x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Răscoala apometrelor

Răscoala apometrelor

de Ionela Gavriliu    |    30 Mai 2009   •   00:00
Răscoala apometrelor
Sursa foto: Dragoş Stoica/JURNALUL NAŢIONAL

Nici n-au apucat bine sătenii din Ocheni, Bacău, să se bucure la gândul că de-acum le va curge şi lor apa la robinet în curte, că primarul le-a arătat că s-au îmbătat cu apă chioară şi a strâns şurubul central, acuzându-i de furt. Peste 300 de metri cubi de apă ar fi fost sustraşi, oamenii stricându-şi apometrele sau montând ţevi ilegal.



De trei ori sătenii au ieşit în uliţă, strigându-i primarului: "Noi vrem apă!". Din această încleştare, cel mai şifonat a ieşit viceprimarul, bătut de învăţătoarea din sat, pe care a acuzat-o că ar fi printre hoţi.  

Dacă nevoia vă abate din întâmplare prin satul Ocheni, comuna Huruieşti, să nu vă pună păcatul să cereţi o cană cu apă, de vi se face sete. De aproape o lună, apa a devenit mai preţioasă decât aurul şi bătăliei pentru o picătură de apă i-a căzut victimă însuşi viceprimarul, altoit zdravăn de învăţătoarea satului într-o şedinţă a capetelor luminate din localitate. "S-a repezit la mine, m-a înjurat şi mi-o dat peste ochi", recunoaşte jenat vicele.

UN SAT MAI CU OCHI
Cauza spiritelor încinse de la Ocheni sunt apometrele care le-au adus apa în casă, lucrare desăvârşită printr-o investiţie electorală a Primăriei. Astfel că Primăria Huruieşti a extins reţeaua de apă, veche din 1978, la peste 80 de case din cele 150 ale satului. "Practic, le-am adus apa în curte şi le-am pus apometre. Oriunde în lumea asta, dacă ai apa trasă în ogradă, plăteşti. Dar ei folosesc apa să dea de băut la vaci, la cai, îşi strică apometrele sau montează ţevi al căror consum nu se înregistrează", se vaită primarul Ioan Zăbrăuţanu, ales cu 94% din voturi în localitatea cea mai roşie din ţară. Şi primarul, şi vicele, şi consilierii sunt membrii ai aceluiaşi partid.

Când s-a verificat apometrul central, primarul a văzut negru în faţa ochilor. Diferenţa între ce declaraseră oamenii că au consumat şi ce înregistrase acest apometru era de peste 300 de metri cubi de apă. Cu totul, o pagubă de 3.000 RON. De supărare, l-a chemat pe responsabilul cu apometrele, nea Ion Adam, şi i-a zis să plătească din buzunar 1.700 RON din pagubă, pentru că nu şi-a făcut treaba. Nea Adam s-a dus frumuşel la robinetul principal şi l-a strâns bine, ca nu cumva şi pagubele viitoare să-i fie puse în cârcă. Apoi şi-a dat demisia. Aici nu prea e clar dacă de bunăvoie, cum zice viceprimarul, sau cu forţa, cum se jură el că a păţit. Primarul, înverşunat, le-a spus sătenilor că nu mai pupă apă până când nu-şi vor scoate apometrele la poartă, cu cheie la Primărie. Numai că oamenii nu vor să investească încă 4-5 milioane de lei, deşi primarul le-a promis că le dă balastul gratis. "Sunt 21 de familii cu apometrele stricate sau care au furat apă. La 11 dintre ele apometrele au înregistrat consum 0", explică cu năduf Zăbrăuţanu.

CUM "SĂ EVAPORI" APA
De când nea Adam a rotit robinetul principal, oamenii din Ocheni şi-au cumpărat din nou găleţi şi bidoane de plastic pentru a aduce apă de la fântâni. Numai că în sat nu sunt mai mult de cinci fântâni cu ceva apă, iar consumul fiind mai mare, fiecare zi e o bătălie pentru un strop de apă. De la primele ore ale dimineţii, oameni şi căruţe se înşiră pe uliţă. "Avem de spălat mormane de rufe, iar la copil nu putem da din apa asta, plină de nisip", se plânge o femeie tânără, năduşită de la descărcatul bidoanelor din căruţă. N-a apucat să meargă dimineaţă la fântână, iar după-amiaza apa se tulbură, atunci când mai e. "Venim de la Capul Chiscului, de la aproape un kilometru jumate, câte două-trei transporturi pe zi", se plânge Andreea Ivescu, fiica lui nea Adam, omul responsabil cu robinetele. Se fâstâceşte când îl vede pe viceprimar, dar tot îi bate obrazul că i-au împovărat tatăl cu paguba făcută de hoţi. "De ce să plătească el şi nu cei de care primarul ştia că mai au ţevi vechi şi i-a lăsat să taie dopul şi să se folosească de apă gratis? Pentru că ne-am răsculat, ne-au tăiat şi lumina în sat, iar primarul a fost auzit zicând: «Dacă oamenii au făcut aşa, nu mai pupă apă în 20 de ani»", îşi iau vorbele din gură femeia şi soţul ei.

