x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razboi pentru Romania libera

Razboi pentru Romania libera

30 Oct 2004   •   00:00

Petre Mihai Bacanu, principalul actionar minoritar al Societatii "R" SA, si Klaus Overbeck, reprezentant al grupului WAZ, actionar majoritar, au ales din nou sa-si spele rufele in public. Fiecare a convocat o conferinta de presa unde a incercat sa-si sustina punctul de vedere.

MIRUNA MIHALCEA

APARARE. Petre Mihai Bacanu, flancat de redactia "veche"
ACUZARE. Overbeck, incoltit de intrebarile incomode ale redactorilor de la Romania libera
De joi, 28 octombrie, Romania libera are un nou Consiliu de Administratie. Petre Mihai Bacanu, pana atunci presedinte al Consiliului de Administratie si actionar minoritar la Societatea "R" SA, sustine ca actiunea nu are temei legal.

CONSILIU "FANTOMA" SI REDACTIE DUBLA. Petre Mihai Bacanu afirma ca, in cursul zilei de joi, nemtii au anuntat constituirea Adunarii Generale. El considera actiunea ca ilegala pentru ca presedintele in functie este cel care trebuie sa ceara constituirea Adunarii Generale a Actionarilor si aceasta prevedere nu a fost respectata. Bacanu sustine ca, pana la o hotarare judecatoreasca, ramane presedintele Consiliului de Administratie.

Bacanu povesteste ca grupul strain a incercat manevra constituirii unei redactii "paralele". La inceput, chiar in redactie. Cand au vazut ca nu merge, s-au mutat in tipografie. Lucrau la paginile 1, 2 si 3. Pe ultima incearca s-o transforme din pagina politica in pagina de mondenitati. Motivul e simplu. Nemtii sustin ca vor sa se scrie "numai de bine": stiri, investigatii, fotografii pozitive si mondenul fara de care nu se poate. Bacanu i-a intrebat atunci pe jurnalisti: "Voi, care stiti cum e treaba in presa, ati auzit vreodata de «investigatii pozitive»?!"

JANDARMI LA TIPOGRAFIE. Intrebat de zvonurile conform carora in ziua de joi, 28 octombrie, in tipografia Societatii "R" SA, al carei actionar majoritar este grupul WAZ, ar fi avut loc o confruntare intre echipa redactionala "veche" de la Romania libera si echipa noua, a lui Klaus Overbeck, Petre Mihai Bacanu sustine ca materialele redactionale le-au fost "interzise". Overbeck ar fi venit cu o dispozitie catre tipografie prin care se solicita inlocuirea paginilor 1, 2 si 3. Redactia "veche" a pornit imediat catre tipografie, unde a dat nas in nas cu noua echipa, careia i-a transmis ca nu este "dorita". Tipografii au refuzat sa dea curs dispozitiei lui Overbeck. Reprezentanti ai politiei au fost prezenti, insa nu au avut de solutionat nici un conflict intre persoanele prezente.

ARTICOLE CENZURATE. Reprezentantii cotidianului Romania libera declara ca au fost avertizati sa opreasca seria dezvaluirilor legate de dedesubturile partidului de guvernamant. Conform celor spuse de Bacanu, avertismentele ar fi capatat nuante mult mai agresive o data cu apropierea campaniei electorale. El afirma ca exista dovezi oficiale care sa ateste realitatea seriei de presiuni a grupului WAZ, printre acestea numarandu-se memo-uri si alte "hartii" adresate corpului redactional, in care redactorilor li se "recomanda" sa renunte la publicarea articolelor defaimatoare la adresa PSD. In caz contrar, Consiliul autoconstituit va aplica sanctiuni disciplinare, conform Codului Muncii, cat si sanctiuni penale, acolo unde este cazul. Noul Consiliu a anuntat demiterea redactorilor-sefi si a sefilor de departamente, desi, pe de alta parte, sustin ca nu vor inlatura pe nimeni din functie. P.M. Bacanu sustine: "Vom continua in formula cunoscuta", pana cand o hotarare judecatoreasca va decide contrariul.

REPRIZA A II-A. Klaus Overbeck, reprezentantul grupului WAZ, actionar majoritar la Societatea "R" SA, si-a cerut dreptul la replica, convocand o conferinta de presa in dupa-amiaza zilei de vineri, 29 octombrie, in conditiile in care in dimineata aceleiasi zile, Petre Mihai Bacanu convocase si el o conferinta de presa, ca urmare a evenimentelor din ziua precedenta, cand a fost numit un nou Consiliu de Administratie.

