"Cine este Raul Castro?" este titlul unui articol de senzatie dat publici-tatii de publicatia americana "Natio-nal Review", sub semnatura fostului spion-sef al lui Ceausescu, Ion Mihai Pacepa. Articolul, un adevarat rechizitoriu la adresa celui pe care Fidel Castro l-a lasat temporar la conducerea Cubei, cat el este spitalizat, sugereaza ca Raul a facut afaceri cu droguri cu serviciile secrete ale lui Ceausescu.
"Cine este Raul Castro?" este titlul unui articol de senzatie dat publicitatii de publicatia americana "National Review", sub semnatura fostului spion-sef al lui Ceausescu, Ion Mihai Pacepa. Articolul, un adevarat rechizitoriu la adresa celui pe care Fidel Castro l-a lasat temporar la conducerea Cubei, cat el este spitalizat, sugereaza ca Raul a facut afaceri cu droguri cu serviciile secrete ale lui Ceausescu.
In plus, Pacepa este de parere ca Raul nu ar avea deloc inclinatii spre democratizarea Cubei, ci, din contra, ar putea fi mai rau ca fratele sau, presedintele cubanez, Fidel Castro. Articolul apare in preajma aniversarii zilei de nastere a sefului statului cubanez, care implineste dumica 80 de ani. Absent de pe scena politica, fiind spitalizat pe termen neprecizat, Fidel l-a desemnat, conform Constitutiei cubaneze in vigoare, pe fratele sau, Raul, ca lider temporar al tarii.
MISTERIOS. De o saptamana, de cand este sef de facto al tarii, Raul nu s-a aratat in public, ceea ce da nastere unui val de speculatii.
Articolul lui Ion Mihai Pacepa vine sa faca lumina in legatura cu acest personaj, putin cunoscut publicului, care a stat tot timpul in umbra fratelui sau, fiind o viata "numarul doi". Termenii in care-l descrie Pacepa sunt putin magulitori. Dar mai importante sunt detaliile referitoare la legaturile sale cu fostul regim comunist din tara noastra, care au mers pana acolo incat a fost vorba de trafic de droguri.
"Fidel Castro ar putea fi pe patul de moarte. Sau poate a murit deja. Din pacate, in doua state comuniste cu ginta latina, tiranii tind sa vina in pereche - cumparai unul, primeai altul gratis. In Romania comunista au fost Nicolae si Elena Ceausescu. Cuba s-a capatuit cu Fidel si Raul Castro. In decembrie 1989, romanii au scapat de ambii Ceausescu si dupa 12 ani Romania a devenit membra NATO. Cuba o sa ramana in curand doar cu un Castro, care este mostenitorul «tronului»", isi incepe Pacepa comentariul referitor la "mostenitorul lui Fidel Castro".
DELOC MAGULITOR. Deci, cine e Raul Castro, in opinia lui Pacepa? In timp ce expertii occidentali afirma ca acesta ar putea planui o schimbare in Cuba, pentru a aduce o conducere colectiva si a conduce tara spre democratie, Pacepa crede ca toate acestea sunt doar sperante. "Raul a transformat un Paradis pe Pamant intr-o tara care abia se taraste si sunt motive sa se creada ca va tari Cuba intr-o dictatura si mai rea", sustine el.
"L-am intalnit pe Raul de mai multe ori, atat in Cuba, cat si in Romania. Avea drept sarcina coordonarea serviciului cubanez de informatii (Direcci"n General de Inteligencia sau DGI) si la inceputul anilor â70 a intrat intr-o afacere cu droguri cu fostul meu serviciu (Departamentul de Informatii Externe sau DIE)", continua fostul sef al DIE.
IN ROMANIA. "Cand nu era la Havana sau Moscova, era in Bucuresti. Lucram, vorbeam, pescuiam si exploram adancurile marii impreuna. Am concurat la tir; era un excelent tragator. Am condus impreuna masinile noastre Alfa Romeo, identice. N-am descoperit nimic la el care sa sugereze ca vrea sa democratizeze Cuba", isi aminteste Pacepa.
Raul era tot timpul sub influenta - ori a alcoolului, ori a propriei sale importante, spune acesta. Omologul sau cubanez de la serviciile secrete, din acea perioada, Sergio del Valle, care era cel mai apropiat colaborator al lui Raul, inca din vremurile bune, la Sierra Maestra, il numea pe seful lui "Raul cel Groaznic", aluzie la tarul rus Ivan cel Groaznic. Raul era tarul neincoronat al Cubei - titlul sau oficial era "Maximum General", adauga Pacepa. "Fidel rostea discursuri ore in sir. Raul conducea economia Cubei, politica sa externa, comertul sau exterior, sistemul juridic, inchisorile si turismul - chiar si hotelurile si plajele sale", precizeaza el.