Oamenii vorbesc că nu e drept ca, pentru cinci-şase care au furat apă, să sufere un sat întreg. Mai ales că, spun ei, primarul nu era străin de treaba aceasta. Adică au fost oameni care au refuzat să-şi pună apometre în curte, iar o comisie de la Primărie a intrat în curţile lor şi le-a pus dop. Unii au dat dopul la o parte, au montat furtun şi au folosit apă berechet. Alţii, care aveau montate aparate, la fel de ingenioşi, şi-ar fi lovit cu ciocanul apometrele sau au montat alte furtune, care nu erau legate la apometre. Şi aşa s-au dus pe gârlă peste 300 de metri cubi de apă. "Unii zic că pun ei mână de la mână şi plătesc paguba de 30 de milioane, alţii zic: «Cum să dau eu bani pentru ăla care şi-a spart apometrul?»", explică viceprimarul, cu bărbăţia ştirbită.

CINE SE SCOALĂ DE DIMINEAŢĂ ÎŞI STINGE SETEA
La fântâna de pe Imaş, cum îi zic oamenii, ţaţa Caliopia a ajuns prea târziu. Îşi leagănă găleţile goale pe cobiliţă şi se apropie hotărâtă de buza fântânii. Pe fund licăreşte ceva, aşa că scufundă găleata până tulbură oglinda apei. Numai că găleta nu se răstoarnă pentru a culege apă, că a dat de fund. Câteva fire de nisip şi o apă tulbure sunt tot ce reuşeşte ţaţa Caliopia să toarne în găleată. "Am venit de la praşilă şi n-am ce să beau. Eu nu mi-am pus apometru, că am fântâna aproape. Aud de la 3:00-4:00 dimineaţa cum scârţâie cumpăna, de unde să mai fie apă?", se întoarce femeia spre casă cu găleţile goale. N-are încotro şi trebuie să meargă în afara satului, la fântână la Niculae, de unde va urca, cu găleţile pline, un pripor ce scoate inima din om şi fără să care greutăţi cu spinarea.

Unii profită de neputinţa unor bătrâni şi le cară apă în bidoane cu căruţa. Nea Neculai Moise are 72 de ani şi "ceas la inimă" (n.r. - by-pass). Nu poate nici să ridice o găleată, de teamă să nu-i plesnească. "Un nepot mi-a adus două bidoane şi două găleţi cu apă şi i-am dat 150.000. Cum să nu-mi ia banii, merge şi el la discotecă", zâmbeşte bătrânul. Se uită cu regret la ceasul de la apometru, îngropat frumos într-o cuşcă de beton, pe care a plătit 4 milioane de lei, inutil.

"De la Dumnezeu apa e gratis, de la pompă, se plăteşte. Normal. Iau şi eu zoaia asta alburie şi o fierb de o mămăligă. Dacă mi-e sete, mă duc şi-mi iau mai bine o bere de la magazin", glumeşte o bătrână cu sticla ascunsă în şorţ. "Sat nenorocit ca ăsta nu există. Şi America râde de satul Ocheni", scârţâie un râset nea Costică, în faţa barului din sat.

UNDE DĂ DOAMNA, CREŞTE. DAR NU CURGE
Momentul în care sătenii au declarat război reprezentanţilor Primăriei a fost o şedinţă dintr-o joi. Nu s-a putut discuta omeneşte şi, în momentul în care vicele a acuzat-o pe învăţătoarea satului că e printre hoţii de apă, s-a întâmplat o negândită. Carmen Tănase, femeie hotărâtă şi atinsă în demnitatea ei, s-a repezit la vice şi i-a tras o palmă de l-a culcat pe scaun. "În şedinţa aceasta s-a hotărât să se scoată apometrele în faţa curţii. Doamna învăţătoare din sat a început să strige, s-o înfuriat şi m-o plesnit peste ochi. Vă spun, nici nu mi-am dat seama ce se întâmplă cu mine, că eu n-am fost bătut nici acasă. E mai voinică decât mine", spune cu toată sinceritatea vicele, nepot al primarului, printre altele. La scurt timp, lumina în sat a fost oprită, dar primarul se jură că n-are legătură cu revolta ţăranilor, pentru că "nu sunt gologani de dat lumină la toată comuna".

