x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rast - Atacul paduchilor

Rast - Atacul paduchilor

de Ionela Gavriliu    |    02 Mai 2006   •   00:00

Viata sinistratilor din Rast devine din ce in ce mai grea. Oamenii dorm la doi pasi de animale. Sunt pan-diti de paduchi si de he-patita. Apele sunt la un pas sa inghita si localita-tea calaraseana Manastirea, in ciuda declaratiilor pom-poase ale autoritatilor care sustin ca tin situatia sub control. (Fotoreportaje: Rast, Manastirea, Ostrov)

  • Manastirea/"Numai Dumnezeu stie ce se va intampla"
  • Ostrov/Bursa tiglei furate, la "radio-sant"
    FOTOREPORTAJ de LUCIAN ALECU
    Click pentru a mari
    JAF. Chiar daca e carantina, cativa oameni au ramas in sat pentru a-si apara bunurile de hoti

    Sinistratii de la Rast mai au un singur dor. Promisiunile autoritatilor ca le vor ridica satul "in oglinda", pe locul unde se afla tabara de corturi acum, le mai dau putere. Unii sateni cred insa ca ce-i in mana nu-i minciuna si nu-si parasesc casele ce stau sa cada, in ciuda starii de carantina.

    "Venii sa te mai vad. Ramai de-acum cu bine." Batrana-si intoarce fata de la casa cazuta din Rast si se intoarce in tabara de sinistrati. Nu stie daca isi va vedea casa in picioare a doua zi. Toata nadejdea ei se indreapta spre campul pe care poate aseza cu ochii mintii fiecare casa, asa cum a fost pusa pe ulitele Rastului.

    ALT SAT. La usa cortului pe care abia si-l recunoaste cand se intoarce cu blidul de fasole de la camionul militar, Rodica Criveanu se gandeste cum ar fi putut schimba soarta care a lovit-o. "Am fost prosti ca am ramas, asta e. Atunci cand ne-au zis sa plecam si mai era pamantul uscat, mai scapam ceva", cugeta cu regret. Acum nu mai are decat cateva boarfe inghesuite pe la rude, oaia i-au furat-o cu tot cu miel azi-noapte. Numai ideea sa-si ridice iar casa la Rast o face sa-si scuipe in san. "Cat oi trai, nu ma mai intorc acolo unde-ti fuge pamantul de sub picioare."

    Si tanti Rodica, si vecina ei sunt imbunate de o singura speranta: ca se vor indura "ai de sus" si le vor face case chiar acolo unde stau acum cu cortul, tot asa, una langa alta, cum au fost in Rast o viata.

    Pentru fosta primarita, Maria Stanculescu, i-au scapat de navala apelor niste dependinte. Ne duce in noua ei locuinta, cortul inalt de la "italieni", Protectia Civila din Italia, si scoate o poza ajunsa sfanta pentru ea: o fotografie alb-negru a unui grup de oameni zambind in fata unei case in stil brancovenesc. "Asta-i casa mea. S-a dus", vorbeste despre ea ca de mort.

    VINA VECHE. Cei aproape 1.400 de sateni din cele doua tabere apropiate, de la Rast si de la "Ciupitu", la 200 de metri una de alta, se cearta, dau vina pe autoritati, ii cheama pe premier si pe presedinte la ei, ca pe urma sa-i intoarca la origini. Dupa ce isi linistesc nervii diagnosticati de ministrul Sanatatii, toti se gandesc la casele lor macinate de ape si la faptul ca le va fi imposibil sa-si ridice alte locuinte fara ajutor. "Nu mai vreau langa apa, mi-e frica de mor cum se ridica podeaua si se lasa peretii", marturiseste un barbat cu ilic gros de lana. Vina cea mare oamenii din Rast o gasesc inaintasilor care s-au lacomit si s-au asezat mai aproape de "balta". "Acu’ ne-am pricopsit. S-au luat dupa pescarii care voiau sa faca satul cat mai aproape de apa. Rastul trebuia sa fie asezat pe islazul ista, unde sunt corturile armatei", ii tine hangul nevasta.

    Nea Costel a avut doua case. Acum sta pe marginea drumului intr-un cort mic de la Crucea Rosie. "Daca ar pune oamenii de la Primarie pari sa delimiteze, pana aici ai tu teren, pana aici ai tu, altfel am discuta. Eu am aici trei hectare de teren, dar sa-mi fac coliba in camp, sa ma fure rudarii?", spune in timp ce ridica o cutie de banane plina cu haine de la "ajutoare". Se oftica pe cei care se inghesuie, ii iau toalele cele mai bune, mancarea, ca n-au trait ei asa de bine toata viata lor, pe cand el, care a avut de toate, e calcat in picioare de cate ori merge sa ia un ceai. "Daca-mi spunea cineva ca o sa dorm la Via Boierului, il bateam", arata spre locul unde are asezat cortul.

