x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Raportul la protestul poliţiştilor, o cacealma cu marca CSAT

Raportul la protestul poliţiştilor, o cacealma cu marca CSAT

de Mara Raducanu    |    20 Oct 2010   •   00:00
Raportul la protestul poliţiştilor, o cacealma cu marca CSAT
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

La 24 septembrie 2010, 8.000 de poliţişti şi-au cerut drepturile. Întâi în Piaţa Victoriei, după care s-au mutat la porţile Cotroceniului. Pentru mulţi, un protest ca oricare altul al unor oameni sătui de sistemul abject în care trăim. Şi unde "statutul special" al poliţistului - doar teoretic, căci practic li s-au tăiat salariile şi li s-au luat banii de chirii - nu ţine nici de cald, nici de foame, nici de sete.

Pentru preşedintele Traian Băsescu, care în ziua mitingului nu se afla la locul de muncă, a reprezentat "o subminare a siguranţei naţionale". Atât de mare, încât înecându-se în propriul orgoliu, s-a "lepădat" de protecţia Poliţiei din escorta oficială. Mai mult, mitingul oamenilor legii l-a marcat peste măsură pe şeful statului, cerând - după plecarea lui Vasile Blaga şi "ungerea" lui Traian Igaş la conducerea Internelor - să-i fie predat în şedinţa CSAT din 30 septembrie 2010 un raport complex şi complet despre felul în care s-au desfăşurat ostilităţile în acea zi la Cotroceni.

24 septembrie 2010. Pe ordinea de zi era trecut mitingul poliţiştilor din Piaţa Victoriei. Ei şi ce? La câte mitinguri şi proteste au fost în ultima perioadă, încă unul doar nu avea să răstoarne carul mare în România! Pe principiul "câinii latră, ursul merge", şeful statului l-a scos la înaintare pe consilierul pe probleme cetăţeneşti, Gabriel Pişcociu.

Despre mitingul poliţiştilor s-au scris pagini întregi. S-au făcut interpretări şi supoziţii. Dileme şi controverse. Că poliţiştii au strigat "Javră ordinară" şi că şi-au aruncat caschetele în semn de protest, că Traian Băsescu a fost prea prins ca să schimbe două-trei vorbe cu ei sau că Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului de Interne, a lipsit şi el de la "lecţia" protestelor în acea zi o ştim cu toţii. Cum la fel de bine se ştie, din declaraţiile publice ale unor lideri sindicali ai poliţiştilor, şi că oamenii preşedintelui din cadrul serviciilor secrete şi-au făcut bine "treaba". Operaţiunea "Ochiul şi Timpanul" a filmat, a fotografiat, iar raportul s-a predat la "stăpân".

Cert este că au trecut mai bine de trei săptămâni de la protestul fără precedent al poliţiştilor. De atunci s-au întâmplat multe: Vasile Blaga a demisionat, iar Traian Băsescu, deşi supărat pe Poliţie, a acceptat în cele din urmă să primească la negocieri câţiva lideri de sindicat. Ba mai mult, s-au tot căutat soluţii pentru reducerea condiţiilor la plata creditelor pentru oamenii legii, şefii inspectoratelor de poliţie ducând în acest sens tratative cu băncile. De cealaltă parte a baricadei s-au aplicat şi măsuri pentru pedepsirea protestatarilor. Astfel, pe baza unor presupuse imagini video şi a unor fotografii care întârzie să apară, trei poliţişti sunt cercetaţi penal, pe motiv că purtau în ziua mitingului la ei arma din dotare.

Aţii au primit sancţiuni pentru aruncarea caschetei, în timp ce şase lideri sindicali au fost amendaţi cu 10.000 de lei pentru instigarea la proteste. Un singur lucru lipseşte din tot acest puzzle: raportul despre protestul oamenilor legii cerut explicit de însuşi preşedintele Traian Băsescu proaspătului ministru de Interne, Traian Igaş. "Nu am glumit, vreau raport al Guvernului referitor la ce s-a întâmplat la 24 septembrie", a fost cerinţa preşedintelui. Însă "soldatul disciplinat", aşa cum el însuşi s-a autointitulat la numirea în funcţia de la Interne, Igaş tot amână momentul prezentării raportului şi a presupuselor dovezi (filme, fotografii) în baza cărora trei protestatari sunt cercetaţi penal că purtau la ei arma din dotare. Deşi s-a făcut mare tam-tam în jurul acestui raport ce pare a fi din ciclul "o scrisoare pierdută", până acum autorităţile abilitate să prezinte nişte concluzii, după o documentare de câteva săptămâni, se ascund după deget.