PRESEDINTE NOU, CONSILIU NOU. Cu doua zile inainte, Klaus Overbeck era numit presedinte al Consiliului de Administratie in Adunarea Generala convocata de administratorul Andrew Cameron. O a doua convocare avea loc joi, 28 octombire. In aceste conditii, Petre Mihai Bacanu nu mai ocupa, oficial, functia de presedinte al Consiliului.

Overbeck sustine ca mandatul de administrator acordat lui Petre Mihai Bacanu de WAZ, in anul 2002, cand a devenit actionar al "R" SA s-a incheiat la data de 21 februarie 2004. Tot el sustine ca, dupa expirarea mandatului, Bacanu si-a "atribuit unilateral" calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie, desi aceasta trebuia acordat in mod expres de AGA.

SCHIMBARE NU, RELANSARE DA. Overbeck a incercat sa asigure corpul redactional ca nu ia in considerare demiteri si ca toata lumea va fi implicata in proiectul de relansare a cotidianului Romania libera. "In urma scaderii masive a procentului de cititori, se impune un proiect de relansare, cu atat mai mult cu cat un document asemanator a fost propus chiar de Bogdan Ficeac, redactor-sef la Romania libera", sustine Overbeck.

Noul Consiliu de Administratie neaga existenta unui al doilea corp redactional si afirma ca redactorii vor avea un rol activ in aplicarea proiectului de relansare a cotidianului. In acelasi timp, reaminteste ca grupul WAZ detine pachetul majoritar, adica 72% din actiuni si e normal deci sa aiba drept de decizie.

"NU VREM SA TABLOIDIZAM ZIARUL". Totodata, grupul WAZ respinge categoric zvonurile conform carora se doreste o "tabloidizare" a ziarului. "Asa ceva este exclus. Din momentul in care am incheiat contractul am stiut ca avem de-a face cu un ziar critic si am stabilit ca nu vom incerca sa schimbam linia ziarului." De asemenea, Klaus Overbeck a negat orice fel de implicare pe ramura politica. "Nu a fost emisa nici o dispozitie care sa interzica redactorilor sa scrie despre partidul de guvernamant."

REGISTRUL COMERTULUI E DE VINA. Intrebat de ce au ales sa produca schimbari in conducere exact inainte de alegeri, un moment foarte critic pentru Romania in general, Overbeck a declarat ca se intentiona de mult schimbarea conducerii Consiliului, dar cel care ar fi trebuit sa convoace AGA, respectiv Petre Mihai Bacanu, a "tras de timp". "Fara un organism valid, societatea risca pericolul de a fi radiata din Registrul Comertului", explica Overbeck.

Overbeck nu a oferit detalii care sa clarifice cauza, limitandu-se la a preciza ca in tipografie erau "vreo 15 de-ai nostri", iar "ei erau vreo 120 de oameni".

NEDUMERIRE

"Voi, care stiti cum e treaba in presa, ati auzit vreodata de «investigatii pozitive»?" - Petre Mihai Bacanu, fost presedinte al Consiliului de Administratie

DECLARATIE

"Nu a fost emisa nici o dispozitie care sa interzica redactorilor sa scrie despre PSD, despre partidul de guvernamant" - Klaus Overbeck, actualul presedinte al Consiliului de Administratie

BANUL, OCHIUL DRACULUI

Grupul WAZ explica incercarea de boicotare a preluarii conducerii din partea lui Bacanu prin aceea ca substratul ar fi neonorarea de catre grup a ofertei de vanzare a actiunilor domnului Petre Mihai Bacanu. In cursul lunii iulie a anului curent, Mihai Bacanu a avansat o oferta de vanzare a actiunilor pe care le detine in calitate de principal actionar minoritar. Suma solicitata de Bacanu a fost de aproximativ 8.700.000 de euro, "adica tot cam atat cat valoreaza intreaga Societate", afirma Klaus Overbeck. "In conditiile in care", precizeaza acelasi Overbeck, "redactorii au un salariu de 5-8 milioane de lei, iar Bacanu castiga 100 de milioane lunar".

VOT DE BLAM

La conferinta de presa organizata de grupul WAZ au luat parte si jurnalisti ai cotidianului Romania libera.

Acestia s-au aratat revoltati de afirmatiile lui Klaus Overbeck si sustin ca nu ii recunosc acestuia calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie. Mai mult, l-au acuzat public de incercarea de a interveni in politica redactionala a ziarului. Ei sustin ca le este cenzurat dreptul la libera exprimare precum si la libertate in general, pentru ca Overbeck ar verifica corespondenta inainte de a ajunge la redactorii carora le sunt adresate scrisorile.
×