recomanda Comisiei si Consiliului sa reorienteze strategia de aderare a Romaniei, pentru a indruma aceasta tara catre un stat de drept. (...) Cere Comisiei sa stabileasca de urgenta un plan pentru o monitorizare mai buna si mai eficienta a implementarii acelei parti a legislatiei europene deja adoptate de Romania, in special in ceea ce priveste justitia si afacerile interne", se arata in amendament.
PLAN DE ACTIUNE. "Parlamentul European cere Comisiei Europene ca, impreuna cu Guvernul roman, sa conceapa un plan de actiune insotit de repere clare, pentru o evaluare mai buna a progreselor facute", se spune in raport. Executivului de la Bucuresti i se cere sa nu mai faca exces de legiferare prin ordonante de urgenta si sa-si concentreze atentia asupra aplicarii legislatiei anticoruptie existente.
ADOPTIILE. "Parlamentul considera ca institutiile Uniunii Europene si politicienii acesteia au fost indusi in eroare in ceea ce priveste procesul de identificare a copiilor destinati adoptiei si are dovezi ca numerosi copii au fost lipsiti de o familie potrivita de catre autoritatile care au decis impotriva vointei lor si a asistentilor maternali, carora li s-a respins adoptia", se arata in raport.
CONTRACTUL CU SUA. Forul european se arata "ingrijorat de informatiile potrivit carora un contract pentru constructia unei autostrazi a fost atribuit de catre Guvernul roman, fara licitatie publica, unei companii (Bechtel - n.r.). Afirma ca in acest fel "au fost incalcate legislatia comunitara si principiile economiei de piata" si solicita Comisiei Europene "sa investigheze cazul si sa emita un raport Parlamentului European ".
MEDIU. O alta problema este "lipsa de progres in aplicarea legislatiei in domeniul mediului". Europarlamentarii doresc ca "proiectele initiate de autoritatile romane inainte de aderare sa nu prejudicieze eficienta legislatiei comunitare in materie de mediu".
Guvernului i se cere sa rezolve si problemele referitoare la drepturile minoritatilor, mai exact sa "dezvolte educatia in limba materna pentru ceangai" si "sa permita minoritatii maghiare sa-si foloseasca propria limba in scoli si universitati". (Lavinia Tudoran)