Varianta doamnei învăţătoare este uşor diferită. "M-a făcut hoaţă şi am reacţionat. L-am bătut pe vice, da. I-am zis că, dacă găseşte la mine robinet ascuns, eu îl mănânc. Am multe animale, cai, vaci, sute de păsări, porci, dar iau apă de la fântână pentru ele. Cei de la Primărie cred că ne pot păcăli cu pierderile de apă de 326 de metri cubi. Păi, inundau tot Huruieştiul cu apa asta, de unde atâta pagubă într-un timp aşa de scurt? Plus că Adam le-a zis că sunt opt apometre defecte. Aşa că, dacă s-a furat, s-a furat cu acordul lor", pune punctul pe "i" doamna Tănase.

REVOLTA POPULARĂ III
În Ocheni, vestea că vicele a ajuns în sat şi iar zgândără subiectul cu apa s-a întins ca focul. În centrul satului, zeci de săteni s-au adunat pentru a treia oară într-o săptămână să-i ceară acestuia explicaţii. "În 2008, când era campanie electorală, ne dădeaţi apa gratis şi acuma vreţi să vă scoateţi pârleala...", "Eu am uitat robinetul deschis, înainte să-mi monteze apometrul, şi mi-au tăiat ţeava cu totul", scuipă înfuriat un cetăţean. "Eu îmi cumpărasem apometrele, dar n-am găsit pe cineva care să le monteze. Când a venit comisia acasă, eram plecată şi, fără să mă anunţe, mi-au tăiat şi mie ţeava. Dacă la noi s-a putut, pe alţii de ce i-au lăsat cu cep la ţeava veche, să poată fura în voie?", se răsteşte femeia la vice. Câţiva îl ameninţă făţiş că-l pocnesc dacă mai "beleşte fasolea" şi spun că sunt gata să ia parul în mână şi să blocheze Primăria.

NEA ADAM APĂ A DAT, APĂ A LUAT
Vicele îşi caută aliaţi în mulţimea neprietenoasă. Dă cu ochii de privirea albastră a lui nea Adam, până mai ieri angajat la Primărie, ţap ispăşitor şi fost responsabil cu apa. Numai că nea Adam sare cu ochii scoşi din orbite când vicele îl prezintă ca pe omul care şi-a dat demisia după şedinţa de joi. "Jură-te pe copiii tăi că am plecat io de bunăvoie şi mi-am dat demisia", sare pătimaş în genunchi bărbatul. "Uite, io mă jur, tu ai curaj?" Vicele n-are şi îl ia cu "nea Adame, hai să ne înţelegem". Primarul nu ştie când va curge iar apa la robinet în sat. Spune doar că nu vrea să-i înveţe prost pe săteni, plătind paguba în locul lor. Va scoate la concurs postul de paznic responsabil cu apa şi aşteaptă ca oamenii să-şi scoată şi ei apometrele în stradă.

Dacă nevoia vă abate din întâmplare prin satul băcăuan Ocheni, să nu cereţi oamenilor o cană cu apă. E scumpă tare şi plină de sămânţă de scandal.

Sătenii spun că au fost oameni care au refuzat să-şi pună apometre în curte, iar o comisie de la Primărie a intrat în curţile lor şi le-a pus dop. Unii au dat dopul la o parte, au montat furtun şi au folosit apă berechet. Alţii, care aveau montate aparate, la fel de ingenioşi, şi-ar fi lovit cu ciocanul apometrele sau au montat alte furtune, care nu erau legate la apometre

"Practic, le-am adus apa în curte şi le-am pus apometre. Oriunde în lumea asta, dacă ai apa trasă în ogradă, plăteşti. Mereu Ocheniul a fost un sat oropsit, fără apă, că suntem cocoţaţi pe un deal. Dar ei folosesc apa să dea de băut la vaci, la cai, unii îşi strică apometrele sau montează ţevi al căror consum nu se înregistrează"
primar Ioan Zăbrăuţanu comuna Huruieşti


×
Subiecte în articol: special apă primarul oamenii ada apometrele vicele