x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Raportul SRI a fost desecretizat

Raportul SRI a fost desecretizat

24 Mai 2006   •   00:00

La propunerea Jurnalului National, raportul SRI a fost declasificat. In-formatiile din raport, sub tirul dez-mintirilor. (Cititi aici: Raportul SRI

Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI

Zona de aparitie a focarului principal de gripa aviara, care - din cauza disfunctiilor in activitatea organismelor cu atributii in materie, coroborate cu alte cauze subiective - a generat numeroase focare secundare (inclusiv in zone urbane) si a pus in pericol starea de sanatate si securitatea alimentara a populatiei, se situeaza pe un culoar secundar de migratie a pasarilor salbatice (cunoscut pana in prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioada nefiind insa una de migratie) si nu are in proximitate un numar semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenta al faunei din categoria mentionata.

APARITIA FOCARULUI. Comisia de monitorizare a pasarilor migratoare constituita in judetul Brasov nu a identificat, pana in prezent, probleme legate de sanatatea pasarilor migratoare in zona Baltilor Rotbav-Vadu Rosu si in zona limitrofa a Raului Olt (localitatile Feldioara, Maierus, Dumbravita). Dat fiind specificul focarului principal (reprezentat de firmele PATIPROD SRL si DRAKOM SILVA SRL, ambele din Codlea) - ferme avicole, exploatatii de tip inchis - si faptul ca, anterior, in cadrul acestora nu s-au inregistrat mortalitati semnificative la efectivele de pasari, nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari. O asemenea, posibilitate este sustinuta de insuficienta controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in tara a pasarilor, achizitionate pentru popularea fermelor. • SC PATIPROD SRL Codlea a achizitionat de la firma VERBA TRANS SRL Brasov (apartinand lui Vasile Citre) 41.860 de pui de curca (de o zi), care fusesera importati, la data de 17 ianuarie a.c., de la firma AVIAGEN Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria). Aceeasi societate comerciala a mai cumparat 8.000 de pui de curca la data de 10 martie a.c. si 14.560 la 24 martie a.c. de la firma NADUDVAR IMPEX SRL din Oradea (administrator Vass Peter Istvan).

"SCAPATI DE PUI". Deoarece in perioada 23-28 aprilie a.c. in cadrul fermei PATIPROD SRL au murit circa 29.000 de pui de curca, reprezentantii firmei au luat legatura cu medicul veterinar Iuliu Pop, care si-a declinat competenta, afirmand ca "nu se pricepe decat la pui de gaina". Ca urmare, reprezentantii firmei au luat legatura cu specialisti de la AGRICOLA INTERNATIONAL Bacau, care le-au recomandat sa "scape" de pui. Pana la data de 28 aprilie a.c., reprezentantii firmei PATIPROD au ingropat pasarile intr-o groapa sapata la 300 m in afara perimetrului fermei. La data de 18 mai a.c., specialisti ai DSVSA Brasov au ridicat cinci corpuri ale pasarilor (curci) din groapa respectiva, care, dupa efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare.

RASPANDACI. Referitor la moartea celor 29.000 de pui de curca, reprezentantii PATIPROD au justificat acest aspect prin suprapopularea halei de crestere si caderea retelei electrice a fermei. • La data de 24 martie a.c., firma DRAKOM SILVA SRL Codlea a importat de la firma LIAHARENSKY PODNIK din localitatea Nitra, Slovacia, 48.500 de pui vii de carne, importul fiind insotit de documente sanitar-veterinare potrivit carora "pasarile erau sanatoase".

Conform specialistilor brasoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atat la vama de intrare in tara, cat si la biroul vamal Brasov, care a realizat operatiunile de vamuire propriu-zisa. Transportul pasarilor a fost realizat cu autotirul inmatriculat in Slovacia cu nr. NR 821 DR (declaratie vamala de import nr. 19952 pentru valoarea de 47.803 RON). Ulterior, patronul firmei, Vasile Dardala, a comercializat, fara acte de provenienta, pasari vii catre Adrian Acsinte (patron al SC ACSIPRO SRL Fagaras), care, la randul lui, a vandut o parte dintre acestea numitului Constantin Cincu din municipiul Fagaras. Cel din urma a vandut puii achizitionati mai multor familii din localitatile limitrofe municipiului Fagaras.

INCINERARE. In perioada 2-12 mai a.c., de la ferma SC DRAKOM SILVA SRL Codlea au fost transportate la SC PROTAN SRL Codlea (specializata in incinerarea cadavrelor animale) circa 200 de tone cadavre de pui. In noaptea de 18 mai a.c., la Complexul de crestere a pasarilor din localitatea Santimbru, judetul Alba, s-a inregistrat o crestere a mortalitatii la 6% in randul puilor de pana la 51 de zile - importati din Olanda - (de la 3%, cat s-a inregistrat in noaptea de 14 mai a.c.).

Inspectorii DSVSA au prelevat probe pe care le-au trimis, in regim de urgenta, la Institutul National de Diagnosticare si Sanatate Animala din Bucuresti, iar ulterior au recurs la incinerare. Pe langa masura interzicerii temporare a repopularii complexului, DSVSA Alba a recurs la instituirea regimului de carantina in cadrul complexului (s-au izolat ferma si abatorul si s-a interzis comercializarea stocurilor de carne), in cazul descoperirii virusului gripei urmand a se trece la aplicarea masurilor impuse de lege.

×
Subiecte în articol: eveniment pasarilor