IMPRESIE GRESITA. Perceptia generala in privinta lui Raul este ca acesta ar fi un ministru al Apararii "incolor si inodor", dar el este si seful uneia dintre cele mai criminale institutii ale comunismului: politia politica a Cubei, avertizeaza Pacepa. "L-am intalnit pe cand avea aceasta calitate. Era crud si nemilos. O fi conceput Fidel teroarea care a tinut Cuba sub aripa comunista, dar Raul a fost macelarul. A instrumentat uciderea si terorizarea a mii de cubanezi si sunt convins ca va face tot ce-i sta in putere pentru a-si pastra aceasta functie. Altfel, mai devreme sau mai tarziu, va fi nevoit sa dea socoteala pentru crimele sale, iar eu nu-l stiu sa fi avut tendinte suicidale", completeaza el portretul lui Raul.
RADACINI SOVIETICE. "Inainte sa-l intalnesc pe Raul, in carne si oase, am avut o idee despre el, multumita lui Nikita Hrusciov si generalului Aleksandr Saharovski, creatorul structurii de informatii secrete a Romaniei, si, la acea vreme, sef al serviciului secret sovietic, PGU (Pervoie Glavnoie Upravlenie). Aceasta se intampla in 1959. Ambii sosisera in Romania la 26 octombrie, pentru ceea ce a fost catalogat drept "o vacanta de sase zile in Romania". Hrusciov nu-si mai luase niciodata asa o vacanta lunga in strainatate, dar nici vizita sa in Romania nu a fost vacanta. Era acolo pentru a discuta despre revolutia cubaneza cu liderul de atunci din Romania, Gheorghe Gheorghiu-Dej, pana atunci singurul tiran care conducea o tara de ginta latina", povesteste Pacepa.
Hrusciov visa sa ramana in istorie ca liderul sovietic care a instalat comunismul pe continentul american si era pregatit sa mearga pana in panzele albe pentru ca visul sa devina realitate, considera el. "Dar Hrusciov nu avea incredere in Fidel, fiind de parere ca nu avea legatura cu marxismul. Liderii Partidului Comunist cubanez erau convinsi ca Fidel era un aventurier periculos, iar birocratia partidului sovietic nu prea era tentata sa-l sprijine", aflam de la fostul sef al DIE.
UN PIC DE ISTORIE. In iunie 1957, Leonov i-a dat documente si fotografii care aratau ca Washingtonul il alimenta cu arme si sprijn logistic pe Batista si a sugerat ca Raul sa ia cativa americani ostatici, pentru a-l forta pe Eisenhower sa se retraga din conflict, aflam de la Pacepa. "Raul a facut intocmai. La 26 iunie 1958, oamenii sai au rapit 50 de membri ai personalului militar si civil american si canadian care lucra in Cuba. Temandu-se pentru vietile ostaticilor, Batista a cerut o incetare a focului. Aceasta i-a ajutat pe sovietici sa aduca noi arme in Cuba", afirma Ion Mihai Pacepa.
Cursul revolutiei cubaneze a fost schimbat pentru totdeauna. A fost, de asemenea, si inceputul erei rapirilor politice.
In noaptea lui 31 decembrie 1958, Batista a fugit din Cuba, iar fratii Castro au preluat puterea. In urmatoarele luni, Raul a organizat executia a sute de oficiali din politia si armata regimului lui Batista. Detinutii au fost impuscati si cadavrele lor ingropate in gropi comune, la Santiago de Cuba.
"Dupa un an, vicepremierul sovietic, Anstas Mikoian, a aterizat la Havana. A fost intampinat de Fidel, Raul si noul consilier KGB, Aleksandr Sitov.
Acesta din urma trebuia sa-l ajute pe Raul sa creeze un KGB cubanez si o armata in stil sovietic. In 1962, Hrusciov a decis numirea lui Sitov ca ambasador in Cuba. Curand, Moscova a inceput sa construiasca in secret baze pentru rachete in Cuba", povesteste autorul articolului.
"Hrusciov, Raul si Sitov - nu Fidel - au fost cei care au impins lumea in pragul razboiului nuclear", este concluzia lui Pacepa.