    LUPTE PE AJUTOARE. Batai pe ajutoare nu mai e de mult o figura de stil la Rast. De 1 Mai, oamenilor li s-au impartit cozonac, conserve si ceai. Preotul satului a venit cu un transport cu haine. Oamenii s-au imbulzit pana au inceput sa-si care pumni si ghionturi. "Daca va mai prind ca va bateti, va dau amenda 150 de milioane", isi scuipa plamanii primarul in mijlocul barbatilor cu capetele plecate. "Razboooooi", urla razand un tanar pe deasupra tuturor. Catranit de rusinea patita, preotul se jura ca nu se mai implica in ajutorarea oamenilor. "N-a mers nici cu liste, nici cu bonuri pentru a-si lua alimentele. Au soarta pe care o merita", arunca vorbe grele parintele la suparare. De-a lungul si de-a latul asezarii umbla zvonul ca paturi date sinistratilor au fost vandute la targ, la Bailesti. O fetita, cu un sir de carnati si un salam in mana, spune ca le va da la animale sau lui nea Fane, "care mananca din gunoi", pentru ca alimentele s-au stricat. Altii sunt nemultumiti ca apuca doar conserve. "Dimineata pateu, la pranz pateu, seara pateu. Au ajuns rudarii sa ne imparta mancarea, rau am ajuns", zice molcom nea Costel.

    MUTARE
    Propunerea de stramutare a localitatii doljene Rast pe campul unde se afla tabara de sinistrati a ajuns in dezbaterea comisiilor de specialitate din Consiliul Local, dupa ce a fost aprobata "in unanimitate" de localnicii din Rast. "Daca cei de la comisii se misca repede putem sa ne strangem in consiliu si sa votam stramutarea chiar asta-seara (ieri-seara - n.r.)", a precizat, ieri, primarul comunei doljene, Iulian Silisteanu. Conform primarului, doresc stramutarea localitatii, pentru ca "oamenii nu mai au ce sa caute inapoi". Potrivit edilului-sef din Rast, viitoarea localitate se va intinde pe o suprafata de 216 hectare, urmand ca si cimitirul sa fie amplasat pe un loc nou. Iulian Silisteanu este optimist in privinta ajutorului pe care Guvernul si autoritatile il vor da pentru ridicarea noii localitati Rast, care va fi identica structural ca cea veche, asteptand ca in scurt timp sa fie emisa si o hotarare de Guvern in acest sens. (Radu Crivat)

    BASESCU S-A DUS IN BISTRET
    Presedintele Traian Basescu a fost ieri intr-o vizita fulger in localitatea Bistret. Primarul comunei, Constantin Raicea, spune ca Traian Basescu a venit cu solutii: cum corturile de la Rast sunt o salvare de moment, sinistratii vor fi dusi ulterior in cazarma de la Plenita. Oamenii din tabara de la Rast asteapta mai ceva ca pe ajutoarele zilnice vizita lui Basescu. "Sa vina el, sa-i spun io toate cate le-a facut", zice o batrana, dand din maini nervoasa. In Bistret sunt aproape 60 de sinistrati, iar la Plosca mai bine de 700. (Ionela Gavriliu)

    Atacul paduchilor la Rast

    CONVIETUIRE. In tabara, copiii si animalele impart aceeasi mizerie
    In timp ce apele se retrag, viata in tabara de la Rast devine tot mai grea. Pe de o parte, autoritatile incearca sa organizeze tabara, inaugurand aici corturi speciale pentru posta, biserica, gradinita si politie. De cealalta parte, in corturi mizeria s-a strans o data cu trecerea timpului si amenintarea unei epidemii de paduchi este tot mai mare. Oamenii dorm la doi pasi de animale, WC ecologice nu mai fac fata situatiei, iar pericolul izbucnirii unei epidemii de hepatita este tot mai mare dupa ce saptamana trecuta apele au scos la suprafata cadavrele din cimitirul comunei.

    "Copiii sunt in mare pericol", spune educatoarea Aurelia Paun, care isi desfasoara activitatea in cortul-gradinita primit cu tot cu jucarii de la fundatia WorldVision. "Eu trebuie sa am grija de aproape 80 de copii. Se vede pe fata lor ca sunt slabiti si in pericol sa se imbolnaveasca. Ceea ce nici nu ar fi de mirare, dat fiind ca oamenii dorm cu porcii si cu cainii langa corturi."

    Marian Radulescu, unul din satenii cei mai instariti ai Rastului, pune punctul pe i: "Tiganilor le convine in tabara. Mananca mai bine aici decat la ei acasa si nici nu trebuie sa munceasca pentru asta. In plus, ei vor primi de la stat la fel ca si mine, desi ei aveau o cocioaba, iar eu ditai casa".

    Mariana Paun e mai norocoasa. Ea si familia ei au prins loc intr-un hambar agricol situat chiar la intrarea in comuna, scapand astfel de calvarul vietii la cort. "Stam 40 de oameni aici, dar macar nu e ca la corturi. E mai putina mizerie", povesteste Mariana, o brasoveanca de 27 de ani pe care maritisul a adus-o in Rast.

    ALTA TABARA LA GOICEA. Autoritatile au amplasat inca o tabara de sinistrati in comuna Goicea, dupa ce peste 1.100 de persoane din comuna vecina Carna au fost evacuate in ultimele doua zile. Dupa ce sambata si duminica fusesera evacuate peste 700 de persoane, in noaptea de duminica spre luni inca 200 de persoane au fost mutate in corturi, din cauza cresterii nivelului apei deversate din Dunare prin spartura din digul de la Bistret. Pentru ca cei mai multi dintre evacuati nu doreau sa isi paraseasca gospodariile, sustinand ca acestea nu sunt deocamdata grav afectate, a fost nevoie de interventia armatei pentru a-i scoate pe oameni din case. (Mihai Gavrila)
  • ×
    Subiecte în articol: special oamenii tabăra rast