De la ministru de Interne până la Jandarmerie, care susţine că a predat toate probele - înregistrări video şi fotografii - în "ograda" ministerului, toţi par să "ocolească" subiectul. Traian Igaş s-a mulţumit să răspundă scurt şi pe lângă obiect: "Se lucrează la raport. Când va fi gata, îl vom prezenta. Este o anchetă internă complicată, aşa că o să lucrăm fără grabă". În schimb, trei oameni sunt acuzaţi pe baza unor presupuse dovezi care nu s-au arătat, din informaţiile noastre, nici chiar părţilor acuzate. Nici măcar Iulian Fota, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, nu a fost mai clar în legătură cu acest subiect. La solicitarea repetată trimisă de Jurnalul Naţional în care îi ceream în baza Legii 544/2001 să ne precizeze dacă la mitingul desfăşurat în faţa Palatului Cotroceni au fost infiltraţi ofiţeri ai serviciilor secrete (DGIPI, SRI, SPP) care i-au fotografiat şi filmat pe participanţi, şi unde sunt aceste presupuse imagini pe baza cărora sunt acuzaţi nişte oameni, domnul Fota nu s-a obosit să lămurească în vreun fel problema.

O problemă care ţine până la urmă de "felia" dumnealui şi pe care Traian Băsescu a considerat-o "de siguranţă naţională", din moment ce a dezbătut-o într-o şedinţă CSAT. Întrebat şi într-o emisiune televizată, Fota a evitat să facă o declaraţie explicită, trimiţând subiectul în ceaţă şi întrebând retoric cine poate să demonstreze că protestatarii au fost filmaţi de serviciile secrete.

În schimb, Marian Gruia, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, şi Toader Paraschiv, liderul "Cartel Alfa", au susţinut în nenumărate rânduri că se întârzie predarea raportului, deoarece nu există dovezi clare pentru acuzele invocate. Poliţiştii spun că nici un om al legii nu a fost la miting cu armamentul din dotare, pentru că toţi erau în timpul liber, iar la părăsirea postului îşi predau armamentul şi muniţia, rămânând numai cu tocul pistolului. "Raportul pe care îl voia preşedintele Traian Băsescu, cel referitor la mitingul poliţiştilor, nu au de unde să-l dea, pentru că nu există. Şi, de aici, vorba aia «de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere». Ce să scrie? - Că a fost un miting? Că au nişte poze în care se văd câteva tocuri de pistol? Trebuie să demonstreze cu probe clare că cei trei poliţişti chemaţi la Parchet sunt vinovaţi. Deocamdată sunt toate la nivel de speculaţii. Sigur că ei nu vor recunoaşte în veci că au pus serviciile secrete să urmărească desfăşurarea protestului şi după să se ducă repede la raport.

Dar la mitingul din 24 septembrie, oamenii noştri au şi identificat câţiva. Au fost văzuţi şi chiar fotografiaţi. Erau îmbrăcaţi civil şi îi fotografiau pe sub ziare mai mult pe jandarmi. Din păcate, asta arată că se strânge lanţul în jurul democraţiei şi că ceea ce se doreşte este ca noi să nu mai avem curajul să ne cerem drepturile", a declarat Toader Paraschiv. Aşadar, există probe, nu în curte la CSAT, ci în ograda sindicaliştilor.

Şi Marian Gruia este de aceeaşi părere. "Preşedintele Băsescu a declarat că «mitingul poliţiştilor subminează siguranţa naţională». Cum a putut să spună aşa ceva? A fost un miting ca oricare altul, în care ne-am strigat nemulţumirile. Nu ni s-a arătat nici o dovadă până acum, nici un film, nimic. De ce credeţi că se trage atât de timp fără se se prezinte nici o dovadă clară? Celor trei colegi poliţişti participanţi la miting, acuzaţi că ar fi fost înarmaţi pe timpul protestului, chemaţi în instanţă nu li s-a arătat nimic clar. Nişte fotografii cu un toc de armă. Şi, vă mai întreb ceva, cum de s-a ajuns ca în România anului 2010 într-o şedinţă CSAT, în cadrul căreia se discută probleme de siguranţă naţională, să se treacă pe ordinea de zi şi acest miting?"

La finalul acestor rânduri, îi punem ministrului Traian Igaş două întrebări clare.
1. Pe când raportul cerut de însuşi şeful dumneavoastră?
2. Când veţi prezenta opiniei publice imaginile video de la protestul poliţiştilor pe care susţineţi că le aveţi şi pe baza cărora sunt cercetaţi penal nişte oameni?

×
Subiecte în articol: special