CHESTIE DE INCREDERE. "Hrusciov avea incredere in Raul, totusi. Potrivit lui Saharovski, care l-a adus in secret pe Raul la Moscova, pe la mijlocul anilor â50, intre ei a fost dragoste la prima vedere", spune Pacepa. Si adauga ca Nikita si Raul iubeau votca. Ambii erau fascinati de marxism. Ambii urau scoala, religia si disciplina. Amandoi se considerau experti militari. Ambii erau obsedati de spionaj si contraspionaj. Amandurora le placea sa doarma cu cizmele in picioare. Saharovski credea ca "relatia calda" dintre cei doi l-a convins pe Hrusciov sa se "arunce" in revolutia cubaneza.
La ordinul lui Hrusciov, Saharovski i-a procurat lui Raul un consilier in materie de informatii: Nikolai Leonov, expertul PGU in America Latina, isi aminteste Pacepa. "Leonov (azi general-locotenent al KGB, in retragere, si membru al Dumei) i-a furnizat lui Raul informatii despre fortele militare ale dictatorului cubanez din acea vreme, Batista, si l-a ajutat pe Raul sa-si planuiasca razboiul de gherila", potrivit lui Pacepa.
AFACEREA. In timpul vizitei din 1972, fratii Castro si Ceausescu au pus bazele unei afaceri cu droguri. Voiau sa alimenteze lumea cu droguri, sustine Pacepa. "Drogurile ar putea face mai multe pagube imperialismului decat ar putea provoca armele nucleare", ar fi spus Fidel. "Drogurile vor eroda capitalismul din interior", a fost de acord Raul, conform lui Pacepa.
"Nu am auzit pronuntandu-se cuvantul «bani», dar administram deja banii pe care Romania ii facea din propriul sau trafic de droguri. Toti acestia mergeau direct in contul bancar personal al lui Ceausescu. Prin 1978, cand am parasit Romania pentru totdeauna, acel cont, denumit AT-78, avea vreo 400 de milioane de dolari - in ciuda substantialelor gauri pe care le facea Elena cand isi cumpara blanuri si bijuterii", marturiseste Ion Mihai Pacepa.
BOGATIE. In 2005, Fidel era furios cand "Forbes" estima averea sa la 500 de milioane de dolari. Anul acesta, aceeasi sursa ii evalua averea la 900 de milioane. "Tinand cont de penuria din Cuba, aceasta suma este mai mult decat suficienta pentru ca Raul sa-i mituiasca pe aliatii sai politici si sa-si cumpere orice noi aliati are nevoie", considera Pacepa.
"In 1973, am petrecut o «vacanta de lucru» la Havana. Raul m-a dus sa fac un tur al unei imense fabrici de valize cu fund dublu si alte trucuri de ascundere a unor produse, pentru transportul secret de arme si explozivi in scopuri teroriste. De atunci, DGI-ul lui Raul lucra contracronometru, pentru a extinde influenta politica a Cubei in America de
Sud si Lumea a Treia", isi aminteste spionul-sef. "Se straduiau sa-i consolideze pe sandinistii la putere in Nicaragua, sa instige la un razboi in El Salvador si sa sprijine venirea la putere a Miscarii pentru Eliberarea Angolei (MPLA), miscare sustinuta de Cuba si URSS. DGI-ul lui Raul si militarii lui aveau, de asemenea, consilieri si instructori in bazele Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si stabilise o relatie de colaborare cu Libia, Yemenul de Sud si Frontul Polisario, de Eliberare a Saharei de Vest. Pe la mijlocul anilor â70, serviciul meu, DIE, coopera cu DGI-ul lui Raul pentru sustinerea Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), o organizatie marxista, antiamericana, insurgenta, ale carei scopuri erau sa extinda comunismul in America de Sud", adauga Pacepa.
LA BUCURESTI. In decembrie 1974, Raul a venit la Bucuresti pentru a solicita informatii si sprijin politic pentru noul sau Directorat National pentru Eliberare (DNL), un stat major mixt al serviciului de spionaj si al Comitetului Central al Partidului Comunist, insarcinat cu coordonarea gherilei cubaneze si taberele de antrenament ale teroristilor si cu sprijinirea miscarilor nationale de eliberare si a guvernelor antiamericane, cum ar fi cele din Nicaragua si Granada. Le-a obtinut pe ambele, potrivit lui Pacepa.
"Bineinteles, nu mai am acces la informatii interne despre exportul de terorism si revolutie al lui Raul, dar subliniez ca, in 2001, Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC) au fost responsabile pentru uciderea a 197 de persoane in Columbia. La 11 aprilie 2002, aceleasi FARC au rapit 13 parlamentari columbieni dintr-o cladire guvernamentala din Cali si au luat-o ostatica pe candidata la alegerile prezidentiale, Ingrid Betancourt. La 13 februarie 2003, FARC au doborat un avion al CIA, luand ostatici trei ofiteri ai agentiei americane de informatii", reaminteste Ion Mihai Pacepa.
"Acum, FARC incearca sa rastoarne de la putere Guvernul proamerican al presedintelui columbian, Alvaro Uribe, al carui tata a fost asasinat de FARC, in 1983. De asemenea, amintesc faptul ca presedintele comunist al Venezuelei, Hugo Chavez, care-i idolatrizeaza pe fratii Castro, a amenintat cu oprirea exportului de petrol catre Statele Unite ale Americii si intentioneaza sa porneasca un razboi conventional impotriva Columbiei vecine, cel mai puternic aliat al SUA din regiune", adauga acesta.
AMINTIRI DIN CUBA
|
"In aprilie 1971, am vizitat Cuba, ca membru al unei delegatii a Guvernului Romaniei care participa la celebrarea a 10 ani de la victoria lui Castro din Golful Porcilor. La cateva zile dupa ceremonie am mers la pescuit oceanic cu Raul, pe vasul sau, impreuna cu Sergio del Valle. Celalalt invitat era un civil sovietic care s-a recomandat drept Aleksandr Alekseiev. «Acesta este Sitov», mi-a soptit del Valle la ureche. «Acum este consilierul lui Allende». (Marxistul Salvador Allende fusese ales presedinte al statului Chile). Acolo, pe vas, mi-am dat seama mai bine ca niciodata ca Raul si nu Fidel era cel care tinea fraiele revolutionare", isi aduce aminte cel care a condus serviciile secrete romanesti.
"In 1972 am pregatit vizita oficiala a lui Ceausescu la Havana si eram la dreapta lui in timpul acesteia. Fidel era seful formal, Raul era «factotum». Prima Doamna a Cubei nu era sotia lui Fidel, ci cea a lui Raul. Elena Ceausescu si aceasta s-au inteles perfect. Atat Elena cat si Vilma Espin Guilloys se lasasera de scoala, ambele pretindeau ca sunt chimisti, ambele aveau diplome false, ambele au intrat in Partidul Comunist inainte ca acesta sa ajunga la putere in tarile lor, ambele au devenit membri ai Consiliului de Stat si ambele erau presedinti ai Federatiilor Organizatiilor de Femei din tarile lor", spune Pacepa (foto).
|
LECTIE INVATATA?
|
| |
Nimeni, in Cuba sau in afara ei, nu are o imagine clara despre starea sanatatii lui Fidel Castro - fizica sau politica. Si aici s-ar putea sa fie vorba despre ceva ce Raul (foto) ar fi putut invata de la "profesorii" lui de la KGB, spune Pacepa. "Leonid Brejnev a murit la 10 noiembrie 1982, dar seful KGB-ului, Iuri Andropov, a reusit sa tina secreta timp de cateva zile moartea lui, ca sa poata castiga ceva timp pentru a se instala in «scaunul soferului». O data instalat la Kremlin, cinicul Andropov s-a grabit sa se prezinte Occidentului drept un «comunist moderat» si un prooccidental sensibil si cald, care mai aprecia din cand in cand cate un pahar de whisky, citea romane englezesti si adora sa asculte
jazz american si muzica lui Beethoven. Nimic nu era adevarat", avertizeaza Pacepa. Autorul articolului isi incheie seria dezvaluirilor de senzatie prin exprimarea unei sperante. Ca vremurile despre care a vorbit au apus. Si ca istoria nu se va repeta. "S-ar putea ca Raul sa incerce sa se prezinte drept un «inger iubitor de pace». Dar vremurile lui Andropov, in care domnea secretul, s-au dus. Ma rog ca si altii care-l cunosc pe Raul la fel de bine cum l-am cunoscut eu pe Ceausescu, il vor «dezbraca» pe tiranul cubanez in fata publicului si-l vor arata lumii gol-golut, asa cum este el de fapt: un asasin si un terorist international care a facut avere din vanzarea ilegala de arme, droguri si fiinte umane", spune Pacepa in incheiere.
|